Η νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη – Τι προβλέπει και ποιοι εντάσσονται

Η νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη – Τι προβλέπει και ποιοι εντάσσονται
Ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / EUROKINISSI

Σχήμα με 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις (3 χρόνια) ή σε 72 χαμηλότοκες δόσεις (6 χρόνια) μέσω των οποίων θα μπορούν να εξοφληθούν τα χρέη της πανδημίας από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής μετά και το πράσινο φως που έδωσαν οι θεσμοί.

Την νέα ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο νομοσχέδιο ε «α) Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία διατάξεων των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/2455, (ΕΕ) 2019/1995 και (ΕΕ) 2018/1910 όσον αφορά υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως και σχετικές ρυθμίσεις – β) Τροποποιήσεις του ν. 4649/2019 «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων» (Α΄206), βάσει της C(2021) 2545/09.04.2021 (2021/N) εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» – γ) Διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας – Τροποποιήσεις ν. 4738/2020 και λοιπές διατάξεις»).

Το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση των κορονοχρεών έτέθη επί τάπητος της συζήτησης που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών σήμερα. Με βάση αυτό προβλέπεται ένα σχήμα με 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις (3 χρόνια) ή σε 72 χαμηλότοκες δόσεις (6 χρόνια) μέσω των οποίων θα μπορούν να εξοφληθούν τα χρέη της πανδημίας από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα αρχικώς αναμενόμενα όπου περιγραφόταν μια λύση έως 60 δόσεις υπάρχει μια σχετική βελτίωση. Άλλωστε πολλοί φορείς της αγοράς είχαν τονίσει ότι ο αριθμός των 60 δόσεων δεν ήταν επαρκής. Ωστόσο μένει να αποσαφηνιστούν οι όροι ένταξης στις ρυθμίσεις αλλά και βέβαια τα επιτόκια.

«Το Υπουργείο Οικονομικών, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, λειτουργεί με γρήγορα αντανακλαστικά, σχέδιο και αποφασιστικότητα, λαμβάνοντας έγκαιρα και μεθοδικά τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου αφενός να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος αυτής της μακράς και πρωτόγνωρης δοκιμασίας και αφετέρου να επιταχυνθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης» Αυτό ανέφερε από βήματος Βουλής πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιγράφοντας τη νέα ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας.

Ειδικότερα, με τις σημερινές παρεμβάσεις όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών:

«1ον. Διευρύνουμε τον χρονικό ορίζοντα κάλυψης των οφειλών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα.

2ον. Διευρύνουμε τον αριθμό των δόσεων από 24 άτοκες ή 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

3ον. Διευρύνουμε σημαντικά την περίμετρο των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας όλους όσους επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Κορονοϊού, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:

▪ Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

▪ Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

▪ Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

▪ Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Επιπλέον οι ανωτέρω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.»

Πόσους αφορά

Με βάση τον κ. Σταϊκούρα και σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.

«Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων και λαμβάνει, στον κατάλληλο χρόνο, τις βέλτιστες δυνατές πρωτοβουλίες.

Όλες οι προηγούμενες παρεμβάσεις αλλά και η σημερινή καταδεικνύουν την υπεύθυνη και κοινωνικά δίκαιη πολιτική της Κυβέρνησής μας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα