Καμπανάκι Fitch - Moody's σε ΗΠΑ

Καμπανάκι Fitch - Moody's σε ΗΠΑ

Αξιόπιστο σχέδιο για μείωση του ελλείμματος, με έμφαση στην περικοπή δαπανών, αξιώνουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings και Moody's

Αξιόπιστο σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος του Προϋπολογισμού των ΗΠΑ σε επίπεδα που θα δικαιολογούν την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας με "ΑΑΑ" ζητούν οι οίκοι Fitch Ratings και Moody's.

Σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν σήμερα Δευτέρα οι δυο οίκοι αναφέρουν πως θα προχωρήσουν στο προσεχές διάστημα σε αξιολόγηση των μακροοικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ, εστιάζοντας στην περικοπή δαπανών και στη σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους στα επίπεδα του 75% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τη Fitch, η αναθεώρηση της αξιολόγησης των ΗΠΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου και θα επικεντρωθεί στα θεμελιώδη των ΗΠΑ σε σχέση με τις άλλες χώρες που αξιολογούνται με "ΑΑΑ" και στις μεσοπρόθεσμες οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές στο πλαίσιο της συμφωνίας των αμερικανικών Αρχών στις 2 Αυγούστου.

Ο οίκος χαρακτηρίζει την εν λόγω συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους  "σημαντικό πρώτο βήμα", αλλά θεωρεί πως δεν είναι το τέλος της διαδικασίας προς τη δημιουργία ενός αξιόπιστου σχεδίου για τη μείωση του ελλείμματος του Προϋπολογισμού σε επίπεδο που να διασφαλίζει μεσοπρόθεσμα την αξιολόγηση "ΑΑΑ".

Η Moody's σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως η απόφασή της να διατηρηθεί η αξιολόγηση του τριπλού "ΑΑΑ" για τις ΗΠΑ στηρίχθηκε στην πρόβλεψη για περισσότερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες από το 2013.

Στο πλαίσιο αυτό ζητεί εμμέσως νέες περικοπές δαπανών, αλλά και προσπάθειες για μείωση του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ σε επίπεδα χαμηλότερα του 75% του ΑΕΠ από το 2015.

Τέλος, σημειώνει πως η πολιτική συναίνεση στις ΗΠΑ δεν είναι ανέφικτη και προειδοποιεί με υποβάθμιση των ΗΠΑ εάν αποδυναμωθεί η οικονομική κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η Standard & Poor's υποβάθμισε τις ΗΠΑ σε "ΑΑ+", αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω (αρνητικής) αξιολόγησης.

SHARE:

24Media Network