Κτηματολόγιο: Προς παράταση δύο μηνών και μετά “καμπάνες”

Κτηματολόγιο: Προς παράταση δύο μηνών και μετά “καμπάνες”
Τοπίο στην ορεινή Ηλεία, Αρχείο Eurokinissi

Τελευταία ευκαιρία για να συμμορφωθούν οι ασυνεπείς ιδιοκτήτες και να μην τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος το Κτηματολόγιο δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζοντας νέα παράταση.

Παράταση από έναν έως δύο μήνες για την υποβολή των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο αναμένεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς οι ρυθμοί υποβολής των δηλώσεων κτηματογράφησης εμφανίζονται χαμηλοί, με τη συμμετοχή στα προγράμματα της νέας γενιάς κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16), η οποία «τρέχει» σήμερα για το υπόλοιπο 60% της χώρας, να αγγίζει μόλις το 21%.

“Πηγές της κτηματαγοράς αναφέρουν ότι η σχεδιαζόμενη από το ΥΠΕΝ παράταση των 1-2 μηνών δεν επαρκεί και θεωρούν πως η πλέον ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να τεθεί ως τελευταία προθεσμία για όλη τη χώρα η 31η Δεκεμβρίου 2019, με την υποσημείωση ότι, πέραν της ημερομηνίας αυτής, δεν θα δοθεί καμιά άλλη παράταση στις δηλώσεις του Κτηματολογίου και από την πλευρά της πολιτείας θα ξεκινήσει η επιβολή κυρώσεων.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση με ορίζοντα το 2021.

Επιπλέον, εάν τα παραδοτέα τμήματα των συμβάσεων κτηματογράφησης που «τρέχουν» δεν καλύπτουν το 50% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 με στόχο τη δημιουργία κτηματολογικής βάσης δεδομένων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας”

“Βαριά καμπάνα” για όποιον δεν συμμετέχει

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” μετά την παράταση στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του προγράμματος, όσοι δεν συμμετείχαν καθόλου στη διαδικασία πρόκειται να υποστούν κυρώσεις, ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή κλιμακωτά πρόστιμα με βάση την καθυστέρηση που υπέδειξαν στη συλλογή δηλώσεων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Κτηματολόγιο έχει πάρει ήδη το πράσινο φως του ΥΠΕΝ για να αναλάβει το κομμάτι των προστίμων – αρμοδιότητα που μέχρι στιγμής ανήκει στον υπουργό και αναμένεται να μετατεθεί στον Φορέα. Έτσι, όσοι ιδιοκτήτες δεν κατέθεσαν εντός χρονικών πλαισίων τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πληρώσουν ποσά ανάλογα των ημερών που ήταν ασυνεπείς. Όσοι δεν συμμετείχαν καν στην κτηματογράφηση χάνουν πολλά από τα δικαιώματά τους. Μεταξύ αυτών, εξετάζεται να παραμένει μεν το ακίνητο στην περιουσία τους, ωστόσο να μην έχουν το δικαίωμα μεταβίβασης ή πώλησης. Ταυτόχρονα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο προχωρούν σε αυτές τις ενέργειες σε μια προσπάθεια να μην εκτροχιαστεί ο σχεδιασμός και υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα