Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πτώση άνω του 6% λόγω κοροναϊού

Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πτώση άνω του 6% λόγω κοροναϊού
Φωτό αρχείου: Χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Καταρρέει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Πτώση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, άνοδος για τον χρυσό

Μεγάλες απώλειες που ξεπερνούν το 6% καταγράφουν οι τιμές των μετοχών καθώς η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε κλοιό ισχυρών πιέσεων επηρεαζόμενη καταλυτικά από το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού αυξάνονται χτυπώντας και την πόρτα της Ιταλίας, μεγεθύνοντας και τους φόβους για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η αγορά κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2019, υποχωρώντας κάτω και από τα επίπεδα των 840 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 14:45, διαμορφώνεται στις 835,95 μονάδες, σημειώνοντας 6,39%.

Ενδοσυνεδριακά «βυθίστηκε» στις 822,21 μονάδες όταν σημείωνε απώλειες έως και 7,93%. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στη σημερινή συνεδρίαση είναι και το γεγονός ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών των μετοχών συνοδεύεται και από υψηλό τζίρο. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 111,15 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5,94%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 7,66%.

Πτώση καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-11,24%), της ΔΕΗ (-10,15%), του ΟΛΠ (-9,72%), της Alpha Bank (-9,48%) και της Aegean Airlines (-9,47%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-9,50%), των Κατασκευών (-8,43%) και του Εμπορίου(-8,32%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 15.039.014 και 8.444.850 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 15,442 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 13,202 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 5 μετοχές, 124 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ+19,88% και Λανακάμ +9,17%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Παϊρης -25,00% και Μαθιός Πυρίμαχα-20,29%.

Πανικός στην Ευρώπη

Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του κοροναϊού εκτός Κίνας είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 420 δισεκ. δολάρια από την αξία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών σήμερα, με τους επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια του χρυσού εν μέσω φόβων για μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι ιταλικές μετοχές κατέγραψαν νωρίτερα βουτιά κατά 4,2% με το Μιλάνο να οδεύει προς τη χειρότερη ημέρα του από το 2016, καθώς η Ιταλία ανακοίνωσε τον μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα του ιού στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 3,4% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία πτώση τουαπό τότε που οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Λονδίνου σημείωσε νωρίτερα πτώση 3%, με τις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και ταξιδίων να καταγράφουν από τις μεγαλύτερες απώλειες.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών κατέγραφαν από τις μεγαλύτερες απώλειες στον STOXX 600, με τις EasyJet, Ryanair, Air France και Lufthansa να υποχωρούν από 7,4% έως 12,6%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσε βουτιά 5,4%.

Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, εξόρυξης, κατασκευής αυτοκινήτων, τεχνολογίας και τραπεζών –που τείνουν να επηρεάζονται από τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη– σημείωσαν νωρίτερα πτώση μεταξύ 4-5%.

«Η σημερινή ημέρα καθιστά πολύ σαφές ότι οι αγορές ήταν υπερβολικά αισιόδοξες», δήλωσε οικονομολόγος της Rabobank. «Σίγουρα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να βρισκόμαστε στο όριο αντιστροφής της μακροπρόθεσμης τάσης».

Οι γερμανικές μετοχές, που συνδέονται στενά με την Κίνα λόγω των εξαγωγών, καταγράφουν πτώση 3% παρά την ανακοίνωση της έρευνας Ifo που έδειξε ότι το επιχειρηματικό κλίμα αυξήθηκε απρόσμενα τον Φεβρουάριο, περιορίζοντας τους φόβους για ύφεση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα