Κυβέρνηση Αναστασιάδη: Δε χρειαζόμαστε πρόσθετα χρήματα

Κυβέρνηση Αναστασιάδη: Δε χρειαζόμαστε πρόσθετα χρήματα

Σημαντική εξέλιξη η έγκριση του Μνημονίου, σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση. Διαψεύδει ότι ζήτησε περισσότερα χρήματα

Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο χαρακτήρισε την απόφαση του Εurogroup, για έγκριση τού Κυπριακού Μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

"Η πολιτική επικύρωση τού προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, στέλνει ένα ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες τής Κύπρου και των συμπολιτών μας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Κύπρος προσβλέπει στην επικύρωση από τα κράτη - μέλη, ώστε να ακολουθήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

"Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό η εκπεφρασμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνική και οικονομική στήριξη, όπως έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μας αφήνει ικανοποιημένους", κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανεβάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου από 17,5 δισ. ευρώ σε 23,5 δισ., σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι επιβάλλονται εκ των πραγμάτων νέες ανακεφαλαιοποιήσεις Τραπεζών ή οποιεσδήποτε νέες επιβαρύνσεις στους καταθέτες.

Στυλιανίδης: Το Μνημόνιο μας καλύπτει

Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι ουδεμία επιπρόσθετη ανάγκη προκύπτει πέραν εκείνων που έχουν ήδη διαμορφωθεί στο Μνημόνιο. Εξήγησε ότι το ποσό των 23,5 δισ. ευρώ, για το οποίο γίνεται λόγος στην εκτίμηση τής Κομισιόν, έχει ήδη ληφθεί υπόψη και έχει αξιολογηθεί στην τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης, που εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρία τού Γιούρογκρουπ.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και στενός οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι είναι απλουστευμένη και μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα η προσέγγιση ότι από τα 17,5 δισ. ευρώ η Κύπρος χρειάζεται τώρα 23 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε, τα επιπρόσθετα 5,5 δισ. ευρώ είναι ήδη υπολογισμένα στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα και δεν προϋποθέτουν την εξεύρεση επιπλέον πόρων.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι συνολικά δέκα δισεκατομμύρια θα συνεισφέρουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα υπόλοιπα δεκατρία δισ. ευρώ θα προέλθουν από κυπριακή συνεισφορά.

Το ποσό αυτό θα προέλθει από αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, επιπρόσθετες φορολογίες, πώληση των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας και από την επέκταση της εξόφλησης οφειλών σε εγχώριους επενδυτές στο δημόσιο χρέος, που λήγουν στη διάρκεια εφαρμογής του Κυπριακού Μνημονίου. Επιπλέον, θα προκύψουν κεφάλαια από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση του δανείου από τη Ρωσία.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το συνολικό ποσό που προκύπτει ανέρχεται σε 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ και απομένει και ένα μαξιλάρι -κατά την έκφρασή του- 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επιπλέον βοήθεια ζητά ο Αναστασιάδης - Βερολίνο: Τα 10 δισ. είναι αρκετά

Eurogroup: Τι προβλέπουν τα πέντε προς ψήφιση νομοσχέδια για την Κύπρο

Κύπρος και τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη στο "τραπέζι" του Eurogroup

SHARE:

24Media Network