Η Γερμανία αποζημιώνει θύματα του Ολοκαυτώματος

Η Γερμανία αποζημιώνει θύματα του Ολοκαυτώματος

Συντάξεις σε 16.000 θύματα του Ολοκαυτώματος συμφώνησε να πληρώσει η γερμανική κυβέρνηση. Από 300 έως το 375 το καταβληθέν ποσό. Στις 66.000 οι συνολικές πλέον συντάξεις που καταβάλλει η κυβέρνηση της Γερμανίας

Ύστερα από ένα χρόνο σκληρών διαπραγματεύσεων, η Γερμανία αποδέχθηκε να πληρώσει τις συντάξεις αυτές σε επιπλέον 16.000 θύματα - παιδιά κάποτε που κατάφεραν να διασωθούν από τα ναζιστικά γκέτο ή εξαναγκάστηκαν να ζήσουν στα κρυφά σε όλη τους τη ζωή, υπό το φόβο των διώξεων.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της εδρεύουσας στη Νέα Υόρκη Επιτροπής Διεκδικήσεων το απόγευμα της Δευτέρας.

"Συνιστά δικαίωση για τον τρόμο που υπέστησαν κατά την παιδική τους ηλικία. Δεν είναι θέμα χρημάτων", δηλώνει ο Γκρεγκ Σνάϊντερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, στο Associated Press.ol

Από τους νέους δικαιούχους, οι 5.000 ζουν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους νέους όρους που αποδέχθηκε η γερμανική κυβέρνηση, κάθε Εβραίος που διήνυσε τουλάχιστον 12 μήνες σε γκέτο ή εξαναγκάστηκε να ζει κρυπτόμενος ή υπο πλαστή ταυτότητα για να αποφύγει τη σύλληψη, δικαιούται μηνιαίας σύνταξης ύψους 375 δολαρίων το μήνα.

Για τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ το ποσό είναι περίπου 300 δολάρια.

Μέχρι τώρα, η μικρότερη χρονική περίοδος που απαιτείτο για να στοιχειοθετηθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης ήταν οι 18 μήνες.

Πλέον, η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει παγκοσμίως 66.000 τέτοιες συντάξεις.

SHARE:

24Media Network