Κύπρος: Επικυρώνεται σήμερα το Μνημόνιο

ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ  ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)
ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για οριστικοποίηση του μνημονίου

Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα για την οριστικοποίηση του μνημονίου.

Η στρατηγική της Λευκωσίας, ενόψει των σημερινών κρίσιμων διαβουλεύσεων, καθορίστηκε σε χθεσινές πολύωρες συσκέψεις υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Αργά το βράδυ ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν έκαναν δηλώσεις.

Στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθούν οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης, στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ενέργειας. Καταβάλλεται επίσης προσπάθεια για διασφάλιση των ταμείων προνοίας.

Αύριο το κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα ετοιμάσει έκθεση, η οποία θα συζητηθεί την Πέμπτη στην ομάδα εργασίας του Eurogroup.

To προσχέδιο του μνημονίου παραδόθηκε, χθες αργά το βράδυ, στα πολιτικά κόμματα για μελέτη. Οι υπολογισμοί του μνημονίου προβλέπουν φέτος ύφεση-σοκ 9% για την κυπριακή οικονομία και σε αυτή τη βάση έχουν προστεθεί κλιμακωτές μειώσεις μισθών 0,8% εώς και 2,5% για τους μισθούς άνω των 4.000 ευρώ. Επιπλέον οι υπάλληλοι του δημοσίου θα καταβάλουν 1,5% των αποδοχών τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί η διάσωση των θέσεων εργασίας των ωρομισθίων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών, στόχος ο οποίος έγινε κατορθωτός με την επιμονή του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Κανεβέζου.

Η κυβέρνηση κάνει ακόμη αγώνα δρόμου για την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής αλλά και για την αποφυγή της εξέτασης της οικονομίας απο την τρόικα καθε τρείς μήνες, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο υφεσιακός φαύλος κύκλος, που δημιουργήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Στο μέτωπο των τραπεζών, τις πρώτες πρωινές ώρες αποφασίστηκε η έκδοση διατάγματος για απελευθέρωση υπό όρους του 10% των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, κάτι το οποίο αναμένεται να δώσει μια μικρή, έστω, ανάσα ρευστότητας στην αγορά. Περιορισμοί τοποθετήθηκαν στις εκδόσεις επιταγών με επιτρεπόμενο όριο τον μήνα τις 25.000 για τις επιχειρήσεις και 5.000 για ιδιώτες.

Με βάση πληροφορίες από κυβερνητική πηγή, η τρόικα δεν θέτει θέμα ελέγχου των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου, ούτε και διαχείρισης του τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση αυτό αποτέλεσε ''κόκκινη γραμμή'' της στην διαπραγμάτευση και η τελική συμφωνία προνοεί τη χρησιμοποίηση μέρους των πιθανών εσόδων για την αποπληρωμή των δανείων (25%) αλλά και υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώνει την τρόικα για τις προσπάθειες που καταβάλλει προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων.

Πηγές του προεδρικού μεγάρου αναφέρουν σχετικά με τις θέσεις της Λευκωσίας:

-Η διαπραγματευτική ομάδα αξιώνει τη διάσωση θέσεων εργασίας για 900 ωρομίσθιους και για 500 έκτακτους εκπαιδευτικούς αντιπροτείνοντας προς τους δανειστές της Κυπριακής Δημοκρατίας την επιβολή επιπλέον έκτακτης εισφοράς από 0,8% - 2,5% στους δημόσιους υπαλλήλους.

- Παράταση για δύο ακόμη χρόνια η παραχώρηση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους δημόσιους υπαλλήλους μέχρι να ετοιμαστεί και να θεσπιστεί το ΓΕΣΥ. Σχετικές δηλώσεις έκανε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

-Ετοιμασία νομοσχεδίου για διασφάλιση των ταμείων προνοίας στη Λαϊκή Τράπεζα, το οποίο θα παραπεμφθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή για ψήφιση.

- 'Εκδοση νέου διατάγματος ώστε να μην παγοποιηθεί το 40% επί των ανασφάλιστων καταθέσεων και να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά από τις επιχειρήσεις, που μαστίζονται από έλλειψη ρευστότητας. Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε χθες και δημοσίως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που άφησε αιχμές για τη μορφή του διατάγματος.

- Εξαίρεση για την απορρόφηση 261 νέων αξιωματικών στη Εθνική Φρουρά που φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα με τη δέσμευση της κυβέρνησης να προωθήσει σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης με την παροχή κινήτρων σε αξιωματικούς με πολύχρονη υπηρεσία.

Στην περίπτωση αυτή οι πιστωτές θα αποδεχθούν να μην ισχύσει στην περίπτωση αυτή η φόρμουλα για κάθε μια πρόσληψη να συνοδεύεται από τέσσερις αφυπηρετήσεις στο δημόσιο.

- Η τρόικα να αποδεχθεί να μην έχει λόγο στα έσοδα που θα προκύπτουν από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, πλην της δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης ότι το 25% των συνολικών εσόδων από το ΦΑ θα διοχετεύονται στα κρατικά ταμεία για καθαρά δημοσιονομικούς σκοπούς.

Απο την πλευρά της, η τρόικα φαίνεται να επιμένει στην αξίωσή της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% μέχρι το 2013, κάτι το οποίο θα συνεπάγεται μία εξοικονόμηση της τάξης των 351 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση πέτυχε ωστόσο να επιμηκύνει την περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα χρόνο, μέχρι το 2017 και επιδιώκει να την επεκτείνει μέχρι το 2018.

Επίσης, οι πιστωτές επιμένουν στην επιβολή τριών νέων φόρων που αφορούν στην αύξηση του εταιρικού φόρους στο 12,5%, την επιβολή τόκου επί των μερισμάτων ύψους 30% και στην αύξηση του ειδικού τέλους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από 0,11% στο 0,15%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κυπριακό Μνημόνιο: Σκληρά μέτρα και δέσμευση εσόδων από το φυσικό αέριο

SHARE: