Με “χαλαρό” ρυθμό οι εντάξεις στις ρυθμίσεις οφειλών στο Δημόσιο

Με “χαλαρό” ρυθμό οι εντάξεις στις ρυθμίσεις οφειλών στο Δημόσιο
iStock

Μέσω διαδικτυακής εφαρμογής και έως και την 31η Ιουλίου 2023 μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά η αίτηση για υπαγωγή στις διαδικασίες για τις ρυθμίσεις των χρεών της ενεργειακής κρίσης ή της “αναβίωσης” παλιών προγραμμάτων τμηματικής εξόφλησης των 72, 100 και 120 δόσεων.

Περιορισμένη είναι η συμμετοχή των φορολογουμένων στη ρύθμιση οφειλών των 72-120 δόσεων αλλά και στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη στο Δημόσιο, που “γεννήθηκαν” την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10.000 είναι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, την ώρα που, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων, περίπου 190.000 φορολογούμενοι/ες. Επίσης, άλλοι/ες 10.000 έχουν απωλέσει τη ρύθμιση των 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας..

Σε ό,τι αφορά την επανένταξη στα προηγούμενα σχήματα των ρυθμίσεων με τις 72, 100 και 120 δόσεις οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί φτάνουν τις 7.000, με το ποσό που αναλογεί σε αυτές να φτάνει στα 130 εκατ. ευρώ.

Οπως, δε, προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα ενεργειακά χρέη έχουν ενταχθεί 3.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα με το ύψος της ρυθμισόζόμενης οφειλής να φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται πάντως ότι, όσο έρχεται πιο κοντά η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αίτησης, δηλαδή η 31η Ιουλίου, θα “ζεσταίνεται” το ενδιαφέρον. Βέβαια, μένει να φανεί εάν, τελικά, το όλο πλαίσιο, με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, θα λειτουργήσει αποτελεσματικά

Η ρύθμιση

Υπενθυμίζεται,, ότι μέσω διαδικτυακής εφαρμογής και έως και την 31η Ιουλίου 2023 μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά η αίτηση για υπαγωγή στις διαδικασίες για τις ρυθμίσεις των χρεών της ενεργειακής κρίσης ή της “αναβίωσης” παλιών προγραμμάτων τμηματικής εξόφλησης των 72, 100 και 120 δόσεων, με βάση τη σχετική εγκύκλιο με αριθμό 2026/2023 με διευκρινίσεις και οδηγίες που εξέδωσε η ΑΑΔΕ.

Όπως μάλιστα τονίζεται, εξαιρετικά, σε περίπτωση που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η υποβολή της αίτησης διενεργείται στην υπηρεσία (Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. /ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μηνιαία έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι, κατ’ εξαίρεση, με την υποβολή από τον οφειλέτη αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, τα αποδιδόμενα ποσά από συμψηφισμούς κατ’ άρθρο 75 του Κ.Ε.Δ.Ε., από παρακρατήσεις αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής κατ’ άρθρο 12 του Κ.Φ.Δ. και από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης λαμβάνονται υπόψη και για την κάλυψη της πρώτης δόσης της ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

– Εφόσον η πρώτη δόση δεν εξοφληθεί εντός της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας, ο αιτών μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση έως τη λήξη της προθεσμίας για υπαγωγή στη ρύθμιση των άρθρων 4-13 του ν. 5036/2023, ήτοι έως τις 31/07/2023.

– Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων της ρύθμισης με την εμπρόθεσμη εξόφληση της πρώτης δόσης.

Ωστόσο η ρύθμιση χάνεται:

1. Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

2. Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

3. Αν ο οφειλέτης δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.

4.Αν ο οφειλέτης υποπέσει σε παραβάσεις

Ποια χρέη εντάσσονται;

Με βάση την εγκύκλιο στις ρυθμίσεις εντάσσονται και απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2022 και του φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, πλην της τελευταίας δόσης.

Συγκεκριμένα, έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν στη νέα ρύθμιση όλες τις μηνιαίες δόσεις των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά το χρονικό διάστημα μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2023. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να καταβληθούν σε 36 ή 72 δόσεις οι 9 από τις 10 δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2022 και οι 7 από τις 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος που προέκυψε μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2022.

Εκτός ρύθμισης θα μείνει η τελευταία δόση τόσο του ΕΝΦΙΑ όσο και του φόρου εισοδήματος καθώς έληξε μετά την 1η Φεβρουαρίου 2023, και συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να μην έχει αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021.

Ειδικότερα:

1. Στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων:

α) Υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών που πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 και έως και την 1η-2-2023,

– Έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων των Δ.Ο.Υ. /Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. /Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. /ΚΕ.Β.ΕΙΣ. μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και

Δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή απόφασης διοικητικού οργάνου.

– Δύνανται να υπαχθούν, μετά από επιλογή του οφειλέτη οφειλές που πληρούν τις υπ’ αριθ. i και ii ως άνω προϋποθέσεις της παραγράφου α) και κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση:

– Τελούν σε αναστολή πληρωμής

Έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων, της οποίας οι όροι τηρούνται, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανεξόφλητες δόσεις αυτής προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, δηλαδή έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 και έως και την 1η-2-2023.

2. Εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη νέα ρύθμιση:

α) οφειλές επιστρεπτέας προκαταβολής

β) οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης

γ) οφειλές που δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με άλλες ειδικές διατάξεις.

Προϋποθέσεις υπαγωγής

3. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής να συντρέχουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις στο πρόσωπο του αιτούντος:

α) κατά την 1η-11-2021 να μην είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του, στο σύνολό τους, να ήταν τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή απόφασης διοικητικού οργάνου,

β) να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων 5 ετών, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής έχει λήξει μέχρι την 31η.12.2022,

γ) να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία

δ) αν ο αιτών έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών 36 ή 72 δόσεων για τα «κορωνοχρέη», σύμφωνα με το άρθρο 289 του ν. 4738/2020, ή σε ρύθμιση 120 δόσεων σύμφωνα με τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019, η ρύθμιση αυτή να βρίσκεται σε ισχύ.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει απωλέσει έως την 1η-2-2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019 ή σύμφωνα με το άρθρο 289 του ν. 4738/2020, υποχρεούται να επανενταχθεί στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 3 του ν. 5036/2023 πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και όχι πέραν της 31ης Ιουλίου 2023 (καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης).

4. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, έως και την 31η Ιουλίου 2023.

Ποιες οφειλές εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη ρύθμιση;

Με βάση την εγκύκλιο δεν μπορούν να ενταχθούν στις ευνοϊκές μνείες της ρύθμισης:

  1. οφειλές που προκύπτουν από την επιστροφή της ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καθώς και τα οφειλόμενα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά αυτής

  2. οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης βάσει απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν υπάγονται σε οποιαδήποτε διευκόλυνση ή ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών ή χορήγηση διοικητικής ή εκ του νόμου αναστολής

  3. οφειλές που δεν μπορούν να ρυθμίζονται σύμφωνα με άλλες ειδικές διατάξεις.

Αναβίωση 72 και 120 δόσεων

Σημειώνεται επίσης:

– Οι οφειλέτες οι οποίοι απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης με την επιφύλαξη του ελαχίστου ποσού μηνιαίας δόσης, κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτή. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης επανένταξης είναι η 31η Ιουλίου 2023.

– Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, Δημοφιλείς Εφαρμογές, «Επανένταξη Ρύθμισης 120 & 36/72 δόσεων». Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. εμφανίζονται οι ρυθμίσεις που σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. απωλέσθηκαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Από αυτές, ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει τις ρυθμίσεις, για τις οποίες επιθυμεί να υποβάλει αίτηση επανένταξης. Ο αιτών την επανένταξη δηλώνει στην αίτηση, η οποία επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι: α) έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (εφόσον υποβάλλει αίτηση επανένταξης στη ρύθμιση και β) έχει λάβει γνώση ότι εντός μηνός από την επανένταξη στη ρύθμιση πρέπει να εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις τυχόν οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, ώστε να μην απολεσθεί η ρύθμιση στην οποία επανεντάσσονται οι οφειλές.

– Η επανένταξη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της αίτησης και όχι αργότερα από την 31 Ιουλίου 2023, ποσού που αντιστοιχεί στο άθροισμα του ποσού της παλαιότερης και της τρέχουσας δόσης της ρύθμισης που αναβιώνει. Η καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης που αναβιώνει επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης. Εάν ο οφειλέτης, κατά την ημερομηνία της επανένταξης σε ρύθμιση κατά τις ανωτέρω διατάξεις, έχει λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές μη τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο, οφείλει εντός ενός μηνός από την ημερομηνία επανένταξης, να τις εξοφλήσει ή να τις τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, ήτοι με αναστολή πληρωμής ή με άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή απόφασης διοικητικού οργάνου. Εάν ο οφειλέτης είχε υπαγάγει τις ανωτέρω οφειλές σε πάγια ρύθμιση για δεύτερη φορά η οποία έχει απολεσθεί κατά την ημερομηνία επανένταξης, έχει τη δυνατότητα, κατ’ εξαίρεση, να υπαγάγει εκ νέου τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση. Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία επανένταξης υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν ενταχθεί στην πρώτη κατά σειρά απολεσθείσα ρύθμιση του πρώτου εδαφίου, όχι όμως και στην τελευταία απολεσθείσα ρύθμιση, στην οποία γίνεται επανένταξη, οι οφειλές αυτές πρέπει να εξοφληθούν ή να τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο. Σε περίπτωση που οφειλές που είχαν ενταχθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση της παρ. 1 έχουν ενταχθεί σε πάγια ρύθμιση η οποία βρίσκεται σε ισχύ, οι οφειλές αυτές δύνανται να επανενταχθούν στην απολεσθείσα ρύθμιση μετά από επιλογή του οφειλέτη. Εάν στην ανωτέρω πάγια ρύθμιση υπάγονται και οφειλές που δεν είχαν ενταχθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση η πάγια ρύθμιση εξακολουθεί να ισχύει ως προς αυτές, με τη δημιουργία συνέχειας ρύθμισης η οποία θα έχει νέα Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.)

– Εάν, μετά την παρέλευση ενός μηνός από την ημερομηνία επανένταξης στη ρύθμιση, ο οφειλέτης δεν έχει τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο ή εξοφλήσει τις οφειλές του που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, η ρύθμιση στην οποία επανεντάχθηκε, απόλλυται. Ειδικότερα, η ρύθμιση απόλλυται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Άλλα πρόσωπα

Επίσης στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, όχι μόνο ο πρωτοφειλέτης, αλλά και:

  • τα πρόσωπα που ευθύνονται μαζί με τον πρωτοφειλέτη, κατά το μέρος της ευθύνης τους

  • οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών, δεδομένου ότι δεν πρόκειται περί συνυπευθυνότητας με τον οφειλέτη αλλά επιμεριστικής ευθύνης καταβολής κατά το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας

  • οι οφειλέτες σύζυγοι ή μέρη συμφώνου συμβίωσης, για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από την κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεδομένου ότι η ευθύνη καταβολής ανήκει στον κάθε σύζυγο χωριστά για το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά του. Ομοίως και σε περίπτωση άλλων φόρων και τελών που προκύπτουν από κοινή δήλωση

Ωστόσο σε περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται από πρόσωπο διαφορετικό από εκείνο στον Α.Φ.Μ. του οποίου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση, η υποβολή αυτής διενεργείται μόνο στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών Υπηρεσία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα