ΗΠΑ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα – Τι συμβαίνει με τη Deutsche Bank

ΗΠΑ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα – Τι συμβαίνει με τη Deutsche Bank
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης AP

Σε κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επρόκειτο να προεδρεύσει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, στον απόηχο των εξελίξεων με τη Deutshe Bank. Είναι η "επόμενη Credit Suisse";

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, συγκάλεσε συνάντηση των κορυφαίων ρυθμιστικών αρχών του χρηματοπιστωτικού τομέα των ΗΠΑ, καθώς τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα προβλήματα της Deutsche Bank υποδηλώνουν ότι η τραπεζική κρίση που εξαπλώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη διευρύνεται, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg.

Δεν αναφέρθηκε, πάντως, πότε θα γίνει η συνεδρίαση του λεγόμενου Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC), ενός φορέα που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, οι συζητήσεις θα είναι κλειστές για το κοινό, ανέφερε το δημοσίευμα.

Οι μετοχές της Deutsche Bank σημείωσαν μεγάλη πτώση την Παρασκευή, υποδηλώνοντας πιθανή μετάδοση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, εν μέσω αυτού που έχει περιγραφεί ως αύξηση του κόστους ασφάλισης του χρέους του γερμανικού δανειστή έναντι χρεοκοπίας.

Τα μέλη του FSOC περιλαμβάνουν τους επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και πολλών άλλων ρυθμιστικών οργανισμών.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν δεχθεί πιέσεις να προσφέρουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την ετοιμότητά τους να εγγυηθούν ανασφάλιστες τραπεζικές καταθέσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία κατέρρευσε λόγω της ξαφνικής εξόδου κεφαλαίων.

Τι “βλέπουν” οι αναλυτές για τη Deutsche Bank

Η Deutsche Bank, η οποία έχει επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια μετά από μια σειρά κρίσεων, είναι ο μεγάλος χαμένος των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζικών τίτλων την Παρασκευή, παρά την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει την επαναγορά ομολόγων, μια κίνηση που συνήθως ερμηνεύεται ως ένδειξη ισχύος.

Οι αναλυτές δυσκολεύονται να ανιχνεύσουν την αιτία πίσω από το σημερινό sell-off, το οποίο ανάγκασε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να κάνει δημόσια δήλωση στήριξης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, σημειώνοντας πως “πρόκειται για πολύ κερδοφόρα τράπεζα και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται το μέλλον της”.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής τραπεζών της Γερμανίας BaFin δήλωσε ότι, ενώ δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την πρόσφατη αναταραχή στον κλάδο, εντούτοις ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας “μετάδοσης της κρίσης μέσω της ψυχολογίας των αγορών”.

“Είναι ξεκάθαρα η περίπτωση που η αγορά πρώτα πουλάει και μετά ρωτάει”, τόνισε ο Paul de la Baume, αναλυτής της FlowBank.

Deutsche Bank AP Photo/Michael Probst

Με τις αγορές να βρίσκονται σε “κλοιό αγωνίας”, η επίδειξη ισχύος της Deutsche Bank έπεσε στο κενό, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να την ερμήνευσαν ως “σημάδι αδυναμίας”. Η ανακοίνωση της Deutsche Bank για την επαναγορά ενός ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ήρθε την πρώτη κιόλας ημέρα που η τράπεζα μπορούσε να προβεί στην εν λόγω εξαγγελία. Αντί όμως να ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης προς την ίδια, τα CDS της εκτινάχθηκαν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κατρακύλα της Deutsche Bank έσβησε τα κέρδη των τελευταίων 6 μηνών για τη μετοχή. Οι επενδυτές ανησυχούσαν για την έκθεσή της γερμανικής τράπεζας στα αμερικανικά εμπορικά ακίνητα και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο παραγώγων της, σύμφωνα με τον Stuart Graham, αναλυτή της Autonomous Research. Ωστόσο, και οι δύο αυτές παράμετροι είναι “γνωστές” και “όχι πολύ τρομακτικές”, πρόσθεσε σε σημείωμά του.

Η γερμανική τράπεζα ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα τετραετές πρόγραμμα εξυγίανσης που, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας και την έξοδο από δραστηριότητες του επενδυτικού βραχίονα. Ο CEO Christian Sewing, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2018, εξέτασε ακόμη και το ενδεχόμενο της συγχώνευσης με την ανταγωνίστρια Commerzbank το 2019, έπειτα από προτροπή της κυβέρνησης, για να απορρίψει εντέλει αυτό το σενάριο.

“Δεν ανησυχούμε για τη βιωσιμότητα ή το ενεργητικό της Deutsche”, έγραψε ο Graham. “Για να είμαστε απολύτως σαφείς – η Deutsche Bank δεν είναι η επόμενη Credit Suisse”.

“Η Deutsche Bank είχε τα θέματά της με τις ρυθμιστικές αρχές, έχει δει επίσης ασταθή οικονομικά αποτελέσματα και έχει περάσει από αναδιάρθρωση. Η θεμελιώδης διαφορά με τη Credit Suisse είναι ότι η Deutsche έχει επιστρέψει στην κερδοφορία τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η ελβετική τράπεζα δεν είχε προοπτικές κερδοφορίας για το 2023″, σχολιάζει στο Bloomberg o Paul Van der Westhuizen, αναλυτής της ολλανδικής Rabobank.

*Το NEWS 24/7 αναλαμβάνει δράση για τη βελτίωση της διαφάνειας στην Ελλάδα με το Παρατηρητήριο της Διαύγειας! Επιδιώκουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και στη διαφάνεια μέσα από μια καινοτόμα πρωτοβουλία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα