Τέλη Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Τέλη Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πλατφόρμες για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Τα προβλήματα παραμένουν - Ποιους αφορούν

Στην τελική ευθεία των …on line πλειστηριασμών εισέρχεται η αγορά, με τις πιέσεις των θεσμών προς τις τράπεζες να πολλαπλασιάζονται για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

«Πυρετώδεις» έστω και την τελευταία στιγμή,  επιταχύνονται οι διεργασίες για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που δυνητικά θα μπορούσαν να λειτουργούν από τις αρχές του καλοκαιριού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκκρεμότητες που αφορούν το κομμάτι της πλατφόρμας καθώς και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, είναι στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας ώστε το αργότερο σε ένα δίμηνο, να υλοποιηθεί ο θεσμός.

Οι τράπεζες σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών είναι έτοιμες να δεχθούν τη λειτουργία της πλατφόρμας και να ξεκινήσουν τους πλειστηριασμούς on line, πραγματοποιώντας πολλαπλές εντολές έναντι μιας παραδοσιακής δημοπρασίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ο θεσμός θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου. Στη φάση αυτή «μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές», όμως υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Οπως αυτό των βίαων φαινομένων αντίδρασης από ομάδες, π.χ. Ρουβίκωνα, σε βάρος συμβολαιογράφων ή γραφείων πλειστηριασμών.

Τέτοια φαινόμενα υπήρξαν αρχικά και σε άλλες χώρες, σχολιάζει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, αλλά σιγά σιγά αυτό αναχαιτίστηκε. Υπάρχουν μέτρα που μπορεί να ληφθούν και σίγουρα είναι πιο ομαλή διαδικασία από τα Ειρηνοδικεία, όπου και εκεί εκτυλίσσονται αντίστοιχες σκηνές….

Την ίδια στιγμή, η πίεση προς τις τράπεζες είναι μεγάλη. Τόσο οι δανειστές τους, όσο και τα ίδια τα δεδομένα του όγκου ακινήτων που έχουν ως εγγύηση για δάνεια που δεν αποπληρώνονται, επιβάλλουν τη διενέργεια πλειστηριασμών άμεσα.

Πρόσφατα μάλιστα, το μήνυμα που εστάλη και από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και από την ΕΚΤ, τον  SSM και άλλα αρμόδια όργανα, ήταν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους πλειστηριασμούς, έναντι άλλων μορφών ρυθμίσεων, όπως είναι οι διαγραφές ή το κούρεμα ενός δανείου.

Για άλλη μια φορά, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι ακόμη και τώρα να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, ως εντολές, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα περάσει τουλάχιστον ένα διάστημα 7 μηνών ώστε να υλοποιηθεί.  Διάστημα, το οποίο επιτρέπει ακόμη και μετά την έναρξη του πλειστηριασμού να προχωρήσει ο δανειολήτης σε ρύθμιση ή πληρωμή του δανείου του.

Επίσης, στόχος είναι σε πρώτη φάση, τα πολύ μεγάλα ακίνητα και η κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών ( που ενώ έχουν, αδιαφορούν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν). Σημαντικό εδώ είναι να διευκρινισθεί ότι η πρώτη κατοικία είναι προστατευμένη μόνο σε όσους έχουν ενταχθεί στο Ν Κατσέλη και πληρούν πραγματικά τα κριτήρια αδυναμίας εξυπηρέτησης . Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμη και πρώτη κατοικία μπορεί να μπει στη λίστα δημοπρασιών.

Είναι σαφές πια ότι οι πλειστηριασμοί αποτελούν την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο –  σύμφωνα με πηγές των τραπεζών αλλά και κύκλους της Κομισιόν, – για τη ριζική αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων. Ηδη, υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία σε άλλα κράτη- μέλη και η Ελλάδα έχει επίσης καθυστερήσει και πρέπει πια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και το χαμένο χρόνο.

Οπως χαρακτηρηστικά έλεγε χαριτολογώντας τραπεζικό στέλεχος που ασχολείται εμφαντικά με το θέμα…. «οι πλειστηριασμοί, έγιναν σχεδόν συνώνυμοι με τις…. ιδιωτικοποιήσεις, υπό την έννοια του κατ επείγοντος και της δέσμευσης!».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα