Καλωσήρθε το ευρώ

Καλωσήρθε το ευρώ
ΔΕΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Με πανηγυρική εκδήλωση στο υπουργείο Οικονομικών γιορτάστηκε η ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ και η εισαγωγή του ευρώ

 Σημαντική στιγμή στην ιστορία του νησιού χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη. Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη θα αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.

    “Αυτό το νέο έτος θα ήθελα να επαναλάβω την ευχή μου για την εξεύρεση μιας γρήγορης λύσης που θα επέτρεπε σε ολόκληρη την Κύπρο και τους κατοίκους της να χαρούν, χωρίς καμιά σκιά,όλα τα οφέλη της συμμετοχής τους στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ”,αναφέρει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο μήνυμά του προς του Κυπρίους και διαβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να κάνει κάθε τι που είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας λύσης “για αυτό το πρόβλημα, το οποίο γνωρίζω ότι απασχολεί όλους τους πολίτες της Κύπρου”.

Τη βεβαιότητα ότι με το ευρώ η ζωή του Κύπριου πολίτη θα αλλάξει σταδιακά προς το καλύτερο διατύπωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος κατά την πανηγυρική εκδήλωση στο υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η νομισματική σταθερότητα και ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την κυπριακή οικονομία. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος σημείωσε εξάλλου ότι, εάν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται μέγα επίτευγμα, η ένταξη στην ευρωζώνη και η υιοθέτηση του ευρώ δικαιολογημένα μπορούν να θεωρούνται άθλος. Έκανε τέλος λόγο για ξεκίνημα ενός καινούργιου χρόνου αλλά αφετηρία μιας καινούργιας, ελπιδοφόρας εποχής για την Κύπρο.

Σε ανάλογο μήκος ήταν και οι δηλώσεις των υπόλοιπων πολιτικών της Κύπρου.Ο υποψήφιος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε να αντιμετωπιστούν σωστά οι νέες ευκαιρίες και οι νέες προκλήσεις που φέρνει το ευρώ, με στόχο την οικονομική πρόοδο και την κοινή ευημερία. Ο υποψήφιος πρόεδρος Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η πρόκληση, που λέγεται ευρώ, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ικανότητα και δημιουργικότητα ώστε να μην υπάρξει  στρογγύλεμα των τιμών προς τα πάνω και σύγχυση ανάμεσα στο λαό για το πώς θα χειριστεί την αλλαγή του νομίσματος.

Η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ είναι η απαρχή για νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες, ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης. H Κύπρος, πρόσθεσε, είναι πλέον μέλος μιας εκλεκτής ομάδας κρατών με ισχυρό κοινό νόμισμα, και έχει αναβαθμισμένο ρόλο, αλλά και μεγαλύτερες υποχρεώσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ό,τι στο παρελθόν. Οι προϋποθέσεις και οικονομικές συνθήκες με τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση, σημείωσε ο κύριος Ορφανίδης, είναι πολύ καλές: Ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης, χαμηλή ανεργία και, γενικά, συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας.

Η κυπριακή Λίρα, που παραχώρησε από τα μεσάνυχτα επίσημα τη θέση της στο ευρώ, είχε εισαχθεί από τους Βρετανούς, μετά την κατάληψη της Κύπρου το 1878. Αρχικά χωρίστηκε σε είκοσι σελίνια ή εκατόν ογδόντα γρόσια.   Το 1955 οι Βρετανοί άλλαξαν το νομισματικό σύστημα, οπότε καταργήθηκαν τα σελίνια και τα γρόσια και η κυπριακή λίρα χωρίστηκε σε χίλια μιλς.Το ίδιο σύστημα διατηρήθηκε το 1960 μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου. Νέος σταθμός στην πορεία της κυπριακής λίρας ήταν ο χωρισμός της σε εκατόν σέντ το 1983.Στις 19 Ιουνίου 1992 η κυπριακή λίρα συνδέθηκε με το “εκιού” και την 1η Ιανουαρίου 1999 με το ευρώ. Η είσοδος της κυπριακής λίρας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών έγινε στις δύο Μαίου του 2005, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη.

(Πηγή:ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα