Η έκτακτη εισφορά υπό αμφισβήτηση

Με πρόσφατη απόφαση το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά αμφισβητεί στην πράξη την έκτακτη εισφορά φορολογούμενου. Απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας
- 24 Ιουλίου 2009 10:36
Σε πρόσφατη απόφαση του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά ανέστειλε τη διαταγή πληρωμής σε υπόθεση φορολογουμένου, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση του, η οποία αφορούσε την έκτακτη εισφορά που με πρόσφατη τροπολογία στη Βουλή επιβλήθηκε στους φορολογούμενους που το 2008 δήλωσαν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Το γεγονός έχει δημιουργήσει προβληματισμό ανάμεσα σε φορολογούμενους που ήδη έχουν καταβάλλει την εισφορά ύψους €1000 έως €25.000 και σε δεκάδες άλλους που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για το ίδιο θέμα.
Το φοροεισπρακτικό μέτρο της αναδρομικής καταβολής εισφοράς είχε δεχτεί έντονες επικρίσεις και ορισμένοι είχαν εγείρει ζήτημα συνταγματικότητας.
Με αφορμή τη δικαστική απόφαση και φοβούμενο το Υπουργείο Οικονομικών μαζικοποίηση των αντιδράσεων για το μέτρο εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί στους ενδιαφερομένους πως όσοι δεν καταβάλουν το ποσό της έκτακτης εισφοράς και αγνοήσουν το εκκαθαριστικό που τους έχει σταλεί κινδυνεύουν με πρόστιμα, προσαυξήσεις και μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας.
Απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας
Το δημόσιο προτίθεται να ζητήσει άμεσα στην ανάκληση της προσωρινής διαταγής αναστολής πληρωμής της έκτακτης εισφοράς για συγκεκριμένο φορολογούμενο αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Το υπουργείο με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά για την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης εκκαθαριστικού σημειώματος έκτακτης εισφοράς, προσθέτει ότι δεν εισέρχεται στην ουσία της προσφυγής και δεν αποτελεί πρόκριμα για την υπόθεση.
Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρει επίσης ότι έκτακτες εισφορές είχαν επιβληθεί και στο παρελθόν οι οποίες έχουν κριθεί στο συνολό τους συνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας με πάγια νομολογία του. Το υπουργείο τονίζει ακόμη ότι η έκτακτη εισφορά είναι ένα εφάπαξ μέτρο που επιβλήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και είναι σύμφωνο με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος και της κοινωνικής δικαιοσύνης ενώ επιβαρύνει μόνο τους οικονομικά ευπορότερους.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι η ακόλουθη:
« Η προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης του συγκεκριμένου εκκαθαριστικού σημειώματος δεν εισέρχεται στην ουσία της προσφυγής του φορολογούμενου και δεν αποτελεί πρόκριμα, ούτε της σχετικής αίτησης αναστολής που θα εκδικασθεί το Σεπτέμβριο ούτε της προσφυγής, για την οποία δεν έχει ορισθεί ακόμη δικάσιμος. Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να ζητήσει άμεσα την ανάκληση της παραπάνω προσωρινής διαταγής.
Εφάπαξ έκτακτες εισφορές είχαν επιβληθεί με αντίστοιχο τρόπο και στο παρελθόν, με τους ν.257/1976, ν.816/1978, ν.1579/1985, ν.1796/1988, ν.1870/1989 και ν.1884/1990, σε περιόδους μάλιστα όπου δεν υπήρχε διεθνής οικονομική κρίση. Οι εισφορές αυτές έχουν κριθεί ως συνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με πάγια νομολογία του. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αναφέρονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας υπ’ αριθμ. 116, 2050, 3515/1983, 624/1985, 1512/1991, 436, 437, 2269/1995 και 329/2002.
Η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε με τη διάταξη του άρθρου 18 του ν. 3758/2009 αποτελεί ένα εφάπαξ μέτρο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της διεθνούς κρίσης. Είναι ένα μέτρο σύμφωνο με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος, αλλά και με τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ελληνική οικονομία διανύει μια κρίσιμη περίοδο, στην οποία οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα δεν έλαβαν αύξηση και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζουν το φάσμα της εργασιακής ανασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό δεν νοείται η άρνηση των οικονομικά ευπορότερων πολιτών, να συμμετέχουν και αυτοί, με το μερίδιο που τους αναλογεί, στην αντιμετώπιση μιας έκτακτης και δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα μας».