‘Καμπανάκι’ από το ΔΝΤ: Μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει να μην ‘αναρρώσει’ ποτέ

‘Καμπανάκι’ από το ΔΝΤ: Μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει να μην ‘αναρρώσει’ ποτέ
Το κτίριο όπου στεγάζεται το ΔΝΤ ASSOCIATED PRESS

Το χάσμα γενεών ισχύει και σε εισοδηματικό επίπεδο και έχει διευρυνθεί περισσότερο ποτέ, τονίζει έκθεση του ΔΝΤ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της νέας γενιάς

Μεγάλωσε πολύ το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των γενεών στην Ευρώπη σε βάρος των νεότερων και, αν δεν υπάρξει καμία κατάλληλη πολιτική, “μια ολόκληρη γενιά ενδέχεται να μην αναρρώσει ποτέ”, δείχνει μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Από το 2007, ο μέσος όρος της ανισότητας όσον αφορά το εισόδημα στους κόλπους της ΕΕ παρέμεινε συνολικά σταθερός, αλλά εξετάζοντας από κοντά τα δεδομένα το ΔΝΤ ανακάλυψε ότι αυτή η εμφανής σταθερότητα ήταν το αποτέλεσμα δύο αντίθετων τάσεων: τα εισοδήματα των νέων ηλικίας 18 ως 24 ετών έμειναν στάσιμα, ενώ αυτά των 65χρονων και άνω αυξήθηκαν κατά 10% χάρη στην προστασία των συντάξεών τους.

“Για να μειωθεί ο κίνδυνος οι νέοι να γίνουν φτωχοί και να υποστούν απώλειες εισοδημάτων ισοβίως, έχει ουσιαστική σημασία να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην αγορά εργασίας”, σχολιάζει το ΔΝΤ.

Κατά συνέπεια, ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον προτείνει να ληφθούν μέτρα με τα οποία να δίδονται κίνητρα για την πρόσληψη νέων, όπως και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και φοροαπαλλαγές για τα πιο χαμηλά εισοδήματα.

“Μια καλύτερη ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας απαιτεί επίσης τη βελτίωση και την προσαρμογή των ικανοτήτων τους”, επισημαίνει επίσης το ΔΝΤ.

“Αν δεν ενεργήσουμε, μια γενιά ενδέχεται να μην αναρρώσει ποτέ”, προειδοποίησε παράλληλα η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ένα ιστολόγιο για την ανισότητα και τη φτώχεια μεταξύ των γενεών στην Ευρώπη.

“Σήμερα σχεδόν ένας νέος στους πέντε εξακολουθεί ακόμη να ψάχνει δουλειά στην Ευρώπη”, υπενθύμισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν θα πρέπει να φέρνει αντιμέτωπη τη μία πληθυσμιακή ομάδα με την άλλη.

“Η οικοδόμηση μιας οικονομίας που προχωράει για τους νέους δημιουργεί πιο στέρεα θεμέλια για όλον τον κόσμο”, συνέχισε. “Και η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των γενεών συμβαδίζει με μια βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στους κόλπους της κοινωνίας”.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ επικαλέστηκε το παράδειγμα της Γερμανίας, στην οποία τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποφέρουν καρπούς εδώ και καιρό για μια βιώσιμη ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.

“Ένα άλλο καλό παράδειγμα”, σύμφωνα με την ίδια, είναι αυτό της Πορτογαλίας, η οποία εξαιρεί την πρώτη εργασία των νέων από τις ασφαλιστικές εισφορές για περίοδο τριών ετών.

“Μολονότι η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή, το μέτρο αυτό βαίνει προς την σωστή κατεύθυνση”, κατέληξε η Λαγκάρντ.

  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα