Φόβοι για ισχυρό “ωστικό κύμα” στην ΕΕ από την κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας

Φόβοι για ισχυρό “ωστικό κύμα” στην ΕΕ από την κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας
Ντόναλντ Τραμπ AP

Την ανάσα τους κρατούν στις Βρυξέλλες παρακολουθώντας το ενδεχόμενο κλιμάκωσης στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αν ο Τράμπ προχωρήσει σήμερα σε νέα αύξηση των δασμών.

Ήδη η Commission μέσα στις εαρινές εκτιμήσεις της, που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, κάνει έγκαιρη προειδοποίηση ότι μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα οδηγήσει σε νέα μεγάλη αναθεώρηση της ανάπτυξης των ισχυρών της ΕΕ.

Τούτο δε, δύο μέρες πριν ο Πρόεδρος Τραμπ βάλει στο τραπέζι την νέα απειλή για περαιτέρω αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, από 10% που επέβαλε από τον περασμένο Ιούλιο στο 25% από σήμερα .

Παρά την διήμερη πτώση της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς και τις απώλειες και ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, πολλές επενδυτικές τράπεζες χαρακτήρισαν την κίνηση Τραμπ ως σκληρό διαπραγματευτικό χαρτί . Με το χαρτί αυτό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να πιέσει τους Κινέζους να αλλάξουν στάση στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ των δύο κρατών για ένα νομικό κείμενο που θα καθορίζει τις εμπορικές τους σχέσεις .

Από την άλλη, όμως, το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δίνει το «περιθώριο» στο Αμερικανό Πρόεδρο να υλοποιήσει την απειλή του έστω και για ένα διάστημα . Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ βρίσκονται στα 540 δις δολάρια, ενώ οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα στα 120 δις δολάρια . Αυτό σημαίνει ότι αν η δύο χώρες κλιμάκωναν τον εμπορικό πόλεμο με αύξηση των δασμών και προς την μια και προς την άλλη κατεύθυνση, η Κίνα θα είχε υπερτριπλάσιες απώλειες από αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών .

Ωστόσο, και η Κίνα μετά το πρώτο σοκ από την πρώτη αύξηση των δασμών το περασμένο καλοκαίρι έχει αντισταθμίσει τον κίνδυνο αγοράζοντας ακόμη περισσότερο αμερικανικό χρέος.

Τι φοβάται η Ευρώπη

Οι φόβοι για νέα επιβράδυνση που εκφράζουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών έχουν δύο σημεία αναφοράς.

Η ΕΕ ως ενιαία οικονομική οντότητα είναι μια καθαρά εξαγωγική οικονομία. Ένα εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα επηρεάσει άμεσα και τις εξαγωγές της όχι μόνο προς τους δύο μονομάχους, αλλά σε όλες τις χώρες του κόσμου, αφού κανείς δεν θα μείνει ανεπηρέαστος σε μια τέτοια κρίση Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετώπιζαν πολλές ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες που έχουν δραστηριότητα και στην Αμερική και στην Ασία.

Ήδη η αβεβαιότητα για το Brexit και η επιβράδυνση των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν αναθεωρήσει την πρόβλεψη για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης από το 1,9% του ΑΕΠ στο 1,4% του ΑΕΠ πριν τα μέσα του χρόνου .

Η δεύτερη ζημιά που γίνεται αυτό το διάστημα είναι ότι πάει πίσω η προσπάθεια να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με την Κίνα. Η ΕΕ μετά την πρώτη αύξηση των δασμών τον περασμένο Ιούλιο, ανέλαβε πρωτοβουλία για διαπραγμάτευση για σταθερές εξαγωγές προς την μεγάλη ασιατική χώρα, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα έχει απώλειες από τον εμπορικό πόλεμο της με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η ένταση στις συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πεκίνου έχουν παγώσει και την εμπορική διαπραγμάτευση και με την Κίνα που είχε ξεκινήσει πριν το τέλος του 2018. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι συνομιλίες με την ΕΕ έχουν διακοπεί και το κύριο βάρος των Κινέζων έχει επικεντρωθεί στην συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Η δεύτερη μεγάλη απώλεια θα είναι σε επίπεδο κεφαλαιαγορών και χρηματαγορών καθώς τα παγκοσμιοποιημένα χρηματιστήρια των Ευρωπαϊκών χωρών είναι άμεσα συνδεδεμένα με την Wall Street.

Επίσης, το υψηλό δημόσιο χρέος κάποιων Ευρωπαϊκών χωρών όπως της Ελλάδας και της Ιταλίας η οποία βρίσκεται ξανά στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης θα δέχονταν ισχυρές πιέσεις από κερδοσκοπικά κεφάλαια που θα έσπευδαν να κερδίσουν από την αναταραχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα