Η Ελλάδα βαθύτερα στην ύφεση λόγω των νέων μέτρων

Η Ελλάδα βαθύτερα στην ύφεση λόγω των νέων μέτρων

Μεγαλύτερη ύφεση, μειωμένα φορολογικά έσοδα και αυξημένες δαπάνες θα φέρουν τα νέα μέτρα. Tι προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2012

Οι μειώσεις από 22% έως 32% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, οι περικοπές των συντάξεων και στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, οδήγησαν σε αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2012.

Όπως αναφέρει το "Βήμα", ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπει αναθεώρηση του ελλείμματος του 2012 από το 5,4% του αρχικού Προϋπολογισμού, στο 6,7% του ΑΕΠ, σημειώνοντας πάντως, ότι χωρίς τα πρόσφατα μέτρα, το έλλειμμα θα έφτανε το 8,2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, το πρωτογενές έλλειμμα θα φτάσει το 0,2% του ΑΕΠ, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ του αρχικού Προϋπολογισμού.

Η αναθεώρηση προέκυψε μετά από την εκτίμηση της τρόικας ότι τα μέτρα που απαίτησε θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση το 2012 και επομένως μειωμένα φορολογικά έσοδα και αυξημένες δαπάνες οι οποίες θα αφορούν για παράδειγμα την πληρωμή επιδομάτων ανεργίας και τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων που χάνουν εισφορές λόγω της συνεχιζόμενης απώλειας θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά στα έσοδα του Προϋπολογισμού, εκτιμάται θα είναι χαμηλότερα κατά 3 δισ. ευρώ λόγω της βαθύτερης ύφεσης, με τα έσοδα σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό, να φτάνουν στα 59,18 δισ. ευρώ.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός εκτιμά, ότι τα συνολικά έσοδα θα φθάσουν τα 56,16 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στις δαπάνες, εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες κατά 2,26 δισ. ευρώ στα 70,29 δισ. ευρώ αντί για 72,55 δισ. ευρώ του αρχικού Προϋπολογισμού.

Αύξηση και στους τόκους που θα πληρώσουμε

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την περικοπή των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο (ιατροί, δικαστικοί, κληρικοί, πανεπιστημιακοί, ένστολοι κλπ.) αναμένεται εξοικονόμηση 205 εκατ. ευρώ, ενώ 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένονται συνολικά έσοδα 12,2 δισ. ευρώ ως το 2014. Το ποσό αναλύεται σε 1,6 δισ. ευρώ το 2011, 2,9 δισ. ευρώ για εφέτος, 3 δισ. ευρώ για το 2013 και 4,7 δισ. ευρώ για το 2014.

Οσον αφορά τους τόκους, προβλέπεται ότι μετά το PSI η Ελλάδα θα πληρώσει εφέτος 13,05 δισ. ευρώ, αντί για 12,75 δισ. ευρώ του αρχικού Προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι τα συνολικά μέτρα περικοπών που επιβλήθηκαν με το νέο μνημόνιο φτάνουν τα 3,18 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από το ένα τρίτο των περικοπών (1,12 δισ. ευρώ) αφορά στην περικοπή των δαπανών υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

O Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα

Επτά "θανάσιμα" ερωτήματα για την Ελλάδα

WSJ: Στο 129% του ΑΕΠ το χρέος το 2020

SHARE:

24Media Network