Μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις, ΔΕΚΟ, Υγεία και Άμυνα

Μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις, ΔΕΚΟ, Υγεία και Άμυνα
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου,για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012,στην φωτογραφία ο Βαγγέλης Βενιζέλος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών (Δ) και Γιώργος Κουτρουμάνης Υπουργός Απασχόλησης (Α) ,Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Διαβάστε αναλυτικά ποιοι επαγγελματικοί κλάδοι θυσιάστηκαν στο τραπέζι διαλόγου με την τρόικα. Τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι

Μέχρι τις 3:00 τα ξημερώματα διήρκεσαν οι σκληρές διαπραγματευτικές διαδικασίες για το νέο Μνημόνιο, προκειμένου να αναζητηθούν οι τομείς που θα υποστούν περαιτέρω θυσίες το 2012, αλλά και για να πειστεί η τρόικα για την αξιοπιστία της χώρας.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα αργά το απόγευμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το τελικό κείμενο, που θα τεθεί υπόψιν των πολιτικών αρχηγών πριν τη σύσκεψη υπό τον Λουκά Παπαδήμο και από τις έως τώρα πληροφορίες, φαίνεται ότι οι απαιτούμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων θα αποτελέσουν το “αγκάθι” στη διαβούλευση, ενώ όσον αφορά στα εργασιακά η μάχη του κατώτατου μισθού θα πρέπει να θεωρείται πλέον χαμένη.

Όπως όλα δείχνουν διασώζεται ο 13ος και ο 14ος μισθός και η μετενέργεια, αλλά το γεγονός ότι θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός, καθιστά τη “διάσωση” ασήμαντη.

Στο μεταξύ, στη μαραθώνια χτεσινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και εκπρόσωποι της τρόικας έπαιζαν κορώνα ή γράμματα την τύχη δεκάδων χιλιάδων μισθωτών και κλείδωσαν περικοπές ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Προς αναζήτηση είναι άλλα 700 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα πολυτεκνικά επιδόματα και οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ περιλαμβάνονται στα νέα, χτεσινά θύματα της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 3,2 δισ. ευρώ επιπλέον από τις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2012.

Από την άλλη, την πρόταση της κυβέρνησης για περικοπές 400 εκατ. ευρώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία βρήκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” ανεπαρκώς τεκμηριωμένη, τα μέλη της τρόικας, την επέστρεψαν για περαιτέρω επεξεργασία.

Πιο αναλυτικά, η λίστα περιλαμβάνει περικοπές:

* Της φαρμακευτικής  δαπάνης κατά  1,07 δισ. ευρώ

*  Του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.

* Από τις λειτουργικές δαπάνες οργανισμών κλπ. 200 εκατ. ευρώ.

* Από εφημερίες ιατρών του ΕΣΥ άλλα 50 εκατ. ευρώ

* Γενικές δαπάνες υπουργείων συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ,

* Από τα πολυτεκνικά επιδόματα άλλα 40 εκατ. ευρώ.

Η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Οριστικοποιείται το απόγευμα το Μνημόνιο που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις ώρες για να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν ή όχι τις απαιτήσεις της τρόικας για τα επώδυνα μέτρα.

Η τρόικα ζήτησε να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για να εκθέσει τις απαιτήσεις της, τις οποίες θα υποβάλλει και γραπτώς σε 16σελιδο κείμενο, προκειμένου να ενημερωθούν, πλήρως, πριν από τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό σήμερα στις 4 το απόγευμα.

Στο μεσοδιάστημα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ καλούνται να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τη συμφωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα