Γενς Μπάστιαν: Η τρόικα είναι παρελθόν

Meetings between troika and Ministers of Finance and Administrative Reform. Outside the Ministry for Finance a small protest of women working at cleaning took place during the meeting. Athens, Nov. 20, 2013 /     .       . , 20 , 2013
Meetings between troika and Ministers of Finance and Administrative Reform. Outside the Ministry for Finance a small protest of women working at cleaning took place during the meeting. Athens, Nov. 20, 2013 / . . , 20 , 2013 SOOC

Το τέλος της τρόικα προεξοφλεί ο οικονομολόγος και πρώην μέλος της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα, Γενς Μπάστιαν

Την πεποίθησή του πως "η τρόικα είναι παρελθόν υπό τη σημερινή της σύνθεση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", εξέφρασε σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο γνωστός οικονομολόγος, Γενς Μπάστιαν, ο οποίος έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της διαγραφής ελληνικού χρέους και ο οποίος είχε διατελέσει μέλος της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα το διάστημα 2011-2013.

Ο ίδιος θεωρεί πως ήδη υπάρχουν ενδείξεις από τις Βρυξέλλες που συναινούν στην άποψη ότι η μορφή και η αποστολή της τρόικας θα αλλάξουν στο μέλλον, ενώ τονίζει ως αναγκαίο να επανεξεταστεί ο ρόλος του ΔΝΤ από ευρωπαϊκή σκοπιά, χαρακτηρίζοντας "παράδοξη" την κατάσταση να είναι το ΔΝΤ μέλος της τρόικας που αφορά χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες θα έπρεπε να ρυθμίζουν μεταξύ τους τα θέματα.

Ο κ. Μπάστιαν, τονίζοντας ότι υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή λύση, πιστεύει επίσης πως θα πρέπει πιθανόν άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί να μπορούν να ενταχθούν σε ένα άλλο σχήμα που δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στο Λονδίνο, που έχει ως αποστολή της τέτοιες διαδικασίες μετασχηματισμού σε επί μέρους χώρες, με την εποπτεία και την παροχή συμβουλών.

Κατά την άποψή του, τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα πρέπει να υπάρξει επικέντρωση σε διαπραγμάτευση για το πώς θα είναι οι ευρωπαϊκές λύσεις και πώς μπορεί να αποδυναμωθεί η αποστολή του ΔΝΤ, καθώς δεν θα είναι δυνατός ένας πλήρης αποκλεισμός του.

Χαρακτηρίζει ενδιαφέρον το γεγονός πως από την ελληνική πλευρά έχει ζητηθεί η συμβολή της επενδυτικής τράπεζας "Λαζάρντ" που στο παρελθόν έχει συμβουλέψει επιτυχώς άλλες χώρες ως προς τη δρομολόγηση μιας διαγραφής χρέους, μιας αναδιάρθρωσης χρέους, και που, έχοντας διεθνές κύρος, μπορεί να ενισχύσει την οικονομική διπλωματία της Ελλάδας.

Ως προς τη διαγραφή χρέους είναι της άποψης πως είναι θέμα διαπραγμάτευσης και πως έως τώρα η Ελλάδα και η Ευρωζώνη είχαν μαξιμαλιστικές θέσεις και είναι σημαντικό να πέσουν οι τόνοι, ενώ συμπληρώνει, από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει να μην υπάρχει προνόμιο για την Ελλάδα, με την οποία ως αφετηρία, είναι ανάγκη το ζήτημα του χρέους να ρυθμιστεί διεθνώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, όπως Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Ιταλία.

(ΑΠΕ - ΑΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network