“Κόκκινα” δάνεια: Συμφωνία για επιτάχυνση

“Κόκκινα” δάνεια: Συμφωνία για επιτάχυνση
Υπουργείο Εργασίας, Γραφεία στην Αθήνα, Αρχείο Eurokinissi

Την επιτάχυνση των παρεμβάσεων για τα κόκκινα δάνεια συμφώνησαν θεσμοί και οικονομικό επιτελείο, ενώ σήμερα θα εξετάσουν το κόστος ενδεχόμενων δικαστικών αποφάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Κατά την πρώτη μέρα των επαφών τους, οικονομικό επιτελείο και θεσμοί διαπίστωσαν από κοινού ότι η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων είναι κατώτερη των προσδοκιών.

Το σχέδιο για εκκαθάριση των κόκκινων δανείων με κρατικές ενισχύσεις παρουσιάστηκε για πρώτη φορά χθες και διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος να φτάσει σε επίπεδο υλοποίησης, αφού κάθε μια από τις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες έχει άλλο βαθμό έκθεσης σε κόκκινα δάνεια και η κάθε μια εξετάζει λύση “στα μέτρα της”.

Μαζί με αυτό θα πρέπει να διευκρινιστούν πολλές λεπτομέρειες και για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη, που θα προβλέπει την χρηματοδότηση μέρους της δόσης από το κράτος και κούρεμα δανείων. Θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη επεξεργασία στις διαδικασίες αλλά και τα κριτήρια υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας.

Οι θεσμοί διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων συνεχίζουν να υποαποδίδουν σε ό,τι αφορά στην εκκαθάριση κόκκινων δανείων, ενώ και η εξέλιξη του εξωδικαστικού – με εξαίρεση τις ρυθμίσεις των ελευθέρων επαγγελματιών – παραμένει πολύ αργή.

Η συμφωνία είναι να γίνουν όλες οι παρεμβάσεις που χρειάζονται, ώστε και το σχέδιο για την θεσμική ρύθμιση των κόκκινων δανείων, αλλά και τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.

Ανοίγουν το φάκελο των δικαστικών αποφάσεων

Σήμερα, η μέρα θα ανοίξει με την εξέταση των εκτιμήσεων, που έχουν κάνει τα αρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας για το κόστος και τον τρόπο κάλυψης των δικαστικών αποφάσεων για μισθούς και αναδρομικά.

Θεωρείται βέβαιο ότι σε αυτό το θέμα, αφού ξεκαθαριστεί το κόστος των δικαστικών αποφάσεων με κάποια λογική απόκλιση, οι δανειστές θα ζητήσουν να υπάρξει ένα “ειδικό αποθεματικό” για την κάλυψη των υποχρεώσεων για τα έτη που αυτές αποπληρώνονται. Η μελέτη, που έχει γίνει από την ελληνική πλευρά, θέλει την δημοσιονομική επίπτωση να καταγράφεται στο χρόνο που γεννιέται η υποχρέωση για καταβολή αναδρομικών σε μισθούς και συντάξεις και το κόστος να αποπληρώνεται σε ορίζοντα έως και πέντε ετών.

Ένα δεύτερο θέμα που θα εξεταστεί, είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες προμηθευτές επιχειρήσεις και συντάξεις οι οποίες υπολογίζονται πλέον σε ένα ποσό πάνω από 2 δισ. ευρώ. Και εδώ θα ασκηθεί πίεση για ταχεία εκκαθάριση των αμφισβητούμενων οφειλών ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ (προέρχονται κυρίως από καθυστερούμενο claw back και rebate) αλλά και παρεμβάσεις, ώστε να μην καθυστερεί η πληρωμή των τελικών δικαιούχων.

Μαζί με τα έκτακτα, θα εξεταστούν και τα τακτικά θέματα, όπως είναι το δημοσιονομικό κλείσιμο για το 2018 και φυσικά οι προοπτικές για το 2019.

Η αύξηση του κατώτερου μισθού

Το άλλο μεγάλο θέμα της ημέρας θα είναι η συζήτηση που θα γίνει με το υπουργείο Εργασίας για την αύξηση του κατώτερου μισθού, αλλά και την κατάργηση του υποκατώτατου, που από καιρό έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.

Πληροφορίες από την πλευρά των θεσμών θέλουν, κυρίως το ΔΝΤ, να αντιδρά έντονα στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Ωστόσο – όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές – το θέμα θα τεθεί σίγουρα από τους Ευρωπαίους δανειστές οι οποίοι επίσης δεν βλέπουν με καλό μάτι την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Παρ’ όλα αυτά, εμφανίζονται πιο θετικοί για την αύξηση του κατώτερου μισθού, αν και θα πρέπει πρώτα να πειστούν ότι τα ποσοστά των αυξήσεων της τάξης του 5-10% που ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας είναι συμβατά με τα κριτήρια ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και μπορούν να εφαρμοστούν από την αγορά.

Πάντως, μετά τη διαρροή για τον υποκατώτατο μισθό, που έγινε μετά την συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τα πολιτικά κόμματα τόσο η υπουργός Εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου όσο και η αναπληρωτής υπουργός κ. Θεανώ Φωτίου εμφανίζονταν καθησυχαστικές. Τόνιζαν δηλαδή, ότι τόσο η αύξηση του κατώτατου μισθού, όσο και η πλήρης κατάργηση του μισθού για του νέους μέχρι και 25 ετών, είναι μέτρα συμφωνημένα.

Κατά την σημερινή συνάντηση, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία και για την πρόοδο του μέτρου για την εφαρμογή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του θεσμού της μετενέργειας, για τα οποία δεν υπήρχαν στοιχεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα