"Ξαναπαρκάρουν" άρον άρον τα Ι.Χ. στις εφορίες για να γλιτώσουν τέλη, τεκμήρια και φόρους πολυτελείας

Περισσότερες από 700 πινακίδες κατατέθηκαν έως αργά το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Δεκεμβρίου 2011 στη ΔΟΥ Τρικάλων αφού η οικονομική κρίση, καθιστά δυσβάσταχτο το κόστος συντήρησης και κυκλοφορίας των οχημάτων και πλέον οικογένειες με δύο αυτοκίνητα ακινητοποιούν το ένα, ενώ και οι επαγγελματίες, μειώνουν οχήματα που έχουν στις επιχειρήσεις τους. Δεν απουσιάζουν όμως και οι περιπτώσεις με Τρικαλινούς που έχουν ένα αυτοκίνητο και το απενεργοποιούν, καθώς έχουν μείνει άνεργοι και δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα συντήρησης οχήματος. Επίσης και συνταξιούχοι που βλέπουν τη σύνταξή τους να μειώνεται παραδίοδυν τις πινακίδες απο μοτοποδήλατα αφού αδυνατούν να τα συντηρήσουν. Η εκτίμηση των υπαλλήλων της Δ.Ο.Υ. Τρικάλων, είναι πως με την λήξη του έτους, θα έχουν παραδοθεί περισσότερες από 1.000 περίπου πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων.¦ (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Περισσότερες από 700 πινακίδες κατατέθηκαν έως αργά το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Δεκεμβρίου 2011 στη ΔΟΥ Τρικάλων αφού η οικονομική κρίση, καθιστά δυσβάσταχτο το κόστος συντήρησης και κυκλοφορίας των οχημάτων και πλέον οικογένειες με δύο αυτοκίνητα ακινητοποιούν το ένα, ενώ και οι επαγγελματίες, μειώνουν οχήματα που έχουν στις επιχειρήσεις τους. Δεν απουσιάζουν όμως και οι περιπτώσεις με Τρικαλινούς που έχουν ένα αυτοκίνητο και το απενεργοποιούν, καθώς έχουν μείνει άνεργοι και δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα συντήρησης οχήματος. Επίσης και συνταξιούχοι που βλέπουν τη σύνταξή τους να μειώνεται παραδίοδυν τις πινακίδες απο μοτοποδήλατα αφού αδυνατούν να τα συντηρήσουν. Η εκτίμηση των υπαλλήλων της Δ.Ο.Υ. Τρικάλων, είναι πως με την λήξη του έτους, θα έχουν παραδοθεί περισσότερες από 1.000 περίπου πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων.¦ (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) EUROKINISSI

Ήδη έχουν ακινητοποιηθεί πάνω από 50.000 αυτοκίνητα ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγι για 135.000 Ι.Χ μέχρι τέλος του έτους

Ισχυρά παραμένουν για χιλιάδες υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων τα κίνητρα «ακινητοποίησης» των οχημάτων τους και παράδοσης των πινακίδων. Τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια διαβίωσης και οι εξωφρενικοί φόροι πολυτελούς διαβίωσης επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες με υπέρογκα χαράτσια, τα οποία αδυνατούν να εξοφλήσουν, λόγω της εισοδηματικής αφαίμαξης που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια. Φέτος, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν δηλώσει «ακινησία» για τα οχήματά τους και έχουν παραδώσει τις πινακίδες τους στις ΔΟΥ υπερβαίνουν ήδη τους 50.000.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών φοβούνται ότι φέτος ο συνολικός αριθμός των οδηγών που θα παραδώσουν πινακίδες μπορεί να ξεπεράσει τους 135.000, δηλαδή το περσινό αριθμό. Αν αυτό συμβεί, τότε οι απώλειες εσόδων θα είναι μεγαλύτερες από τα 50.000.000 ευρώ που έχουν ήδη προϋπολογιστεί.

Οι… ανάσες

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την κατάθεση των πινακίδων στις ΔΟΥ μέχρι τις 31-12-2014:

1. Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2015, τα οποία για όσα Ι.Χ. κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι 31-10-2010 κυμαίνονται από 22 έως 300 ευρώ.

2. Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2015, τα οποία κυμαίνονται από 660 έως 1.320 ευρώ.

Επιπλέον, όσοι εξ αυτών κατέχουν αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η-1-2006 και μετά δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας το οικονομικό έτος 2016 (για το έτος 2015). Θα γλιτώσουν δηλαδή επιπλέον από την καταβολή ποσών που κυμαίνονται από 287 έως 3.820 ευρώ.

3. Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κυβισμού, θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2015. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2016 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.

Η διαδικασία

Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες των Ι.Χ. αυτοκινήτων τους στις ΔΟΥ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι αναγκαίο να προσκομίσουν:

α) την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος

β) τις πινακίδες κυκλοφορίας

γ) φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.

δ) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2014

ε) υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο

στ) αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Επιπλέον, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράφουν τα ακόλουθα στοιχεία: Επώνυμο ή επωνυμία, όνομα, όνομα πατρός, επάγγελμα, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό κυκλοφορίας αυτοκινήτου, είδος και χρήση (Ι.Χ., επαγγελματικό κ.λπ.), τόπος ακινησίας, περιφέρεια αστυνομικού τμήματος, ημερομηνία έναρξης ακινησίας, λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία.

Επαναφορά

Για να επαναφέρουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δύο εναλλακτικές επιλογές:

* αν η επανακυκλοφορία γίνει στη διάρκεια του 2015 (έτος για το οποίο έχουν κατατεθεί οι πινακίδες) απαιτείται η πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας, δηλαδή τελών που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία άρσης της ακινησίας και επανακυκλοφορίας του οχήματος μέχρι την 31η-12-2015

* αν η επανακυκλοφορία γίνει το 2016, θα πρέπει να καταβληθούν αναλογικά τέλη κυκλοφορίας έτους 2016 αλλά και επιπλέον 30 ευρώ για την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας.

Η προθεσμία κατάθεσης πινακίδων εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2014, όπως άλλωστε και για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2015.

Η ισχύουσα νομοθεσία δίνει, εξάλλου, τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν καταθέσει πινακίδες να τα μετακινούν για έως και δύο ημέρες το μήνα, πληρώνοντας «ημερήσια» τέλη 1,9 ευρώ.

Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΥΟ, αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,90 ευρώ για κάθε μέρα. Στην περίπτωση αυτή χορηγείται ειδική πινακίδα από ...χαρτόνι που έχει το διακριτικό «Μ».

πηγή: Ελεύθερος Τύπος

SHARE:

24Media Network