Γιατί κατέρρευσαν οι τραπεζικές μετοχές

Γιατί κατέρρευσαν οι τραπεζικές μετοχές
Χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Καθησυχαστικός για την πορεία των τραπεζών εμφανίζεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος, εξηγώντας τους λόγους στους οποίους οφείλεται το sell off των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το τραπεζικό sell off που καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, “είναι συνδυασμός συγκυριακών παραγόντων και δομικών στοιχείων”, εκτιμά ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος, σύμφωνα με δηλώσεις του στον News 24,7 στους 88,6 και στο Κεντρικό Μαγκαζίνο με τον Κώστα Σαρρηκώστα.

“Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ρηχό και δεν αντέχει μεγάλη προσφορά τίτλων”, εξηγεί ο κ. Γκλεζάκος, συμπληρώνοντας ότι “κάποιοι ξεφορτώνουν τραπεζικές μετοχές” στην παρούσα φάση.

Αναφορικά με το δομικό στοιχείο, ο έγκυρος καθηγητής Οικονομικών επισημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση “οι τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση που τα φέρνουν δύσκολα πέρα”. Όπως υπογράμμισε, το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια παραμένει υπαρκτό για τις τράπεζες, γεγονός που σημαίνει ότι “μεγάλο μέρος της κερδοφορίας τους είναι αναβαλλόμενος χώρος”.

“Η αβεβαιότητα για την κερδοφορία των τραπεζών μεταφράζεται σε ανησυχία για την κεφαλαιακή τους επάρκεια”, ανέφερε ο κ. Γκλεζάκος, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα “κοκτέιλ εκρηκτικό”.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γκλεζάκος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι “Δεν είναι τόσο ανησυχητική η εικόνα για την οικονομία μας και την προοπτική της”. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η κατάσταση αυτή “θα συνεχίσει να είναι δύσκολη αλλά θα εκτονωθεί τις επόμενες μέρες”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα