Η συμφωνία Ρωσίας - Σ.Αραβίας εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου

Η συμφωνία Ρωσίας - Σ.Αραβίας εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν άνω του 1,5% στις ασιατικές αγορές, μετά την απόφαση για παράταση της μείωσης παραγωγής του πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία και την Ρωσία, μέχρι το Μάρτιο του 2018

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1,5% σήμερα το πρωί μετά την ανακοίνωση των υπουργών Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, για τη συνέχιση του προγράμματος μείωσης της παραγωγής του πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης καταγράφηκαν στα 51,65 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 81 σεντς ή 1,6% από το τελευταίο κλείσιμο.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 78 σεντς ή 1,6% στα 48,62 δολάρια το βαρέλι, από την τελευταία συνεδρίαση.

Συμφωνία για παράταση της μείωσης παραγωγής ως τον Μάρτιο του 2018

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν να παρατείνουν την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης της παραγωγής πετρελαίου μέχρι τον Μάρτιο του 2018, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της προσφοράς πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με \δηλώσεις των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών.

Ο επόμενος γύρος της μείωσης την παραγωγή πετρελαίου, θα υλοποιηθεί υπό τους ίδιους όρους με την υπάρχουσα συμφωνία, δήλωσαν οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ και Αλεξάντερ Νόβακ, σε κοινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Τα νέα για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών κατά 1,7% στις ασιατικές αγορές.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, που εκδόθηκε μετά την ενημέρωση, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να μειωθούν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, στο μέσο επίπεδο της πενταετίας, ενώ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα έχουν την υποστήριξη κι άλλων παραγωγών-χωρών για την παράταση εφαρμογής του προγράμματος μείωσης.

Το πρόγραμμα αυτό, που εφαρμόζεται σήμερα προβλέπει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017.

(Φωτογραφία: AP Images/Shizuo Kambayashi)

SHARE:

24Media Network