Φωτιές: Νέος πονοκέφαλος στον τουρισμό και τη μάχη των εσόδων

Φωτιές: Νέος πονοκέφαλος στον τουρισμό και τη μάχη των εσόδων
Φωτιά στην περιοχή Ηρακλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας EUROKINISSI/ ILIALIVE.GR ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Μετά την μετάλλαξη «Δέλτα» έρχεται και το κύμα πυρκαγιών και ειδικά η πύρινη απειλή στην Ολυμπία, αλλά και σε εμβληματικούς προορισμούς όπως η Κως και η Ρόδος να προσθέσει άλλο έναν πονοκέφαλο στη βιομηχανία του τουρισμού

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο κόσμος του τουρισμού ώστε να συνδράμει όπου χρειαστεί στην προσπάθεια διαχείρισης των δύσκολων καταστάσεων, που δημιουργεί η πύρινη λαίλαπα σε πολλά σημεία της χώρας. Ενδεικτικές οι προσφορές για φιλοξενία όσων επλήγησαν στη Βόρεια Ατιτκή, από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, αλλά και στην Κω για τους πληγέντες εκεί, από την αντίστοιχη Ένωση.

Και μπορεί η πυρκαγιά στη Ρόδο παρά τη μεγάλη καταστροφή να μην επηρέασε την τουριστική υποδομή, όπως αντίστοιχα και στην Κω, όμως σε επίπεδο προς τα έξω εικόνας και επικοινωνίας αναμφισβήτητα οι πυρκαγιές δημιουργούν ζητήματα. Ειδικά, όμως, η αγωνία κορυφώνεται κυρίως για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αρχαίο Ολυμπία καθώς ο εν λόγω προορισμός έχει μεγάλη συμβολική και ουσιαστική σημασία για τον ελληνικό τουρισμό. Άλλωστε νωπές είναι οι μνήμες από τις πυρκαγιές του 2007 αλλά και της τιτάνιας προσπάθειας, με διεθνή διάσταση, για την αποκατάσταση του τοπίου, μετά τις φονικές πυρκαγιές τότε στην Ηλεία.

Στο φόντο αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς θα πρέπει αφενός να προστατευτεί με κάθε τρόπο το εμβληματικό Ολυμπιακό τοπίο αλλά και παράλληλα να θωρακιστεί και συνολικά η εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Σημείο κρίσιμο καθώς άλλωστε σε εξέλιξη είναι μια δύσκολη προσπάθεια σε ένα άλλο μέτωπο, το υγειονομικό.

Ουσιαστικά ο τουρισμός, τώρα παράλληλα αντιμετωπίζει δύο μέτωπα, το υγειονομικό και τις πυρκαγιές, που απαιτούν διαχείριση. Ειδικά αυτό αφορά τα διεθνή τοπόσημα και τους αντίστοιχους βασικούς προορισμούς.

Το υγειονομικό μέτωπο

Υπενθυμίζεται ότι προβληματισμό προκαλεί η ένταξη 13 δημοφιλών νησιωτικών προορισμών όπως η Μύκονος, η Ροδος, η Σαντορίνη κτλ στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) καθώς και οι ταξιδιωτικές οδηγίες που εξεδόθησαν από Ισραήλ και ΗΠΑ.

Και βέβαια δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι ο τουρισμός ποντάρει (ειδικά συγκεκριμένοι προορισμοί) στην αγορά των ΗΠΑ αλλά και του Ισραήλ.

Ανοδική πορεία

Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με βάση τις συνθήκες υπάρχει ικανοποίηση, τόσο στο οικονομικό επιτελείο, που περιμένει πολλά στο μέτωπο των εσόδων, όσο και στον τουρισμό. Οι μέχρι στιγμής κρατήσεις κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο όλα βρίσκονται σε μια εύθραυστη ισορροπία, και γιαυτό κάθε τι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όπως οι πυρκαγιές εντείνει την αγωνία.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή στις 30 Ιουλίου κατά την κύρωση των συμβάσεων για τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης οι ταξιδιωτικές αφίξεις είναι υπερδιπλάσιες αυτών της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Συνολικά αν και καταγράφονται πολλαπλές ταχύτητες για πολλούς προορισμούς ο Ιούλιος έκλεισε ικανοποιητικά και οι προσδοκίες για τον Αύγουστο είναι ακόμα καλύτερες, ακόμη και σε λιγότερο προβεβλημένα μέρη.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 2 εκατ. κι έτσι συνολικά, σε επίπεδο επταμήνου, οι αφίξεις ξεπερνούν το ψυχολογικό όριο των 4 εκατ. αφίξεων. Ειδικότερα οι αφίξεις από το εξωτερικό (αεροπορικές ακτοπλοϊκές και οδικές) σημείωσαν άνοδο κατά 45,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020 ( 2 εκατ. έναντι 1,34 εκατ. που είχαν καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι) σύμφωνα με τις φόρμες εντοπισμού επιβατών PLF. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2019 οι αφίξεις έφτασαν τα 3.7 εκατ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αεροδρομίου Αθηνών οι αφίξεις τον μήνα Ιούλιο έφτασαν το 1.854.005 σε σχέση με τις 893.622 χιλιάδες του 2020 μια αύξηση της τάξης του 107,5%. Εξ αυτών οι 676.740 αφορούσαν αφίξεις εσωτερικού καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 69,% ενώ οι 1.177.265 αφίξεις εξωτερικού με την αύξηση να φτάνει το 138,7%.

Η μικρή κλίμακα

Πάντως αν και είναι ανοιχτά τα περισσότερα από τα 10.000 ξενοδοχεία της χώρας, ειδικά πολλά μικρά καταλύματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύμφωνα με στοιχεία της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.),

Όπως αναφέρεται κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιη η πορεία του ελληνικού τουρισμού, καθώς για άλλη μία χρονιά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού οδηγούν σε καθοριστικό βαθμό τις τάσεις της σεζόν. Σύμφωνα με στοιχεία της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.), η πληρότητα των καταλυμάτων κυμαίνεται στο 30%-40% σε σχέση με τα επίπεδα πριν την επέλαση της πανδημίας. Μάλιστα, δεν προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος της σεζόν, με αποτέλεσμα να καταρρίπτονται όποιες προσδοκίες υπήρχαν μέχρι πρότινος για ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες περιοχές εμφανίζουν υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. Ενδεικτικά, η τουριστική σεζόν βαίνει καλύτερα σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπου η πρόσβαση από τα Βαλκάνια είναι ευκολότερα. Αντιθέτως, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας η πληρότητα αγγίζει οριακά το 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. αποδίδει τις εξελίξεις αυτές εν μέρει στα μέτρα περί μετακινήσεων στη Βρετανία. Ειδικότερα, η βρετανική αγορά άνοιξε μετά τα μέσα του Ιουλίου, ενώ παράλληλα η ρωσική αγορά παραμένει ακόμη «κλειδωμένη». Συνεπώς, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Τεράστιο είναι βέβαια το κόστος για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, εκ μέρους των οποίων η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. κάνει έκκληση για νέα έκτακτα και στοχευμένα μέτρα στήριξης, προκειμένου να κινηθεί πιο ομαλά η καλοκαιρινή και η χειμερινή σεζόν.

Πάντως σε άλλα μεγαλύτερα καταλύματα ή άλλα που είναι ενταγμένα σε μεγάλες αλυσίδες καταγράφται πιο υψηλή πληρότητα που αγγίζει μεσοσταθμικά τον Ιούλιο το 60% και ανά περιπτώσεις να φτάνει και το 85% ή και το 100%. Πάντως μόλις το 10% του συνόλου των ξενοδοχείων στην Ελλάδα –ήτοι 1.022-, αλλά το 32% του αριθμού των δωματίων των ξενοδοχείων ανήκουν σε κάποια επώνυμη αλυσίδα, σύμφωνα με νέα έρευνα της GBR Consulting για την πορεία του τουρισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα