Intrum: Χτυπά όλα τα projects κόκκινων δανείων που θα βγουν στην αγορά

Intrum: Χτυπά όλα τα projects κόκκινων δανείων που θα βγουν στην αγορά
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Η Intrum θα έχει κομβικό ρόλο στις δύο τιτλοποιήσεις που δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς, από την οποία θα αποκτήσει και το projectIris ενώ θα διεκδικήσει και τη διαχείριση των τιτλοποιήσεων της Εθνικής Τράπεζας συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.

Αποφασισμένη να χτυπήσει όλα τα μεγάλα τα μεγάλα projects που θα βγουν στην ελληνική αγορά κόκκινων δανείων τους επόμενους μήνες, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της IntrumHellas.

Η θυγατρική του σουηδικού ομίλου στην Ελλάδα, υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Γ. Γεωργακόπουλο θα έχει κομβικό ρόλο στις δύο τιτλοποιήσεις που δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς μέχρι το τέλος του χρόνου (projectsVegaκαι Phoenix συνολικού ύψους 8 δις. ευρώ), είναι το απόλυτο φαβορί για την απόκτηση του projectIris (0,7 δισ. ευρώ) ενώ έχει αποφασίσει να μπει πολύ δυνατά και στη διαχείριση των τιτλοποιήσεων της Εθνικής Τράπεζας συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το projectVega, περιλαμβάνει 53 χιλιάδες ενυπόθηκα δάνεια, στην πλειονότητά τους καταγγελμένα όλων των κατηγοριών. Η μικτή λογιστική αξία των δανείων ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών δάνεια περίπου 1 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά και 4 δισ. εταιρικά (μικρών, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων).

Το projectPhoenix περιλαμβάνει 58 χιλ. στεγαστικών δανείων, μεικτής λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Στην πλειονότητά τους (67%) είναι καταγγελμένα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση. Η μέση απαίτηση ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 90 χιλ. ευρώ, ενώ η μέση εναπομένουσα διάρκεια του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε περίπου 20 έτη.

Θα προηγηθεί τις επόμενες μέρες από την Τράπεζα Πειραιώς η απόκτηση του projectIris ύψους 700 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια, αλλά και δάνεια leasing.

Σε ότι αφορά στην Εθνική Τράπεζα το σχέδιο της προβλέπει τιτλοποιήσεις 5 – 7 δισ. ευρώ κατά βάση στεγαστικών δανείων, χωρίς μετασχηματισμό του ομίλου ή πώληση εταιρείας διαχείρισης, όπως στους άλλους τρεις μεγάλους του κλάδου.

Παράλληλα η διοίκηση της IntrumHellas, μετά την απόκτηση του χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων δανείων Aeolus της PQH έχει ήδη ξεκινήσει την διαχείριση του χαρτοφυλακίου. Το χαρτοφυλάκιο Aeolus αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις (230.000 δάνεια) λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της συνολικής της στρατηγικής η διοίκηση της IntrumHellas προχωράει και στη σύσταση Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων στην οποία θα εισφερθούν τα ακίνητα των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων της, το συνολικό ύψος των οποίων εκτιμάται στα 1,2 δισ. ευρώ.

Δημιουργία πολυεθνικού callcenter

Στην στρατηγική της IntrumHellas περιλαμβάνεται μια ακόμη σημαντική κίνηση με την οποία αφενός αναβαθμίζει την παρουσία της στην εγχώρια αγορά NPEs και αφετέρου επιβεβαιώνει την στρατηγική σημασία που έχει η ελληνική οικονομία για τα απόμενα σχέδια του ομίλου.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε πρόσφατα χώρα προς στους εργαζόμενους της εταιρίας στην Ελλάδα, ο όμιλος θα προχωρήσει άμεσα στην δημιουργία 3 «πολυεθνικών» callcenters, εξοπλισμένων με τεχνολογίες αιχμής και τα οποία θα υποστηρίζουν τις εργασίες του στις χώρες που δραστηριοποιείται.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι το πρώτο από τα callcenters – πρότυπα, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του καλοκαιριού, θα είναι στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα κεντρικά της IntrumHellas δημιουργώντας από την πρώτη κιόλας μέρα της λειτουργίας τους 100 νέες θέσεις εργασίας, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό σε δεύτερο χρόνο οι νέες θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 400.

Η IntrumHellas απασχολεί ήδη 1300 άτομα ενώ σε πρόσφατη έρευνα γνώμης που έγινε στο σύνολο του προσωπικού για τον βαθμό ικανοποίησής του για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, το 86% εμφανίστηκε εξαιρετικά ικανοποιημένο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα