Με το βλέμμα στο Eurogroup για το 5ο πακέτο μέτρων στήριξης

Με το βλέμμα στο Eurogroup για το 5ο πακέτο μέτρων στήριξης
Ο Πρόεδρος του eurogroup Μάριο Σεντένο Eurokinissi

Τι θα ισχύει με το επίδομα των 800 ευρώ, πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και τι θα γίνει με τη στήριξη σε τουρισμό και ακτοπλοϊα.

Κρίσιμο και για την συνοχή της Ευρωζώνης αλλά και για την Ελλάδα θα είναι το αποτέλεσμα του Eurogroup της Πέμπτης αφού από τους πόρους που θα συμφωνηθούν το Υπουργείο οικονομικών θα σχεδιάσει τα μέτρα του Μαΐου.

Παράλληλα με την απόφαση που θα ληφθεί για το ταμείο ή τον φορέα παροχής ρευστότητας στα κράτη μέλη, εξαιρετικό ενδιαφέρον για όλες τις χώρες αλλά και για την Ελλάδα παρουσιάζουν το έκτακτο πρόγραμμα των δανείων έως και 100 δισ. έναντι εγγυήσεων για την διασφάλιση θέσεων εργασίας (το πρόγραμμα SURE) αλλά και το πρόγραμμα των εγγυήσεων της ΕΤΕπ που θα φτάσει με την μόχλευση των τραπεζών έως τα 200 δισ. ευρώ, που θα στηρίξει με κεφάλαιο κίνησης τις επιχειρήσεις και σε αυτήν αλλά και στην επόμενη φάση της κρίσης .

Το 5ο πακέτο μέτρων θα συνδέεται άμεσα με τις χρηματοδοτήσεις που θα αποφασιστούν στις τηλεδιασκέψεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες συγκεκριμένα

Ενισχυόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να επαναλάβει και για τον Μάιο την στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζομένους με την καταβολή για άλλο ένα μήνα ενός επιδόματος ειδικούς σκοπού που δεν έχει ακόμη καθοριστεί στο ύψος του. Το επίδομα αυτό μαζί με τα 800 ευρώ που πρόκειται να δοθούν τις επόμενες μέρες σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τα 600 ευρώ προς τους επιστήμονες αναμένεται να καλυφθούν από τα χρήματα του Προγράμματος SURE. Από το ίδιο πρόγραμμα θα καλυφθεί και το κονδύλι που είναι απαραίτητο για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών.

Μειωμένα κατά 40% ενοίκια

Η έκπτωση κατά 40% του ενοικίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους θα επαναληφθεί και τον Μάιο. Ωστόσο εξετάζεται να δοθεί κάποια έκπτωση στο ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι νοικιάζουν το ακίνητό τους είτε σε επιχείρηση είτε σε εργαζόμενο οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα συνέπειες από την υγειονομική κρίση

Ρευστότητα μέσω ΑΑΔΕ (επιστρεπτέες προκαταβολές)

Το 1 δισ. που θα δοθεί μέσα στον Απρίλιο μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις αλλά και η επέκταση του προγράμματος που ετοιμάζεται για το Μάϊο θα καλυφθούν επίσης από το πρόγραμμα ρευστότητας που θα προκριθεί για όλα τα κράτη μέλη είτε αυτό είναι ευρωομόλογο είτε ένα έκτακτο ταμείο διάσωσης ή ένα πακέτο από τον ESM

Κλαδικές παρεμβάσεις 

Το υπουργείο οικονομικών ετοιμάζει κλαδικά πακέτα για μια σειρά από τομείς σημαντικούς για την ελληνική οικονομία με πρώτο τον τουρισμό . Συγκεκριμένα εξετάζεται να δοθεί ειδική ενίσχυση στις επιχειρήσεις του χώρου ώστε να μπορούν να επιστρέψουν τις προκαταβολές που έχουν εισπράξει από τις προκρατήσεις του χειμώνα . Επίσης εξετάζεται να μην εισπραχθεί φέτος το ειδικό τέλος διαμονής σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ρευστότητα τους και με την ελπίδα ότι θα έχουν κάποια έσοδα έστω και στο τέλος της θερινής περιόδου . Τα χρήματα για τις ενισχύσεις αυτές θα προέλθουν από χαμηλότοκα ή επιδοτούμενα δάνεια που θα εγγυηθεί η ΕΤΕπ και θα δώσουν οι εμπορικές τράπεζες .

Στην πρωτογενή παραγωγή έχουν ήδη δρομολογηθεί ενισχύσεις 150 εκ ευρώ από την ανακατεύθυνση πόρων του ΕΣΠΑ. Ετοιμάζεται για τους επόμενους μήνες συμπληρωματικό πακέτο με χαμηλότοκα και επιδοτούμενα δάνεια σε αγρότες και κτηνοτρόφους .

Στην ακτοπλοϊα εξετάζεται μια νέα σειρά υψηλότερων επιδοτήσεων ειδικά για τις λιγότερο εμπορικές γραμμές ώστε να κλείσει ένα μέρος της απώλειας που έχουν οι εταιρίες λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα