“Μάχη” για τα 5,2 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια των bad banks

“Μάχη” για τα 5,2 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια των bad banks
Ελληνική οικονομία Getty Images/iStockphoto

Η λογιστική αξία του προς πώληση χαρτοφυλακίου διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης η αξία φτάνει στα 13,9 δισ. ευρώ και αποτελεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο που έχει βγει έως τώρα σε πώληση στην ελληνική αγορά.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών, που έχει βγάλει προς πώληση η PQH, με την κωδική ονομασία «Αριάδνη» καθώς κατατέθηκαν δύο μη δεσμευτικές προσφορές.

Σημειώνεται ότι η PQH είναι ο ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής, που έχει διοριστεί από την ΤτΕ για να εκκαθαρίσει τα δάνεια που άφησαν πίσω τους οι τράπεζες που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. Το project αφορά στην πώληση συνολικής απαίτησης σχεδόν 14 δισ. ευρώ, που απορρέει από χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών. Πρόκειται για απαιτήσεις από επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων διαθέτει εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

Το μέγεθος του προς πώληση χαρτοφυλακίου, η απαιτούμενη κεφαλαιακή δύναμη πυρός και οι ανάγκες για την διαχείριση του, είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία μια πρωτοφανής, για τα μέχρι σήμερα ελληνικά δεδομένα, σύμπραξης από την οποία κατατέθηκε και η πρώτη μη δεσμευτική προσφορά.

Οι δύο προσφορές

Πρόκειται για το σχήμα υπό το οποίο συμπράττουν Bain, Fortress, doValue από τη μια και Davidson Kempner – Cepal από την άλλη. Σημειώνεται ότι η αρχική στρατηγική προέβλεπε ότι τα δύο σχήματα θα κινούνταν αυτόνομα στο διαγωνισμό αλλά τελικά επέλεξαν να συμπράξουν καταθέτοντας από κοινού μη δεσμευτική προσφορά.

Η δεύτερη προσφορά προέρχεται από το σχήμα Intrum-Cerberus, ενώ η αγορά δεν αποκλείει τελικά να υπάρξει και Τρίτη προσφορά καθώς τριες μεγάλοι παίκτες που έδειξαν αρχικό μεγάλο ενδιαφέρον δεν έχουν ανοίξει προς το παρόν τα χαρτιά τους. Πρόκειται για τη Lone Star, την Apollo, και την PIMCO.

Το τίμημα και το χαρτοφυλάκιο

Πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για επικείμενη σκληρή μάχη καθώς πρόκεται για το τελευταίο μεγάλο χαρτοφυλάκιο που πωλείται – και δη, χωρίς τιτλοποίηση – με το τίμημα να διαμορφώνεται πέριξ των 800 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα περιλαμβάνει κατά 60% επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που προέρχονται κυρίως από την πρώην Αγροτική – σε ποσοστό άνω του 50% – και από άλλες τράπεζες/χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που μπήκαν σε εκκαθάριση, όπως ΤΤ, Proton Bank, FBB, Πανελλήνια Τράπεζα και συνεταιριστικές τράπεζες. Δεν έχουν περιληφθεί δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δάνεια, για τα οποία «τρέχουν» νομικής διαδικασίες, καθώς και αγροτικά δάνεια.

Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σε όρους συνολικής ονομαστικής απαίτησης (μαζί με τους εξωλογιστικούς τόκους) η αξία φτάνει στα 13,9 δισ. ευρώ και αποτελεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο που έχει βγει έως τώρα σε πώληση στην ελληνική αγορά.

Εκτός από την αξία του χαρτοφυλακίου, το επενδυτικό ενδιαφέρον συνδέεται και με τις εξασφαλίσεις σε ακίνητα που έχουν τα προς πώληση δάνεια, η αξία των οποίων φτάνει τα 7,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,7 δισ. ευρώ είναι η αξία των οικιστικών ακινήτων, 2,3 δισ. ευρώ η αξία των εμπορικών ακινήτων, ενώ στο 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των οικοπέδων. Πρόκειται για 83.000 ακίνητα, η πλειοψηφία των οποίων, δηλαδή περί τις 44.000, είναι οικιστικά, ενώ άλλα 9.800 είναι εμπορικά και περί τις 29.800 οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά

Το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» περιλαμβάνει 97.000 δάνεια που χρωστούν 53.000 οφειλέτες μέσα από 72.000 δανειακές συμβάσεις. Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων:

  • 2,1 δισ. ευρώ (ή 7,1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις.
  • 1,2 δισ. ευρώ (ή 3,4 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
  • 1,5 δισ. ευρώ (ή 2,4 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια.
  • 400 εκατ. ευρώ (ή 1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας) είναι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια.

Το χρονοδιάγραμμα

Οι μη δεσμευτικές προσφορές είχαν αρχικά προγραμματιστεί να κατατεθούν στις 18 του περασμένου Γενάρη, κατόπιν σχετικών κρούσεων από πλευράς των επενδυτών, ωστόσο, δόθηκε παράταση για τα τέλη Φλεβάρη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εξίσου πίσω θα πάει και το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα (σ.σ. οι δεσμευτικές είχαν οριστεί για τον προσεχή Μάιο, με την συμφωνία να υπογράφεται μετά από έναν μήνα). Απαραίτητη προυπόθεση, βέβαια, είναι οι παραπάνω συμπράξεις να μην πλήξουν τον ανταγωνισμό, γεγονός που θα αναγκάσει την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο.

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού ο αγοραστής που θα ανακηρυχθεί μετά τη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα έχει το δικαίωμα εξόφλησης του τιμήματος τμηματικά και συγκεκριμένα έως 3 ετήσιες δόσεις, ενώ μέρος της συμφωνίας είναι και η απασχόληση στο έργο συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων της PQH.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η PQH θα επιτύχει σημαντική απεμπλοκή από τον όγκο των κόκκινων δανείων του παρελθόντος που έχει αναλάβει να διαχειριστεί, περιορίζοντας την «έκθεσή» της στα 3 δισ. ευρώ. Στις υποχρεώσεις του επενδυτή είναι και η απορρόφηση μέρους των εργαζομένων της PQH που αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται το επίμαχο χαρτοφυλάκιο και, άρα, μετά την πώλησή του δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας.Υπενθυμίζεται ότι η PQH έχει ολοκληρώσει άλλη μια συναλλαγή, δηλαδή την πώληση του χαρτοφυλακίου «Αίολος» που μεταβιβάστηκε στα τέλη του 2019 στην Intrum.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα