Κουρμούσης: Δύο-τρεις μήνες η παράταση στο νόμο Κατσέλη

Κουρμούσης: Δύο-τρεις μήνες η παράταση στο νόμο Κατσέλη

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που θα ισχύει μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, θα γίνουν βελτιώσεις για να υπάρξει και επιτάχυνση και διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

Ο Φώτης Κουρμούσης ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που θα ισχύει μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, είπε ότι θα γίνουν βελτιώσεις για να υπάρξει και επιτάχυνση και διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

Έκανε λόγο για 20 περιπτώσεις που προσπάθησαν να μπουν στον εξωδικαστικό αλλά βρέθηκαν με λεφτά σε Ελβετία και Κύπρο και “κόπηκαν” ενώ για τον ίδιο λόγο εκτός νόμου Κατσέλη βρέθηκαν 2 χιλιάδες άτομα.

Συγκεκριμένα είπε:

“Για το δημόσιο χρέος βρέθηκε μια λύση, για το ιδιωτικό χρέος λόγω της άρνησης των θεσμών το 2015 να δημιουργηθεί bad bank. Οι Ελληνες πολίτες χρωστούν 100 δισ προς εφορία, 30 δισ στα ασφαλιστικά ταμεία, 86 δισ στις τράπεζες και δεν ξέρουμε το ποσό, γιατί δεν υπάρχει τέτοια βάση δεδομένων, που χρωστά ο ένας στον άλλο, δηλαδή μια επιχείρηση στους προμηθευτές ή ένας ιδιώτης σε έναν άλλο. Το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε πολύ στα χρόνια της κρίσης και τα τελευταία 2 χρόνια. μειώνεται. Για παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια ήταν 110 δισ και σήμερα είναι στα 85 δισ, ο ρυθμός της μείωσης μας ανησυχεί, γιατί με αυτό το ρυθμό θα φτάσουμε σε βιώσιμο επίπεδο σε μια 5ετία. Βιώσιμο επίπεδο για τα κόκκινα δάνεια σημαίνει να φτάσουμε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 5%, εμείς βρισκόμαστε στο 40%. Σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, τα 26 δισ είναι τα στεγαστικά, τα 15 δισ καταναλωτικά, τα υπόλοιπα επιχειρηματικά. Σε σχέση με την εφορία ο στόχος είναι να ξεχωρίσουμε ποιο είναι το πραγματικά εισπράξιμο ποσό. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους στις εφορίες είναι πλασματικό, αναφέρεται σε προσαυξήσεις και σε χρέη επιχειρήσεων που δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια, ποτέ δεν έγινε εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων. Στις λίστες υπάρχουν νεκροί, άγνωστοι, κλειστές εταιρείες και χρεοκοπημένες”.

“Από το συνολικό ποσό χρεών προς την εφορία μπορεί να είναι και το 90% που αποκλείεται να εισπραχθεί. Για να πάρεις απαλλαγή από τις προσαυξήσεις πρέπει να κάνεις ρύθμιση των οφειλών. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη (που αφορά ιδιώτες) και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (που αφορά εταιρείες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες). Ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έληγε στο τέλος του χρόνου κατ απαίτηση των πιστωτών. Μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 60.000, 5500 έχουν κάνει αίτηση και για 1200 έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις. Τα οφέλη που αμέσως αποκομίζουν είναι ότι για τα χρέη προς δημόσιο υπάρχει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων κατά 85-90% , το υπόλοιπο δίνεται σε δόσεις. Ως προς τα χρέη προς τις τράπεζες γίνεται διαγραφή πανωτοκίων και το υπόλοιπο τακτοποιείται σε δόσεις. Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα δοθεί παράταση για έναν χρόνο. Μαζί με την τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί την Παρασκευή για παράταση ενός χρόνου θα κατοχυρωθούν και διαδικαστικές βελτιώσεις για να υπάρξει επιτάχυνση και διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Για παράδειγμα, προσέρχεσαι στο μηχανισμό και έχεις πολλούς πιστωτές, μέχρι τώρα η διαδικασία τερματιζόταν, ενώ τώρα θα προχωράει με το Δημόσιο και χωρίς τις τράπεζες”.

“Οι καθυστερήσεις που υπήρχαν σε σχέση με το Δημόσιο, γιατί δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά συστήματα, ήδη θεραπεύονται, εδώ και δύο μήνες οι ρυθμίσεις γίνονται ηλεκτρονικά. Το θέμα είναι ο ιδιώτης που υπάγεται στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη να μπορεί να το κάνει χωρίς να πάει στο δικαστήριο, ως προς αυτό βρήκαμε την ισχυρή αντίσταση των θεσμών και τώρα γίνεται διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη ισχύει κανονικά από 1/1/2019. Υπάρχει μόνο ένα εδάφιο που λήγει τέλος Δεκεμβρίου που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης για ποσό που πρέπει να δίνει ο οφειλέτης. Τα αρμόδια υπουργεία αποφάσισαν τη επιδότηση αυτών των στεγαστικών δανείων για να σώζεται η πρώτη κατοικία. Ηδη έχουν δεσμευτεί 50 εκ ευρώ. Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση, δεν είναι για πολλούς μήνες η παράταση, για δυο-τρεις μήνες, ιδανικά θα ήταν έξι, αλλά θα φτάσει κάπου στη μέση εκτιμών, η παράταση αυτή θα ισχύσει μέχρι να εφαρμοστεί ένα πλήρες νέο πλαίσιο. Το νέο πλαίσιο θα κατοχυρώνει οριστικά και μόνιμα την επιδότηση του στεγαστικού δανείου γι αυτούς που δεν μπορούν πραγματικά να ανταπεξέλθουν και οι πιστωτές δεν θα κινούνται εναντίον τους. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφορά και τους εγγυητές δανείων και μπορούν να κάνουν αίτηση ή να κάνει αίτηση ο οφειλέτης και να αναφέρει τον εγγυητή που πρέπει να προστατευθεί. Για να αποφύγει κανείς την κατάσχεση στο λογαριασμό του θα πρέπει να δηλώσει τον λογαριασμό του που προστατεύεται με το ακατάσχετο να φθάνει έως 1250 ευρώ ή να κάνει αίτηση ρύθμισης των χρεών του. Εχουν φτιαχτεί κέντρα ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών σε 24 σημεία της χώρας και το τηλέφωνο για ενημέρωση είναι 213 2125730”.

“Εντοπίστηκαν 20 περιπτώσεις που προσπάθησαν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά βρέθηκαν με λεφτά στην Ελβετία και στην Κύπρο και “κόπηκαν”. 2000 πετάχτηκαν από το νόμο Κατσέλη γιατί βρέθηκαν με περιουσία. Να σας πω το παράδειγμα ιδιοκτήτη βίλας με πισίνα που τη δήλωνε ως εξοχικό, με πρώτη κατοικία ένα σπιτάκι στη Νίκαια, και βρέθηκε με έξι εκατομμύρια στο εξωτερικό. Τελικά έγινε πλειστηριασμός και στα δύο σπίτια. Πολύς κόσμος με λεφτά κρυβόταν στο νόμο Κατσέλη και χάρη στην άρση του τραπεζικού απορρήτου εντοπίζονται και όσοι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, έρχεται η σειρά τους. Θα πληρώσουν όλο το χρέος τους, και όλα τα πρόστιμα, και θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Δεν πρόκειται να γλιτώσει”.

“Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανόνα για μια τετραμελή οικογένεια το ελάχιστο ποσό επιβίωσης είναι 1770. Το δικό μας ακατάσχετο είναι στα 1250 και γι αυτό υπάρχουν σκέψεις αν είναι δυνατό να αυξηθεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα