Κηδεμονία της Ελλάδας στο προσχέδιο της Συνόδου

Κηδεμονία της Ελλάδας στο προσχέδιο της Συνόδου
Greek Prime Minister George Papandreou arrives for an EU summit in Brussels on Wednesday, Oct. 26, 2011. A grand plan to resolve Europe's escalating debt crisis was once again in doubt after officials said key parts of the package may not be ready in time for a leaders' summit on Wednesday. (AP Photo/Virginia Mayo) Eurokinissi

Αποστολή τεχνοκρατών στην Ελλάδα για να ενισχυθεί ο έλεγχος εφαρμογής του μνημονίου, προβλέπει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής. Θα επιβλέπουν την τήρηση των όρων δανεισμού. Έντονη αντίδραση από τον πρωθυπουργό

Την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, πέραν των ελέγχων που κάνει οι τρόικα, προβλέπει το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής σελίδας της ΕΡΤ, το προσχέδιο προβλέπει ότι ειδικοί τεχνοκράτες θα έρθουν στην Ελλάδα και θα συνεργάζονται στενά με την ελληνική κυβέρνηση.

Η νέα δομή θα βοηθάει την τρόικα στην αποτίμηση της τήρησης των όρων δανεισμού της Ελλάδος, νέος ρόλος που θα αποτυπωθεί και στο Μνημόνιο.

Για τη διευκόλυνση της αποτελεσματικής χρήσης των ευμεγέθων δανείων ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, θα ενισχυθεί και η διοίκηση του ελληνικού Ταμείου Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητας, σε συμφωνία με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, αντέδρασαν έντονα, όταν έμαθαν το περιεχόμενο του προσχέδιου της Συνόδου.

Ξεκαθάρισαν ότι πρόβλεψη για διαρκή επιτήρηση, αποτελεί “κόκκινη γραμμή” και οι διαπραγματεύσεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα συνεχίζονται.

Στο ενδεχόμενο να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία είχε αναφερθεί το μεσημέρι της Τετάρτης και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης

Βάσει του προσχεδίου, της Συνόδου Κορυφής, μεταξύ άλλων, συμφωνείται και η μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF, όπως και η αναμόρφωση της συνθήκης ίδρυσης του – διαδόχου του EFSF – Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα παρασχεθεί επαρκής οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην οικονομική στήριξη της Ελλάδος (PSI).

Επίσης, θα γίνει χρήση εργαλείων αναβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητος, ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν για την αναμόρφωση της συνθήκης ίδρυσης του – διαδόχου του EFSF – Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.

Αναφορικά με τη μόχλευση του EFSF, αυτή θα πραγματοποιηθεί στη βάση των εξής δύο αξόνων:

1. Μέσω προσφοράς μιας δυνατότητας πιστοληπτικής αναβάθμισης στο νέο χρέος που θα εκδίδουν κράτη-μέλη. Η αγορά αυτής της δυνατότητας επιπλέον εξασφάλισης θα παρέχεται στους ιδιώτες επενδυτές ως επιλογή «ασφάλισης» κατά την πρωτογενή αγορά των τίτλων.

2. Μέσω της μεγιστοποίησης των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του EFSF, με συνδυασμό πόρων από ιδιωτικά και δημόσια χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές, μέσω εταιρικών οχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs), αλλά και μέσω στενότερης συνεργασίας με το ΔΝΤ.

Επισημαίνεται, ότι αμφότερες μέθοδοι μόχλευσης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα.

Μεταξύ άλλων, σε περίπτωση ενεργοποίησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για χώρα-μέλος της ευρω-ζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούν να εξετάσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού του συγκεκριμένου κράτους και να θέσουν τις όποιες – προφανώς δεσμευτικές – επιφυλάξεις τους, προ της ψήφισής του από το εθνικό κοινοβούλιο της “αποκλίνουσας” χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα