Η επόμενη μέρα του Γιώργου Χουλιαράκη

Η επόμενη μέρα του Γιώργου Χουλιαράκη
European finance ministers meeting in Brussels, Belgium, on Nov. 9, 2015 / , 9 , 2015 Aris Oikonomou / SOOC

Όσοι τον ξέρουν μιλούν για ένα άνθρωπο που αν βάλει ένα στόχο προσηλώνεται σε αυτόν. Το προφίλ του κ. Χουλιαράκη, οι παραιτήσεις του, το ξέσπασμα του και ο ρόλος του στο κλείσιμο της περσινής συμφωνίας

Με ένα ασύμβατο με την δημόσια εικόνα του ξέσπασμα απάντησε χθες στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών και πρόεδρος του ΣΟΕ ( για όσους δεν θυμούνται αυτόν του το τίτλο ) κ. Γιώργος Χουλαράκης όταν αναφέρθηκε στην Βουλή το όνομα του κ. Τζεϊμς Γκάλμπρεϊθ και το πολυσυζητημένο πια plan X.

«Ποιος είναι ο κ. Γκαλμπρέιθ» ξέσπασε ο κ. Χουλιαράκης από το βήμα της Βουλής. για να συνεχίσει «Ο κ. Γκάλμπρεϊθ δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση και δεν βρέθηκα ποτέ, παρότι ήμουν επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης, ούτε σε μια σύσκεψη με τον Γκάλμπρεϊθ παρόντα» και συνέχισε στον ίδιο υψηλό τόνο «Αυτά που λέει είναι απίστευτες φαιδρότητες και ανεκδιήγητοι δονκιχωτισμοί από έναν άνθρωπο που δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση»..

Πέρα από την όποια θέση του κ. Γκαλμπρέϊθ – η οποία φυσικά και δεν ήταν θεσμική – ο κ. Χουλιαράκης είχε χθες την ευκαιρία να «βγάλει το άχτι του» για μια κατάσταση που έζησε ένα χρόνο πριν. Μάλλον δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ένα χρόνο πριν με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015, υπέβαλε για την τρίτη φορά την παραίτηση του από την θέση του προέδρου του ΣΟΕ αλλά και του επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης .

Η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, τον είχε σπρώξει νωρίτερα, σε άλλες δύο παραιτήσεις οι οποίες όμως δεν είχαν γίνει δεκτές . Η τρίτη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απολύτως δικαιολογημένη. Υποβλήθηκε ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες, προχωρώντας την συμφωνία για την Ελλάδα.

Ο κ. Χουλιαράκης πήρε την απόφασή του όταν πληροφορήθηκε – οι πληροφορίες λένε από το twitter- την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν τότε αρκετές προσπάθειες του αντιπροέδρου της Κυβέρνηση κ. Γιάννη Δραγασάκη, ώστε να πειστεί να παραμείνει παίρνοντας τότε και την διαβεβαίωση ότι «ο Βαρουφάκης φεύγει».

Όσοι γνωρίζουν λένε ότι από την ώρα που τον έφερε στην Ελλάδα ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, από τον Μάντσεστερ όπου δίδασκε, είχε πλήρη εμπλοκή στη υπόθεση «μνημόνιο». Όσοι τον ξέρουν μιλούν για ένα άνθρωπο, που αν βάλει ένα στόχο προσηλώνεται σε αυτόν.

Ανήκε στην ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που επισκέπτονταν τακτικά το υπουργείο οικονομικών για να έχει συνεχή ενημέρωση με την πορεία της οικονομικής πολιτικής. Μάλιστα από τους συνομιλητές του πρώην επικεφαλής του ΣΟΕ είχε τις καλύτερες κριτικές σε ότι αφορά την τεχνική του αρτιότητα αλλά και το ενδιαφέρον που έδειχνε για την πορεία των προγραμμάτων προσαρμογής.

Από τον Ιανουάριο του 2015 με την αλλαγή της Κυβέρνηση ανέβαλε επισήμως την θέση του προέδρου του ΣΟΕ. Ανεπισήμως είχε την θέση του ανθρώπου, που μιλούσε με τους θεσμούς . Και από εκεί είχε τις καλύτερες κριτικές και έδινε μια εικόνα ομαλότητας και λογικής διαπραγμάτευσης . Η εικόνα αυτή διαλύονταν στις απευθείας διαπραγματεύσεις που είχε ο τότε υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης . Η ομάδα των πέντε με το εναλλακτικό σχέδιο για διπλό νόμισμα σε περίπτωση Grexit, τον έβρισκε εντελώς αντίθετο, αλλά ο τότε ΥΠΟΙΚ ήταν παντοδύναμος και είχε τη απόλυτη επιρροή στο Μέγαρο Μαξίμου πράγμα που ενοχλούσε ακόμη και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Μετά το δημοψήφισμα και την αλλαγή σελίδας του ΣΥΡΙΖΑ, έπαιξε και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάληξη της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Συνέχισε να λειτουργεί, αποφεύγοντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις δημόσιες δηλώσεις πέρασε περίπου ένα μήνα στις Βρυξέλλες μέχρι την δραματική Σύνοδο κορυφής των 17 ωρών, όπου έκλεισε η συμφωνία. Ακολούθησε η θέση του υπηρεσιακού υπουργού οικονομικών μέχρι και τις εκλογές. Μετά τις εκλογές και πάλι περιορίστηκε στην θέση του αναπληρωτή με υπουργό τον κ. Τσακαλώτο.

Συνέχισε όμως να είναι ο άνθρωπος με τον οποίο συνομιλούν οι θεσμοί. Τούτο παρά το γεγονός ότι και ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρούνταν από όλους ένας «πολύ λογικός συνομιλητής», ειδικά μετά την περίοδο Βαρουφάκη.

Ο ρόλος του ήταν κρίσιμος και στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, αφού είχε τον άχαρο ρόλο μετά την ψήφιση του φορολογικού και τους ασφαλιστικού, να παρακολουθεί μέσω και των αλλεπάλληλων συνεδριάσεων του Euro wokring group και τα κύματα των εκκρεμοτήτων που έκλεισαν μέσα στον Ιούνιο και είχαν ως αποτέλεσμα την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις ευρώ.

Η επόμενη μέρα είναι ακόμη πιο πολύπλοκη αφού η πρόκληση είναι η εφαρμογή των μέτρων ύψους 5,4 δις ευρώ που ψηφίστηκαν ώστε να μην εφαρμοστούν τα 3,6 δις ευρώ του κόφτη . Εκτός όμως από τις οικονομικές προκλήσεις υπάρχουν και οι πολιτικές.

Θα παραμείνει ο Γιώργος Χουλιαράκης ο αφανής ήρωας του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα θελήσει κάτι περισσότερο από το ρόλο του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών. Βεβαίως το όνομα του εκάστοτε υπουργού οικονομικών είναι η λύση μιας δύσκολης εξίσωσης με πολλές παραμέτρους και έχει να κάνει και την συγκυρία.

Το βέβαιο είναι αργά ή γρήγορα όσο και αν κανείς δεν θέλει να το παραδεχθεί θα υπάρξουν στην Κυβέρνηση αλλαγές, οι οποίες προαλείφονται εδώ και καιρό. Πήραν αναβολή λόγω της αξιολόγησης και τωρινών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, αλλά παραμένουν στο πρόγραμμα και δεν αφήνουν εκτός το υπουργείο οικονομικών.

Αν αληθεύουν οι φήμες που θέλουν «τιμητική αποστρατεία» του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος ανέλαβε ένα χρόνο πριν από την θέση του υφυπουργού οικονομικών αρμόδιου για θέματα οικονομικών σχέσεων ο κ. Χουλιαράκης προβάλει ως φαβορί .Θα έχει όμως και πάλι δύσκολο αντίπαλο τον σημερινό υπουργό ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος βλέπει με καλό μάτι την κάθοδο του από τον 7ο στον 6ο όροφο του κτηρίου πάνω στο Σύνταγμα όπου συστεγάζονται τα υπουργεία ανάπτυξης και οικονομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα