Κατ’ αρχήν έγκριση για τράπεζες και προστασία της πρώτης κατοικίας

Κατ’ αρχήν έγκριση για τράπεζες και προστασία της πρώτης κατοικίας
Πορτοφόλι με χρήματα 123rf

Την κατ αρχήν έγκριση των θεσμών αναμένεται να πάρει το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με το ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια αλλά και το σχέδιο διαδοχής του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη.

Το «πράσινο φως» για την προώθηση του σχεδίου για την μείωση των κόκκινων δανείων ύψους 20 δις ευρώ με βάση το Ιταλικό μοντέλο αναμένεται να δώσουν σήμερα οι θεσμοί . Η μεγάλη ομοιότητα του σχεδίου με αυτό που ακολούθησε η Ιταλία διευκολύνει και τις επιμέρους εγκρίσεις που θα χρειαστεί το σχέδιο από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Ως γνωστό πλέον το σχέδιο προβλέπει την μεταφορά κόκκινων δανείων ύψους 15 -20 δις ευρώ τους σε οχήματα ειδικού σκοπού με το δημόσιο να δίνει εγγυήσεις έναντι απώλειας κεφαλαίων των εμπορικών τραπεζών.

Οι Θεσμοί θα παρακολουθούν από μακριά την υλοποίηση του σχεδίου μετά την τελική συμφωνία των συναρμόδιων υπουργείων με τις τράπεζες στις επιμέρους λεπτομέρειες.

Στην σημερινή συνάντηση αναμένεται να πάρει το ΟΚ από τους θεσμούς και το σχέδιο για την συνέχιση προστασίας της πρώτης κατοικίας με την χρηματοδότηση ως και στο 50% της δόσης του δανείου από το κράτος και παράλληλα το κούρεμα της οφειλής από την Τράπεζα σε περίπτωση που το δάνειο που βρίσκεται σε οφειλή είναι υψηλότερο από την εμπορική αξία του ακινήτου.

Οι θεσμοί και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει συμβουλευτικό ρόλο για τον καθορισμό των νέων ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας. Προς στιγμή το δημόσιο θέλει προστασία πρώτης κατοικίας για ακίνητα αξίας ακόμη και για όσους απορρίφθηκαν από το νόμο Κατσέλη ή έχουν υποθηκεύσει πρώτη κατοικία για επιχειρηματικό δάνειο κάτι που δεν είναι αποδεκτό από τις τράπεζες . Πάντως από τα σημερινά όρια που ξεκινούν από τα 180.000 ευρώ για το άγαμο και φτάνουν τα 280 .000 ευρώ για οικογένεια με παιδιά μπορεί να κάνει αποδεκτή μια μείωση που θα διαμορφώνει τα όρια από τα 130.000 ευρώ για τον άγαμο ως και τα 200.000 ευρώ για την οικογένεια με παιδιά.

Η επιτροπή θα ελέγχει επίσης τον ρυθμό εκκαθάρισης των περίπου 120.000 αιτήσεων του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη που εκκρεμούν ακόμη στα δικαστήρια ώστε να μην υπάρχει επιβράδυνσης στον ρυθμό μείωσης των δανείων.

Και τα δύο θέματα αναμένεται να πάρουν την τελική τους μορφή σε περίπου 40 ημέρες από σήμερα μετά τις επιμέρους συμφωνίες που θα πρέπει να υπάρξουν για όρια και προϋποθέσεις των τραπεζών με τα συναρμόδια υπουργεία.

Δημόσιο και δικαιοσύνη

Σε άλλη συνάντηση θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί για το δημόσιο . Σε αυτό το κομμάτι η καθυστέρηση θα καταγραφεί στον διορισμό των ανεξάρτητων γενικών γραμματέων στα υπουργεία αφού από τώρα θεωρείται βέβαιο ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαρτίου .

Καθυστερήσεις θα καταγραφούν και στην επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της δικαιοσύνης αφού δεν έχει προσχωρήσει ακόμη αρκετά η ψηφιοποίηση των δικαστηρίων.

Στον τομέα των δημοσιονομικών σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το δημοσιονομικό κλείσιμο του 2018 αλλά και προοπτικές του 2019.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα