Κόκκινα δάνεια: 7 δις ρυθμίσεις από τους Servicers μέχρι τέλος του 2023

Κόκκινα δάνεια: 7 δις ρυθμίσεις από τους Servicers μέχρι τέλος του 2023
iStock

Ψήφος εμπιστοσύνης στον εξωδικαστικό μηχανισμό από τους Servicers οι οποίες έχουν ρυθμίσει δάνεια άνω των 35 δις ευρώ που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες.

Σε ρυθμίσεις ύψους 7 δις. ευρώ θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2023 οι Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων (Servicers), σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης των Εταιρειών του κλάδου και Διευθύνοντα Σύμβουλο της doValue Greece Τάσο Πανούση.

Μιλώντας στο συνέδριο Risk Management & Compliance Conference για τις ο κ. Πανούσης τόνισε ότι τα κόκκινα δάνεια από τα 107 δις το 2016, σήμερα έχουν μειωθεί σε περίπου 9 δις ευρώ με το αντίστοιχο Δείκτη να έχει μειωθεί από το 45% στο 6% σήμερα με τον στόχο να έχει τεθεί στο 3% στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η επίδοση αυτή επιτεύχθηκε από τις τιτλοποιήσεις σχεδόν 50 δις μέσω του Ηρακλή και από τις ρυθμίσεις / διευθετήσεις των Εταιρειών Διαχείρισης. Συγκεκριμένα ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι ρυθμίσθηκαν δάνεια άνω των 35 δις ευρώ που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες, ενώ ποσοστό άνω του 80% των ανακτήσεων επιτεύχθηκε από συναινετικές λύσεις

150 εκατ. ρυθμίσεις το μήνα

Παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece τόνισε ότι στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν υλοποιηθεί ήδη ρυθμίσεις ύψους 1,2 δις που αφορούν 5.000 δανειολήπτες. Οι ρυθμίσεις «τρέχουν» με ρυθμό των 150 εκατ. Ευρώ τον μήνα και εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό θα προσεγγίσει τα 2,5 δις μέχρι το τέλος του 2023. Ωστόσο, απαιτούνται αλλαγές και βελτιώσεις για να λειτουργήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Σε ότι αφορά στο Φορέα Αγοράς και Επαναμίσθωσης Ακινήτων ο κ. Πανούσης επεσήμανε ότι βρισκόμαστε στη φάση ενός ανταγωνιστικού διαλόγους της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) με τους επενδυτές και αναμένεται να ξεκινήσει ο σχετικός διαγωνισμός μετά τις εκλογές. Το νωρίτερο που μπορεί να λειτουργήσει είναι σε ένα χρόνο από σήμερα.

Εκτιμάται ότι δάνεια ύψους 10 δις (από τα 50 δις των τιτλοποιήσεων) θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια τα επόμενα 2-5 χρόνια, αυξάνοντας το ενεργητικό και κατ’ επέκταση και τα έσοδα των τραπεζών.

35 δις δάνεια σε ρύθμιση

Στα συνεχώς επιταχυνόμενα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού αναφέρθηκε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου και η Μαρία Βέργη, General Manager, Commercial Restructuring Solutions της Intrum Hellas, τονίζοντας ότι η πλατφόρμα έχει πολύ ουσιαστική παρουσία στην ρύθμιση οφειλών ιδιωτών και μικρών κυρίως επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου 2023, επεσήμανε η κα. Βέργη έχουν υποβληθεί οριστικά αιτήσεις για οφειλές 8,5 δισ. ευρώ μέσω του εξωδικαστικού. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχει εξεταστεί το 53% εξ αυτών, δηλαδή 4,5 δισ. ευρώ και έχουν εγκριθεί συνολικά από Τράπεζες, Servicers και Δημόσιο ρυθμίσεις για οφειλές ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

«Η εγκρισιμότητα όσον αφορά τις οφειλές που διαχειριζόμαστε από δάνεια ανέρχεται σε 72% συνολικά ενώ για μικρότερες οφειλές κάτω των 200 χιλ. ευρώ έχει ανέλθει στο 75%», επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από τους οφειλέτες και βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης, έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Σε άτι αφορά στη λειτουργία των Servicers, η κα Βέργη επεσήμανε ότι δάνεια ύψους 35 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης ενώ δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ έχουν ήδη εξυγιανθεί πλήρως και έχουν επιστρέψει στις τράπεζες. Είναι ενδεικτικό πρόσθεσε ότι το 83% των εισπράξεων που έχουν πραγματοποιήσει οι servicers τα τελευταία τρία έτη προέρχεται από συναινετικές λύσεις, είτε ρύθμισης είτε οριστικής διευθέτησης κατόπιν συναινετικής συνεννόησης με τον δανειολήπτη, και μόλις το 17% από πλειστηριασμούς.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται αμείωτες και για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο στόχος των ρυθμίσεων έχει ανέλθει σε επίπεδο κλάδου σε άνω των 3 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 30% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, επισήμανε η κυρία Βέργη.

Ρεκόρ ρυθμίσεων από των εξωδικαστικό

Παράλληλα με την ψήφο εμπιστοσύνης που λαμβάνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός από τις Εταιρείες Διαχείρισης, ήρθαν χθες το απόγευμα και τα επίσημα στοιχεία με τις ρυθμίσεις του Μαίου για να αναδείξουν την ολοένα αυξανόμενη αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου.

Σύμφωνα με την Έκθεση Προόδου για τον Μάιο που δημοσίευσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός παρουσίασε τον Μάιο τον υψηλότερο αριθμό ρυθμίσεων οφειλών και οριστικών υποβολών αιτήσεων, στα δύο χρόνια λειτουργίας του.

Συγκεκριμένα επιτεύχθηκαν 805 νέες ρυθμίσεις τον Μάιο του 2023, ενώ τα 2,37 δις. ευρώ οφειλών προς ρύθμιση που έχουν αποδεχθεί οι οφειλέτες, έχουν ήδη ρυθμιστεί τα 1,83 δις. ευρώ (77%) και 515 εκατ. (22%) βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης.

Το μέσο «κούρεμα» που έχουν λάβει οι ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ανέρχεται σε 22,3%, ενώ σε 32,6% ανέρχεται το μέσο ποσοστό διαγραφής χρέους για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς. Σημειώνεται ότι το 42% (766 εκ. ευρώ) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.

Ειδικότερα:

Τον μήνα Μάιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 805 ρυθμίσεις οφειλών και 1.996 οριστικές υποβολές αιτήσεων ρύθμισης. Συνολικά, μέχρι το τέλος Μαΐου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 5.435 ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,83 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα ενισχύθηκε τον μήνα Μάιο του 2023, μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, και ανήλθε σε 4.243, αυξημένος κατά 900 σε σχέση με τον μέσο όρο των έξι προηγούμενων μηνών. Αυξημένες κατά 50%, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ήταν και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων.

Σημαντική είναι, επίσης, η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 72% τους τελευταίους έξι μήνες.

Σημειώνεται ότι το 74% (13,5 δις. ευρώ) των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό αφορούν φυσικά πρόσωπα. Η πλειοψηφία των οφειλών (77%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς. Οι οφειλές μεγαλύτερες του 1 εκ. ευρώ συγκεντρώνουν το 60% (10,8 δις) των συνολικών οφειλών και αποτελούν το 10% (3,4 χιλ.) των αιτήσεων.

Το 91% (16,5 δις) των συνολικών οφειλών δεν είναι ενήμερο (στάδιο καθυστέρησης ή καταγγελίας). Το 54% (3,6 δις) της συνολικής οφειλής των οριστικά υποβληθεισών αιτήσεων έχει εξασφάλιση μικρότερη του 50%, εκ των οποίων το 92% (3,3 δις) βρίσκεται σε στάδιο καθυστέρησης ή/και καταγγελίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα