H τρόικα επιστρέφει για τον Economist

H τρόικα επιστρέφει για τον Economist
Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους επικεφαλής της τρόικας στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης της οικονομίας, την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Με την "εξεταστέα ύλη" της τρίτης αξιολόγησης βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα οι τρεις από τους τέσσερις εκπροσώπους των θεσμών με την ευκαιρία του συνεδρίου του Economist με τίτλο "Η Ευρώπη ξεμπερδεύεται, η Ελλάδα σταθεροποιείται"

Οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο ( ΕΕ ) Φραντσέσκο Νρούντι ( ΕΚΤ ) και Νικόλα Τζιαμαριόλι ( ESM ) θα συμμετέχουν σε μια από τις πρώτες συνεδρίες του συνεδρίου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη.

Ο τίτλος της συνάντησης που διάλεξε ο Economist είναι χαρακτηριστικός « Ο οικονομικός μαραθώνιος της Ελλάδας συνεχίζεται» το οποίο συμπληρώνεται με έναν υπότιτλο για τις επόμενες υποχρεώσεις της Ελλάδας και την βεβαιότητα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup του Λουξεμβούργου οι τρεις από τους τέσσερις επικεφαλής των ομάδων των δανειστών θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για την επόμενη λίστα υποχρεώσεων που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται άμεσα. Παράλληλα ο κ. Κοστέλο όπως συνηθίζει να περιγράψει την λίστα των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο.

Ήδη έχει δει το φως της δημοσιότητας το αναθεωρημένο μνημόνιο το οποίο περιγράφει σχετικά αναλυτικά τα 113 μέτρα και δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι και το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 . Πάντως ο κ. Χουαλιάράκης περιμένει να ακούσει και καλά λόγια για την υπεραπόδοση της Ελλάδας στο δημοσιονομικό τομέα τόσο για το 2015 όσο και για το 2016 αλλά και την συνεπή πορεία στο πεδίο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Παρά την απουσία της από το συνέδριο ο εκπρόσωπος του πιο « κρίσιμου» δανειστή της Ελλάδας , του ΔΝΤ η επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου κ. Ντέλια Βελκουλέσκου δεν θα είναι εντελώς απούσα . Θα συμμετέχει μέσω της τηλεδιάσκεψης στην συνεδρία με θέμα για την εξέλιξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης . Με δεδομένο την σκληρή κριτική για καθυστερήσεις στο άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που κάνει σε κάθε ευκαιρία ο σκληρός του ΔΝΤ κ Πωλ Τόμσεν μάλλον δεν θα είναι ευχάριστη για το υπουργό οικονομίας και ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου που θα εκπροσωπεί την Ελληνική Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο στρογγυλό τραπέζι.

Τσακαλώτος – Ρέγκλινγκ

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναμένεται και η δημόσια συζήτηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ Κλάους Ρέγκλινγκ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Τα βασικά θέματα της συζήτησης είναι δύο:

Η Ευρώπη απέναντι σε ένα συνεχώς ογκούμενο κύμα κατά της πολιτικής συνεχούς λιτότητας.

Η μισοτελειωμένη δουλειά του ESM με την Ελλάδα.

Βεβαίως από την συζήτηση δεν θα λείψει και η ελάφρυνση του ελληνικό χρέος αφού το συνέδριο βάζει την ερώτηση αν υπάρχει νέα προσέγγιση στο θέμα και αν τελικά το χρέος δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

Με την ιδιότητά του ως ένας από τους επικεφαλής των θεσμών και μάλιστα ως ο κύριος δανειστής της Ελλάδας ο κ. Ρέγκλινγκ μπορεί να τοποθετηθεί και για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και κυρίως για το μέλλον του ελληνικού χρέους μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα