Γιούνκερ: Ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει Grexit

Luxembourg Prime Minister and Eurogroup President Jean-Claude Juncker leaves after the first of a two-day European Union summit on March 1, 2012 at the EU headquarters in Brussels.  EU leaders cleared all but the final hurdles to an unprecedented new Greek bailout today as they began debating ways to turn the page on the debt crisis and inject fresh life into strained economies.     AFP PHOTO / JOHN THYS
Luxembourg Prime Minister and Eurogroup President Jean-Claude Juncker leaves after the first of a two-day European Union summit on March 1, 2012 at the EU headquarters in Brussels. EU leaders cleared all but the final hurdles to an unprecedented new Greek bailout today as they began debating ways to turn the page on the debt crisis and inject fresh life into strained economies. AFP PHOTO / JOHN THYS AFP

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε κατηγορηματικά ένα Grexit ενώ κάλεσε "όλο τον κόσμο" στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε «όλο τον κόσμο», στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt και δημοσιεύεται, στο κυριακάτικο φύλλο της.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα συνεχίσει να επιδεινώνεται στην Ελλάδα. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν έχουν κατανοήσει όλοι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα», επέμεινε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν διευκρίνισε αν αναφερόταν σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη ή σε ένα από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο ημέρες, μετά το αυστηρό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Αθήνα.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπενθύμισε ότι το ένα τέταρτο των Ελλήνων στερείται κοινωνικής ασφάλισης, ότι η ανεργία είναι «στο υψηλότερο» επίπεδο κυρίως στους νέους και ότι στη χώρα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι συχνότατες.

Ο Γιούνκερ απέκλεισε εκ νέου οποιαδήποτε έξοδο της Αθήνας από την Ευρωζώνη,χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο σενάριο «ανεπανόρθωτη απώλεια για τη φήμη» του ευρωπαϊκού νομίσματος, ενώ παράλληλα κάλεσε την Ελλάδα να «σεβαστεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Εάν η κυβέρνηση θέλει να δαπανά περισσότερα χρήματα, πρέπει να αντισταθμίζει με την εξοικονόμηση ή πρόσθετα έσοδα», δήλωσε.

«Μετά τον Ιούλιο» θα πρέπει «να εξεταστεί πως οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να συμπεριφέρονται σε χώρες που βρίσκονται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα προγράμματα βοήθειας δεν πρέπει να είναι κατ΄ανάγκην λιγότερο απαιτητικές αλλά θα πρέπει να είναι «περισσότερο πολιτικές». «Δεν είναι αποδεκτό ένας πρωθυπουργός να πρέπει να διαπραγματεύεται μεταρρυθμίσεις με αξιωματούχους. Ο ένας είναι αιρετός, οι άλλοι δεν είναι», πρόσθεσε.

Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ

Στη συνέντευξη με την Welt am Sonntag ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει ότι «βρίσκεται εδώ και μέρες σε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για να βρεθεί ημερομηνία επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Όπως όμως καθιστά σαφές ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «η συνάντηση θα γίνει σίγουρα μέσα στις επόμενες 14 μέρες. Δεν θέλω όμως να θέσω σε κίνδυνο αποφάσεις του Eurogroup με επαφές στο περιθώριο», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

SHARE:

24Media Network