Κοινωνικό μέρισμα 2018: Ποιες αιτήσεις επανεξετάζονται -Τι θα γίνει με τους ανέργους

Κοινωνικό μέρισμα 2018

Οριακές απορρίψεις και άνεργοι επανεξετάζονται από σήμερα με στόχο να πάρουν κοινωνικό μέρισμα όσο το δυνατό περισσότεροι. Έως τις 21 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις, στις 28 του μηνός η τελική πληρωμή.

Μετά την επίλυση του προβλήματος της "εξαφάνισης" πολλών χιλιάδων δικαιούχων του μερίσματος, με βάση το κριτήριο της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα και αφού χθες πιστώθηκαν περίπου 640 εκατ. ευρώ σε κοινωνικό μέρισμα, τα συναρμόδια υπουργεία εργασίας και οικονομικών επανεξετάζουν κάποιες οριακές απορρίψεις.

Προσπαθώντας να θεραπευθούν κάποιες "νόμιμες" με βάση τα κριτήρια, αλλά μη ηθικές απορρίψεις επανεξετάζονται κάποιες αιτήσεις που απορρίφθηκαν για λίγα ευρώ πάνω από τα 9000 ευρώ, που ισχύει για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Στόχος είναι να επιλεγούν και να ειδοποιηθούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν νέα αίτηση, ώστε να δοθεί μέρισμα από τα χρήματα που απομένουν, ώστε να συμπληρωθεί η καταβολή του συνολικού διαθέσιμου ποσού των 710 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο και για νέους ή μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι λόγω περιστασιακής- ή και ανασφάλιστης απασχόλησης- δεν συμπλήρωσαν το ελάχιστο του ένα μήνα ασφάλισης ώστε να πάρουν και αυτοί κοινωνικό μέρισμα.

Στην λίστα των υποψήφιων δικαιούχων μπαίνουν και όσοι έχουν χάσει το μέρισμα για την οριακή υπέρβαση ενός από τα υπόλοιπα κριτήρια για την διανομή κοινωνικού μερίσματος είτε είναι αυτό η περιουσιακή κατάσταση είτε οι καταθέσεις. Όσοι είναι πραγματικά στο όριο θα λάβουν ένα e-mail που θα τους ειδοποιεί να κάνουν ξανά την αίτηση τους για πάρουν και το 2018 κοινωνικό μέρισμα.

Εκείνο που δεν αλλάζει είναι η κατάσταση της φιλοξενίας. Δεν υπάρχει ο χρόνος να ελεγχθεί εκ των υστέρων ποιοι ήταν φιλοξενούμενοι το 2017 και δεν είναι σήμερα. Όλοι αυτοί παραμένουν φιλοξενούμενοι και έχουν δικαίωμα μερίσματος μόνο μέσω του δικαιούχου - αν υπάρχει - του νοικοκυριού το οποίο του φιλοξενούσε.

Ως τις 21 οι αιτήσεις, στις 28 η τελική πληρωμή

Ωστόσο, όσων η αίτηση έχει εγκριθεί κατ' αρχήν με την επιφύλαξη της αποδοχής του μερίσματος από τους φιλοξενούμενους του νοικοκυριού, όπου και αν βρίσκονται μέχρι και την άλλη Παρασκευή 21 του μήνα γιατί διαφορετικά θα χάσουν - αδίκως - το ποσό του μερίσματος.

Χρονικά απομένουν σήμερα άλλες 8 ημέρες να γίνει η αρχική δήλωση και να διορθωθούν λάθη ή να γίνουν συμπληρώσεις στην ήδη υποβληθείσα δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαιούχοι του μερίσματος είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες αφού από την ανακοίνωση του μερίσματος και το έλεγχο των συναρμόδιων υπουργείων οι δικαιούχοι αυξήθηκαν κατά 151.000.

Χθες πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 1.281.000 ευρώ κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά

Το κοινωνικό επίδομα κυμαίνεται για φέτος από τα 200 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εισόδημα ως 9000 μέχρι και τα 1200 ευρώ για αντρόγυνο με τέσσερα παιδιά και εισόδημα ως 27.000 ευρώ.

Η κλιμάκωση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος ανάλογα με το εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) και τα μέλη του νοικοκυριού δίνεται από τον παρακάτω πίνακα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κοινωνικό Μέρισμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Σήμερα πληρώνονται οι πρώτοι δικαιούχοι

Επίδομα τέκνων: Πριν τα Χριστούγεννα η καταβολή της 6ης δόσης

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Πρώτη εκκαθάριση τα μεσάνυχτα - Πρώτα χρήματα την Παρασκευή

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Αιτήσεις μέχρι 21 Δεκεμβρίου

SHARE: