Καταργείται το πέναλτι προεξόφλησης στη νέα πάγια ρύθμιση και στις 100 δόσεις

Καταργείται το πέναλτι προεξόφλησης στη νέα πάγια ρύθμιση και στις 100 δόσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ διευκρινίζει, τι αλλάζει σχετικά με τις προσαυξήσεις που εμπεριέχονται σε μια ρύθμιση ληξιπρόθεσμης οφειλής προς την εφορία, αν εξοφληθεί πρόωρα το υπόλοιπο του καθαρού ποσού.

Διευκρινίσεις σχετικά με την κατάργηση των προσαυξήσεων που εμπεριέχονται σε μια ρύθμιση ληξιπρόθεσμης οφειλής προς την εφορία, αν εξοφληθεί πρόωρα το υπόλοιπο του καθαρού ποσού που οφείλει ο φορολογούμενος, δίνει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο που υπογράφει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής η αλλαγή αφορά την ρύθμιση των 100 δόσεων (ν 4336/2015) και εκδίδεται ενώ έχουν μεσολαβήσει πέντε χρόνια από την έναρξη εφαρμογής της αλλά και την πάγια ρύθμιση που φτάνει μέχρι και τις 48 δόσεις.

ADVERTISING

Προβλέπει δε ότι στην περίπτωση, που το σύνολο του υπολοίπου ρυθμισμένης οφειλής εξοφληθεί πρόωρα με οποιονδήποτε τρόπο (εφάπαξ καταβολή ή διοικητικά ή αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως αποδεικτικό ενημερότητας και κατάσχεση, ή συμψηφισμός), ο οφειλέτης επιβαρύνεται με τις προσαυξήσεις, που αναλογούν στον πραγματικό αριθμό δόσεων, όπως αυτός τελικά διαμορφώνεται κατά την ημερομηνία εξόφλησης της ρύθμισης. Η επιβάρυνση που υπάρχει φτάνει το 5% και η είναι σταθερή για όλη την διάρκεια της ρύθμισης αν ο φορολογούμενος εξοφλήσει το ποσό που οφείλει στον αριθμό των δόσεων που το έχει ρυθμίσει.

Αν όπως ο φορολογούμενος εξοφλήσει πρόωρα ένα μέρος του ποσού και έχουν καταβληθεί επιβαρύνσεις πλέον του αριθμού δόσεων, που τελικά διαμορφώνεται κατά την ημερομηνία εξόφλησης της ρύθμισης, αυτές επιστρέφονται στον οφειλέτη μετά από αίτησή του στην αρμόδια υπηρεσία.

Αν η ρύθμιση εξοφληθεί πρόωρα εκουσίως από τον οφειλέτη με εφάπαξ καταβολή, για να μην υπολογιστούν πλεονάζουσες του αριθμού των δόσεων προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με βάση τον αρχικό αριθμό δόσεων της ρύθμισης, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει αίτηση για πρόωρη εξόφληση της ρύθμισης στην αρμόδια υπηρεσία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΑΑΔΕ
SHARE:

24Media Network