Φορολογικές Δηλώσεις: Ο ρυθμός υποβολής φέρνει “παράταση” – “Απόνερα” στην πληρωμή του νέου Market pass

Φορολογικές Δηλώσεις: Ο ρυθμός υποβολής φέρνει “παράταση” – “Απόνερα” στην πληρωμή του νέου Market pass
Σούπερ μάρκετ eurokinissi

Οι αιτήσεις για τη νέα έκδοση του Market Pass θα εξεταστούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος.

Πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη καταθέσει τη φορολογική τους δήλωση, 16 ημέρες πριν τη λήψη της επίσημης προθεσμίας. Έτσι, καθώς, ουσιαστικά, ένας στους τρεις δεν έχει “πατήσει” το κουμπί της υποβολής, φαίνεται ότι η παράταση της προθεσμίας είναι στον “ορίζοντα”.

Επίσης, και στο μέτωπο των νομικών προσώπων το ενδιαφέρον για κατάθεση των δηλώσεων παραμένει υποτονικό, ωστόσο, εάν τελικά επιλεγεί η χορήγηση παράτασης, θα υπάρξουν “απόνερα” στη νέα έκδοση του Μarket pass και άρα καθυστερήσεις στην πληρωμή των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οι αιτήσεις για το Market Pass, που θα δοθεί μέχρι τον Οκτώβριο, θα εξεταστούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος.

Έτσι, όσο καθυστερεί η υποβολή των δηλώσεων, τόσο θα καθυστερεί η αξιολόγηση κι άρα και η πληρωμή των δόσεων. Έτσι, στο τραπέζι είναι το ενδεχόμενο πληρωμής διπλής δόσης τον Σεπτέμβριο, αφού τεχνικά δεν θα είναι εύκολο να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των εισοδημάτων και να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές έως τα τέλη Αυγούστου. Εναλλακτικά εξετάζεται η πληρωμή όλου του ποσού σε μία δόση.

Η ακτινογραφία των δηλώσεων

Αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.550.614 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. Ήδη περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση. Πέρυσι, μάλιστα, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων είχε πάρει παράταση έως τα τέλη Αυγούστου ενώ όσοι είχαν χρεωστικό εκκαθαριστικό είχαν τη δυνατότητα να καταβάλλουν δύο δόσεις μαζί.

Παράλληλα, από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι στιγμής προκύπτει ότι περίπου 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν έξτρα φόρο και από αυτούς ένας στους τέσσερις έχει επιστροφή φόρου.

Ειδικότερα:

– Το 49,65% η 2.259.379 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές

– Το 16,73% η 761.317 φορολογούμενοι έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το ποσό της επιστροφής να ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 361,7 ευρώ με τον συνολικό επιστρεφόμενο φόρο να φτάνει 275,372 εκ. ευρώ

– Το 33,62% η 1.529.916 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο που κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 1.154 ευρώ με το Δημόσιο να εισπράτει 1,766 δις. ευρώ.

Η πληρωμή του φόρου

Οι φορολογούμενοι – φυσικά πρόσωπα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί για το φορολογικό έτος χρήσης 2022 με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
  • Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Επίσης, οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πιστωτικές κάρτες μπορούν να κερδίσουν την έκπτωση 3% μια και στο σύστημα φαίνεται ότη το ποσό καταβάλλεται εφάπαξ.

Τροποποιητικές δηλώσεις

Υπενθυμίζεται, ότι τροποποιητικές δηλώσεις φυσικών προσώπων μπορούν να υποβληθούν, χωρίς πρόστιμο, έως τις 30 Ιουνίου για διορθώσεις λαθών ή παραλείψεων.Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής της δήλωση με “επιφύλαξη” από όσους διαφωνούν με τα προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ στοιχεία για το ύψος του εισοδήματος.Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα