Κομισιόν: Στο τέλος του 2022 η επαναφορά της οικονομίας στο επίπεδο του 2019 – Ο τουρισμός βαρόμετρο εξελίξεων

Κομισιόν: Στο τέλος του 2022 η επαναφορά της οικονομίας στο επίπεδο του 2019 – Ο τουρισμός βαρόμετρο εξελίξεων
Στιγμιότυπο από την Αθήνα Eurokinissi

Λόγω της εξάρτησης της χώρας μας από τον κλάδο υπηρεσιών και του τουρισμού καταγράφεται η δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Κατεβαίνει ο πήχης το 2021.

Υπομονή θα πρέπει να κάνουν οι Έλληνες μέχρι το τέλος του 2022 για να δουν να επανέρχεται η οικονομία στα επίπεδα του 2019 σύμφωνα με όσα καταγράφουν οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έτσι η Κομισιόν εκτιμά την ύφεση στο 10 % του ΑΕΠ το 2020 και την ανάπτυξη στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος και 6% το 2022.

Είναι μάλιστα πιο απαισιόδοξη από την Ελληνική πρόβλεψη (προϋπολογισμός 2021) που παραπέμπει σε ανάπτυξη 4,8% φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι στις Φθινοπωρινές προβλέψεις του Νοεμβρίου πριν επιβληθεί το δεύτερο lockdown στην οικονομία η ΕΕ προέβλεπε ύφεση 9% του ΑΕΠ για το 2020 και ανάπτυξη 5% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% το 2022.

Στο σχόλιό της η Επιτροπή αφήνει να εννοηθεί ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα και παράλληλα η αιτία της αναθεώρησης των προβλέψεων ήταν η χειρότερη του αναμενομένου πορεία του κλάδου των υπηρεσιών και ειδικότερα του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της εξάρτησης της χώρας από τον κλάδο υπηρεσιών και του τουρισμού καταγράφεται η δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ισπανία να βιώνει τη μεγαλύτερη καθώς η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 11%.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει πως η οικονομία της Ελλάδας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος και 5% το 2022.

Όπως σημειώνει η έκθεση της Κομισιόν η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη σε ό,τι αφορά τις απώλειες του τουρισμού, με 73% μείωση στο σύνολο των διανυκτερεύσεων και 77% μείωση διανυκτερεύσων από ξένους τουρίστες. Επίσης αναφέρει ότι η τριμηνιαία άνοδος του ΑΕΠ από το δεύτερο στο τρίτο τρίμηνο κατά 2,3% οφείλεται κατά βάση στην ιδιωτική κατανάλωση λόγω του ανοίγματος της οικονομίας από το πρώτο lockdown της οικονομίας ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών και ειδικά ο τουρισμός είχε βαριές απώλειες.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεσή της με τις χειμερινές προβλέψεις, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2020 μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προσωρινή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο, με την εκ νέου λήψη περιοριστικών μέτρα εκτιμάται ότι στο τέταρτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο.

Η ανεργία ανήλθε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, παρόμοια με ένα χρόνο πριν, που δείχνει ότι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην εργασία παραμένει σχετικά περιορισμένος. Οι προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια ζήτηση μόλις εφαρμοστεί.

Η οικονομία της ευρωζώνης και της ΕΕ αναμένεται να φτάσουν τα επίπεδα παραγωγής πριν από την κρίση νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις του 2020. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί από 0,3% το 2020 σε 1,4% το 2021, πριν μετριαστεί ελαφρώς στο 1,3% το 2022.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η αναζωπύρωση του αριθμού των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του κορονοϊού, έχουν αναγκάσει πολλά κράτη μέλη να επανεισαγάγουν ή να ενισχύσουν τα μέτρα περιορισμού. Ταυτόχρονα, η αρχή των προγραμμάτων εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελεί λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ η οικονομική ανάπτυξη είναι έτοιμη να ανακάμψει καθώς μετριάζονται τα μέτρα περιορισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα