H Κίνα "σώζει" την Αργεντινή: Εμπορικές συναλλαγές με ενεργοποίηση σύμβασης ανταλλαγής νομισμάτων

Argentine President Cristina Fernandez de Kirchner (R) and her Chinese counterpart Xi Jinping shake hands after signing a bilateral agreement at the Casa Rosada government palace in Buenos Aires July 18, 2014.           REUTERS/Enrique Marcarian (ARGENTINA - Tags: POLITICS) - RTR3ZAHY
Argentine President Cristina Fernandez de Kirchner (R) and her Chinese counterpart Xi Jinping shake hands after signing a bilateral agreement at the Casa Rosada government palace in Buenos Aires July 18, 2014. REUTERS/Enrique Marcarian (ARGENTINA - Tags: POLITICS) - RTR3ZAHY REUTERS

Ενεργοποιείται, όπως όλα δείχνουν η συμφωνία Κίνας-Αργεντινής. Η σύμβαση ανταλλαγής νομισμάτων ή αλλιώς currency swap θα επιτρέψει στην Αργεντινή να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να πληρώσει τις κινεζικές εισαγωγές της με ισοτιμίες γουάν

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, Χουάν Κάρλος Fabrega, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του την Κυριακή για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο μια σύμβαση ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap) αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορεί να τεθεί σε σε λειτουργία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Αργεντινής.

Η σύμβαση ανταλλαγής νομισμάτων αυτή θα επιτρέψει στην Αργεντινή να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να πληρώσει τις κινεζικές εισαγωγές της με ισοτιμίες γουάν, την ώρα που τα ελάχιστα έσοδα από τις εξαγωγές της χώρας και η προβληματική ισοτιμία του νομίσματος της, έχουν θέσει το Μπουένος Άιρες σε δυσχερή θέση έντονης οικονομικής πίεσης.

Η εφημερίδα La Nacion γράφει ότι η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες θα λάβει μια πρώτη δόση του γιουάν αξίας 1.000.000.000 δολαρίων πριν από το τέλος του έτους, χωρίς όμως να αναφέρει την πηγή της πληροφορίας που αναμεταδίδει.

Με το αζημίωτο φυσικά

Το σχέδιο είναι μέρος της συμφωνίας στα πλαίσια δανειοδότησης 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπεγράφη ανάμεσα σε Αργεντινή και Κίνα τον Ιούλιο του 2014 και μετά την κρίση χρέους που βιώνει η χώρα για δεύτερη φορά τα τελευταία 12 χρόνια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην παρούσα χρονική στιγμή η Κεντρική τράπεζα της Αργεντινής δεν έχει σχολιάσει την είδηση.

Τον περασμένο Ιούλιο ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ κατά την επίσκεψή του στην Αργεντινή συμφώνησε με την Κριστίνα Φερνάντεζ Κιρχνερ, πρόεδρο της χώρας, που βρίσκεται σε μια ανοιχτή σύγκρουση με τα ληστρικά hedge funds.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αργεντινής μετά τη Βραζιλία.

Ο Κινέζος πρόεδρος και η πρόεδρος της Αργεντινής, υπέγραψαν τον Ιούλιο κοινή δήλωση στην οποία κάνουν λόγο για αναβάθμιση των σχέσεων των δύο πλευρών σε στρατηγικό επίπεδο, καθώς και μία σειρά επιχειρηματικών συμφωνιών.

Η μεγαλύτερη από αυτές τις συμφωνίες αφορά τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 4,7 δισ. δολαρίων από την China Development Bank για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1.740 MW, έργα που έχουν αναλάβει η κινεζική China Gezhouba Group και η αργεντίνικη Electroingenieria.

Μεταξύ των deals, συνολικού ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, ξεχωρίζει και η συμφωνία για χρηματοδότηση με 2,1 δισ. δολάρια -πάλι από την China Development Bank- της κατασκευής σιδηροδρομικών υποδομών με τις οποίες θα διευκολύνεται η μεταφορά της αγροτικής παραγωγής της Αργεντινής προς τα λιμάνια της χώρας.

Ακόμη ο Σι Ζινπίνγκ, αποφάσισε να χορηγήσει στην Αργεντινή δάνειο 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το ένα τρίτο των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Αργεντινής.  Μια συμφωνία που θα  επιτρέπει στην Αργεντινή να χρηματοδοτεί, σε κινεζικό νόμισμα, τις εισαγωγές της από την Κίνα, η οποία ενεργοποιείται τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι με μια απόφαση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις η δικαιοσύνη των ΗΠΑ δικαίωσε τα hedge funds και κάλεσε την Αργεντινή να αποπληρώσει το χρέος της προς αυτά, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνολικού χρέους που είχε το 2001. Το υπόλοιπο 90% ήταν στα χέρια ομολογιούχων που δέχτηκαν "κούρεμα" κατά 70%.

*Swαp ή Σύμβαση Ανταλλαγής αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ δύο συμβαλλομένων για ανταλλαγή μελλοντικών χρηματοροών (legs) με τρόπο που έχουν προκαθορίσει μεταξύ τους. Τα χρηματικά ποσά που ανταλλάσσονται μπορεί να αναφέρονται σε διαφορετικά νομίσματα και σταθερά ποσά.

Αλλιώς μπορεί ένα σταθερό ποσό να ανταλλάσσεται με ένα μεταβαλλόμενο, αβέβαιο ποσό ή το ποσό πληρωμής στο ένα νόμισμα να είναι σταθερό ενώ στο άλλο μεταβαλλόμενο. Υπάρχουν 4 διαφορετικές κατηγορίες swap οι οποίες είναι οι εξής:

-Συμβάσεις Ανταλλαγής Επιτοκίων (interest rates swap)

-Συμβάσεις Ανταλλαγής Νομισμάτων (currency swap)

-Συμβάσεις Ανταλλαγής Εμπορευμάτων (commodities swap)

-Συμβάσεις Ανταλλαγής Μετοχών (equity swap)

SHARE:

24Media Network