Κομισιόν: Έτοιμος να ακούσει την ελληνική κυβέρνηση ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

epa04486490 European Commission President Jean-Claude Juncker gives a press conference on Luxembourg leaks after a week under pression at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, 12 November 2014. Luxembourg leaks is scandal of Companies? Secret Tax Deals in Luxembourg.  EPA/OLIVIER HOSLET
epa04486490 European Commission President Jean-Claude Juncker gives a press conference on Luxembourg leaks after a week under pression at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, 12 November 2014. Luxembourg leaks is scandal of Companies? Secret Tax Deals in Luxembourg. EPA/OLIVIER HOSLET EPA

Θετική η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. O Γιούνκερ εμφανίζεται πρόθυμος να ακούσει την ελληνική πλευρά

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το περασμένο Σάββατο 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε τη συνάντηση του προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στις 9:30 (τοπική ώρα) στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε, στο Παρίσι, άτυπη συνάντηση του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, έπειτα από αίτημα του τελευταίου. Στη συνάντηση, οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να κάνουν μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων, η οποία ήταν «εποικοδομητική» ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή σημείωσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, το περασμένο Σάββατο, ότι «σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη» και πως «καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους». Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό επί τη βάσει της παραπάνω δήλωσης και είναι έτοιμος να ακούσει τα συγκεκριμένα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, ερωτηθείς για ενδεχόμενη τροποποίηση της δομής της τρόικας ή κατάργησής της, ο κ. Σχοινάς παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του κ. Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι υπάρχει ανάγκη για αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας, λογοδοσία και έλεγχο του τρόπου λειτουργίας της, στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή αναμένει την αποσαφήνιση των θέσεων της ελληνικής πλευράς και δεν θέλει να προβεί σε εικασίες ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.

«Οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει την ομόφωνη γνώμη των 19 κρατών- μελών της Ευρωζώνης» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αποκάλυψη Handelsblatt: Ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα

SHARE:

24Media Network