Ηλεκτρονικές συναλλαγές: 30% βάσει πραγματικού εισοδήματος – Πλαφόν για όσους δεν το πιάνουν λόγω δυσκολιών

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: 30% βάσει πραγματικού εισοδήματος – Πλαφόν για όσους δεν το πιάνουν λόγω δυσκολιών
Μηχάνημα POS Eurokinissi

Με δύο βασικές αλλαγές, αλλά και πολλά κενά ακόμη, αναμένεται να δοθεί εκτός απροόπτου την Πέμπτη για διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εξετάστηκε νωρίς το πρωί σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δύο βασικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό που έγινε στο Μαξίμου, ώστε να κατευναστούν οι αντιδράσεις που υπήρχαν τις προηγούμενες μέρες, κυρίως για το μέτρο της συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 30% του ετήσιου εισοδήματος για μισθωτούς και μη μισθωτούς.

Η πρώτη αλλαγή είναι ότι ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα.

Αυτό αλλάζει άρδην την εικόνα που είχε δημιουργηθεί για όσους ήταν άνεργοι ή απασχολήθηκαν ένα διάστημα στο χρόνο σε ό,τι αφορά την υποχρέωση της συγκέντρωσης των αποδείξεων.

Για παράδειγμα, ένας φοιτητής χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο, ο οποίος θα απασχοληθεί ένα μήνα το 2020 με αμοιβή 400 ευρώ, στο τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις 1000 ευρώ και όχι 120 ευρώ όπως θα ανέμενε κανείς. Τούτο, διότι αφού είχε ένα ελάχιστο εισόδημα, το οποίο υπολείπεται από το ελάχιστο τεκμήριο (3000 ευρώ), οι οφειλόμενες αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρωθούν με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό και όχι το χαμηλότερο πραγματικό εισόδημα με κίνδυνο να πληρώσει ως και 220 ευρώ φόρο. Η αλλαγή, όμως, απαλείφει τέτοιες περιπτώσεις εκ των προτέρων.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά πλαφόν και προβλέπεται για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων, που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (30%).

Κενό που θα συμπληρωθεί το επόμενο διάστημα υπάρχει για τα εισοδήματα των μη μισθωτών, με πρώτο την θέσπιση κινήτρων για την εφαρμογή του μέτρου. Τούτο, διότι ο επιπλέον φόρος 22% για το ποσό που υπολείπεται από το 30% του εισοδήματος, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους μισθωτούς τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που είναι δύσκολο να μην δηλώσουν τα εισοδήματά τους. Με τους μη μισθωτούς, όμως, το θέμα αλλάζει. Η μη επίτευξη του ελάχιστου των αποδείξεων μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε απόκρυψη εισοδήματος, ώστε οι συγκεντρωθείσες αποδείξεις να φτάνουν ή και να ξεπερνούν το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος. Πάντως, τα κίνητρα δεν αναμένεται να είναι έτοιμα κατά την διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Ανοιχτό είναι, επίσης, και το εγχείρημα με την συγκέντρωση του ορίου για τους μη μισθωτούς. Χρειάζεται περισσότερη τεχνική επεξεργασία, καθώς οι μη μισθωτοί θα είναι ταυτόχρονα πωλητές και αγοραστές μέσω της ηλεκτρονικής οδού. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστος τρόπος να διαχωρίζονται οι επαγγελματικές δαπάνες, για τις οποίες εκδίδεται τιμολόγιο, έστω και αν έχουν καλυφθεί με ηλεκτρονική πληρωμή από τις καταναλωτικές δαπάνες που θα μετράνε στον υπολογισμό του 30%, αν δεν θέλει κάποιος να βρεθεί προ απροόπτου.

Οι υπόλοιπες διατάξεις

Εκτός από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τις ελαφρύνσεις φόρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα οι οποίες έχουν εξαγγελθεί ήδη από τον Πρωθυπουργό

Η φορολογική ελάφρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω της εισαγωγής χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.

Συγκεκριμένα, μέρος του νομοσχεδίου θα είναι και η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας. Ειδικότερα, θα προβλέπεται η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα ως 10.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, θα παραμείνει ο συντελεστής του 22% για τα εισοδήματα από 10001 έως και 20000 και από εκεί και πάνω οι συντελεστές θα είναι μειωμένοι για κάθε κλιμάκιο εισοδήματος κατά 1% σε σύγκριση με τους σημερινούς.

Για τα εισοδήματα από τα 20.001 ευρώ έως και τα 30.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 29% που είναι σήμερα στο 28%

Για τα εισοδήματα από τα 30001 έως και τα 40.000 ευρώ ο συντελεστής μειώνεται στο 37% από 38% σήμερα

Για τα εισοδήματα από 40001 και πάνω ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 45% σήμερα στο 44% .

Η εισαγωγή σοβαρών κινήτρων για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων. Αυτό αφορά την εφαρμογή και στην Ελλάδα του θεσμού non dom που αφορά την θέσπιση κινήτρων για επαναπατρισμό επιχειρήσεων.

Η εισαγωγή μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε σημαντικούς κλάδους με συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Εδώ εντάσσονται οι μειώσεις των συντελεστών φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Η εισαγωγή φορολογικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των παροχών στους εργαζόμενους σε είδος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα