Η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης οδηγεί σε 'βουτιά' το όριο δανεισμού του ELA

ΑΘΗΝΑ   -   ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
ΑΘΗΝΑ - ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) EUROKINISSI

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 5,0 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα

Ευχάριστες εξελίξεις παρατηρούνται στο μέτωπο του δανεισμού - εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν για άλλα 5 δις ευρώ το δανεισμό τους από τον ELA , ως αποτέλεσμα καλύτερων συνθηκών ρευστότητας. Με σημερινά στοιχεία η συνολική εξάρτηση από ον ELA περιορίστηκε στα 33,9 δις ευρώ, σπάζοντας το φράγμα των 40 και πλέον δις ευρώ.

Η μείωση αυτή συνδέεται ως ένα βαθμό με τη σταδιακά αυξανόμενη επιστροφή καταθέσεων ( αν και ακόμη υπάρχει πολύ δρόμος για να επανέλθουν οι καταθέσεις που έφυγαν προς το εξωτερικό ή τα στρώματα, λόγω παλαιότερης ανησυχίας του κοινού), ταυτόχρονα όμως αποτελεί και εξισορρόπηση των θέσεων δανεισμού των ελληνικών τραπεζών που πλέον πραγματοποιούν και άλλες εναλλακτικές για άντληση ρευστότητας ( πχ πράξεις repos).

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε προ ολίγου από την Τράπεζα της Ελλάδος:

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 33,9 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 5,0 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

SHARE:

24Media Network