Κόκκινα δάνεια: Ρύθμιση με εγγύηση του δημοσίου

Κόκκινα δάνεια: Ρύθμιση με εγγύηση του δημοσίου
Στιγμιότυπα από το κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Τι κρύβει η ρύθμιση 120 δόσεων για τα κόκκινα δάνεια που έχει εγγυηθεί το δημόσιο. Η πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αίτημα των θεσμών.

Η πίεση της ΕΕ για τα «παγωμένα» κόκκινα δάνεια με την εγγύηση δημοσίου έφερε την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους πήραν τέτοια δάνεια και λόγω της κρίσης δεν μπορούσαν να τα εξυπηρετήσουν.

Το αντικείμενο της ρύθμισης είναι τα κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 2 δις ευρώ για τα οποία είχε εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο και τα οποία είχαν « κοκκινήσει» λόγω της πολυετούς κρίσης. Πρόκειται για παλιά δάνεια από το Ταμείο Ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΕ) που είχαν δοθεί σταδιακά αλλά και δάνεια που είχαν κρατική εγγύηση που είχαν δοθεί σε πλημμυροπαθείς σεισμοπαθείς, και πυροπαθείς για να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους.

Με την κορύφωση των κόκκινων δανείων το 2015, τα δάνεια αυτά καταγγέλθηκαν από τις τράπεζες με αποτέλεσμα είναι να κληθεί το δημόσιο και να πληρώσει ως εγγυητής. Μάλιστα το θέμα μεταφέρθηκε από τις τράπεζες και στους θεσμούς οι οποίοι ζητούσαν επίμονα την ρύθμιση αυτών δανείων μαζί με τα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η προηγούμενη Κυβέρνηση προσπαθώντας να καθυστερήσει την εξόφληση τους είχε ξεκινήσει ένα ξεκαθάρισμα των δανείων αυτών. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία κάποια δάνεια εντοπίστηκαν να μην έχουν δοθεί με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σε αυτά η εγγύηση του δημοσίου ήρθη και επέστρεψαν στις τράπεζες που τα είχαν δώσει ενώ τα υπόλοιπα παρέμειναν «παγωμένα».

Με την αλλαγή της Κυβέρνησης οι θεσμοί επανήλθαν στο αίτημα τους για ρύθμιση ζητώντας μάλιστα από τις τράπεζες να πουλήσουν τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου σε distress Funds δηλαδή ειδικά επενδυτικά σχήματα που επενδύουν σε κόκκινα δάνεια με το επιχείρημα ότι αφού έχουν την εγγύηση του δημοσίου θα μπορούσαν να πουληθούν από το 40% έως το 60% της αξίας τους. Ο κίνδυνος να διαπραγματεύεται το δημόσιο με κερδοσκοπικά κεφάλαια ήταν κάτι παρά πάνω από ορατός. Το δημόσιο ξεκίνησε άμεσα μια διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και επιτεύχθηκε μια συμφωνία για την σταδιακή αποπληρωμή τους σε ορίζοντα χρόνου τεσσάρων ετών.

Τα δάνεια έγιναν οφειλόμενοι φόροι

Παράλληλα, στο τέλος του 2019 επιλέχθηκε και μια μάλλον … βιαστική λύση για να μην υπάρχει ζημιά στο δημόσιο ταμείο. Οι λήπτες αυτών των δανείων έλαβαν με απόφαση του τότε υφυπουργού και νυν αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη στην «προσωποιημένη πληροφόρηση» της μερίδας τους στο Taxisnet ειδοποίηση ότι χρωστούσαν το σύνολο υπολοίπου του κόκκινου δανείου τους το οποίο θα εισπράττονταν με βάση τον Κώδικα Φορολογικών διαδικασιών. Με άλλα λόγια από δάνειο μετατρέπονταν αυτόματα σε φορολογική οφειλή μπλοκάροντας κάθε συναλλαγή τους με την εφορία και απειλώντας τους με κατασχέσεις.

Με τις κινήσεις αυτές οι θεσμοί δέχθηκαν κατ αρχήν την ρύθμιση. Κατά την διαπραγμάτευση που έγινε κατά την 7η αξιολόγηση δέχθηκαν και την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων ώστε οι δανειολήπτες να μπορούν να τα αποπληρώσουν χωρίς να κινδυνεύουν με αναγκαστικά μέτρα. Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι αφού οι δόσεις είναι η τελευταία μεγάλη ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος που είχε δημιουργηθεί από τα διαδοχικά μνημόνια θα πρέπει να επιτραπεί να ενταχθούν σε αυτή και τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, αφού και αυτά έπαψαν να εξυπηρετούνται λόγω της κρίσης.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε ότι η χρονική συγκυρία για την έναρξη αποπληρωμής των δανείων αυτών στις τράπεζες από το δημόσιο ως εγγυητή το 2021 συμπίπτει με την εξόφληση δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου που πήραν προβληματικές ΔΕΚΟ. Συνεπώς δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα ο κρατικός προϋπολογισμός.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα