“Φτωχός συγγενής” το ελληνικό ελαιόλαδο στην Ιαπωνία

“Φτωχός συγγενής” το ελληνικό ελαιόλαδο στην Ιαπωνία

Παρά την αύξηση εξαγωγών κατά 43% σε σχέση με το 2012 η Ελλάδα έρχεται τέταρτη και καταϊδρωμένη μετά την Τουρκία

Αν κάποιος θέλει να δει το ποτήρι των ελληνικών εξαγωγών ελαιόλαδου μισογεμάτο κρατάει ότι το 2013 αυξήθηκαν κατά 43% και έφθασαν τα 385 εκατ. γιεν (2,8 εκατ. ευρώ), ποσό που αποτελεί ρεκόρ. Αν κάποιος θέλει να το δει μισοάδειο, θα κρατήσει ότι πέρυσι οι συνολικές εισαγωγές ελαιόλαδου στην Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 60% και έφτασαν τα 27 δισ. γιεν.

Κοινώς η Ελλάδα σε μία άσχημη χρονιά για την παραγωγή ανταγωνιστών της δεν κατάφερε να καλύψει την τεράστια διαφορά από Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία που αν και διαθέτει μικρότερη παραγωγή από την χώρα μας εξάγει 1,35 δισ. γιεν) τετραπλάσιες ποσότητες στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με ενημέρωση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκυο πρώτη εξαγωγική χώρα ελαιολάδου στην Ιαπωνία είναι η Ιταλία με 15 δισ. γιεν, ακολουθεί η Ισπανία με 10 δισ. γιεν, έπεται η Τουρκία με 1,3 δισ. γιεν και κατόπιν η Ελλάδα με 385 εκ. Γιεν.

Σε ανάλυση του το Γραφείο Ο.Ε.Υ. του Τόκυο αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη αύξηση του σχετικού μεριδίου μας στην ιαπωνική αγορά, οφείλεται μεταξύ άλλων:

1) στην ποιοτική ανωτερότητα του ελληνικού ελαιολάδου, οποίο διαθέτει πλέον πιστούς θιασώτες (αν και παραμένει -ως επί το πλείστον-ακριβότερο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εισαγόμενα στην Ιαπωνία ελαιόλαδα).

2) στην αυξανόμενη διάδοση της χρήσης του ελαιολάδου μεταξύ των Ιαπώνων καταναλωτών.

3) στην αύξηση των συνολικών εισαγωγών ελαιολάδου στη χώρα.

4) στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων ελαιολάδου να δραστηριοποιηθούν στην ιαπωνική αγορά. Σημειώνεται πως σε πρόσφατη 39η διεθνή έκθεση τροφίμων & ποτών Ιαπωνίας “Foodex 2014” (Tόκυο, 4-7 Μαρτίου 2014), εκ των οκτώ συμμετεχουσών ελληνικών εταιρειών, οι πέντε ήσαν εξαγωγικές ελαιολάδου. Επιπλέον, σε πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου “Olive Japan 2014” που έλαβε χώρα στο Τόκυο (26-27/04/2014), επτά ελληνικά ελαιόλαδα απέσπασαν χρυσό μετάλλιο και εννέα αντιστοίχως αργυρό. Σε έκθεση δε ελαιολάδου (Olive Marché) που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εν λόγω διαγωνισμού, συμμετείχαν ως εκθέτες η “Ένωση Πεζών Κρήτης”, αλλά και εννέα ιαπωνικές εισαγωγικές εταιρείες ελληνικού ελαιολάδου-έναντι δύο μόνο εισαγωγικών εταιρειών το 2012.

5) στις ακατάπαυστες προσπάθειες του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Τόκυο που με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις προέβαλε το ανωτέρω ελληνικό προϊόν τόσο στις ιαπωνικές εταιρείες όσο και στους Ιάπωνες καταναλωτές.

SHARE:

24Media Network