Με βάση τον προγραμματισμό η ψήφιση του φορολογικού – Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019

Με βάση τον προγραμματισμό η ψήφιση του φορολογικού – Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019
Το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών EUROKINISSI/GEORGE KONTARINIS

Χωρίς παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις τις Κυβέρνησης, διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

«Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου θα γίνει με βάση όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός» τόνιζε πριν από λίγο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δείχνοντας έτσι ότι οι πρώτες επαφές με τους θεσμούς για το νέο φορολογικό δεν ήταν αρνητικές.

Η ίδια πηγή τόνιζε ότι σταθερή θέση των θεσμών είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει την δική της οικονομική πολιτική να μπορεί να διασφαλίσει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί. Στο θέμα αυτό η ίδια πηγή άφησε να εννοηθεί ότι παρά τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις των θεσμών και ειδικά του ESM για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 η ελληνική πλευρά επέμενε και συνεχίζει να επιμένει ότι κενό δεν υπάρχει. «Το λογιστήριο μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κενό» για φέτος και μένουμε σε αυτό τόνισε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.

ε ότι αφορά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε ότι υπάρχει μεν δημοσιονομικό κόστος αλλά και σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές και σε αυτές θα βασιστεί η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τους με τους θεσμούς από την στιγμή που θα σταλεί το σύνολο του νομοσχεδίου.

Η ίδια πηγή είπε ότι είναι πιθανό κάποια κομμάτια του νομοσχεδίου (πχ η μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%) να μπουν σε άλλο νομοσχέδιο αλλά πρόσθεσε ότι ο βασικός κορμός του νόμου πέραν των γνωστών μέτρων για την μείωση των φόρων και άλλα αναπτυξιακά μέτρα όπως ελαφρύνσεις για leasing .

Έκλεισε ένας πρώτο κύκλος επαφών με τους θεσμούς

Στο μεταξύ χθες έκλεισε ένα ένα πρώτος κύκλος επαφών του υπουργού οικονομικών με τους εκπροσώπους των θεσμών με την συνάντηση του υπουργού οικονομικών κ, Χρήστου Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ με τον οποίο έγινε μια συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης παρόντος και του επικεφαλής της ομάδας του μηχανισμού στην Ελλάδα κ. Νικόλα Τζιαμαριόλι.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα, όπως η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι δεσμεύσεις της χώρας, οι προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επίσης οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Οι κ.κ. Σταϊκούρας και Ρέγκλινγκ συμφώνησαν να συνεχίσουν μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της Ελλάδας και των πολιτών της και να εντείνουν την προσπάθεια για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο κ. Σταϊκούρας έχει συναντηθεί και με τον επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Ελλάδα κ. Πήτερ Ντόλμαν και έχει συζητήσει τηλεφωνικά και με τον επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά κ. Πιέρ Μοσχοβισί και με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα