Σαρακοστή με συνταγή ΔΝΤ

Σαρακοστή με συνταγή ΔΝΤ

Πιο φθηνό θα είναι το φετινό Σαρακοστιανό τραπέζι, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Περίπου 19 είδη του παραδοσιακού τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας στοιχίζουν φέτος 118,41 ευρώ, ενώ πέρυσι στοίχιζαν 123,76 ευρώ. Ανοικτή μέχρι τις 12:00 η Βαρβάκειος

Ανοιχτή έως τις 12:00 την Καθαρά Δευτέρα θα είναι η Βαρβάκειος Αγορά.

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές, προκειμένου όσοι καταναλωτές ψωνίζουν την τελευταία στιγμή να προμηθευτούν τα σαρακοστιανά.

Φθηνότερο κατά 4,32 % θα είναι το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στοιχεία που γνωστοποίησε το πρωί της Παρασκευής, το υπουργείο καταδεικνύουν πως τα 19 είδη του παραδοσιακού τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας στοιχίζουν φέτος 118,41 ευρώ, ενώ πέρυσι στοίχιζαν 123,76 ευρώ.

Οι τιμές στα οπωροκηπευτικά παρουσιάζουν κατά μέσο όρο πτώση 10,74%, αντίστοιχα τα κατεψυγμένα θαλασσινά παρουσιάζουν πτώση κατά μέσο όρο 5,82% σε σχέση με πέρυσι.

Ο χειροποίητος χαλβάς με γεύση κακάο ή βανίλια  κατά μέσο όρο παραμένει στις ίδιες τιμές με  πέρυσι. Στον ταραμά και τα υποπροϊόντα του η μείωση τιμών είναι κατά μέσο 11,23%.

Η τιμή στις ελιές Χαλκιδικής  παρουσιάζει  επίσης μείωση κατά μέσο όρο 5,81%, ενώ οι ελιές Καλαμών παρουσιάζουν αύξηση κατά 14,72%.

Ενδεικτικά, η τιμή για τις μεγάλες κατεψυγμένες γαρίδες το κιλό κατά μέσο κοστίζει 17,38 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι κόστιζε 21,69 ευρώ.

Τα μεγάλα κατεψυγμένα καλαμάρια κοστίζουν κατά μέσο όρο φέτος 6,58 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι κόστιζαν 6,87 ευρώ και τα κατεψυγμένα μεσαία χταπόδια (από 1,5  έως 2,5 κιλά) κοστίζουν κατά μέσο όρο 13,01 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι κόστιζαν  κατά μέσο όρο 11,48 ευρώ.

Η τιμή της καθιερωμένης λαγάνας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 2,50 ευρώ (750 γραμ.) στην ίδια τιμή με πέρυσι.

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι στην αγορά υπάρχει επάρκεια αγαθών, καθώς και ότι οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες του υπουργείου θα εντατικοποιηθούν καθ΄ όλη την διάρκεια του τριημέρου, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας, αλλά και να εξασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή.

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη, καιρού επιτρέποντος, ο κεντρικός δήμος έχει προγραμματίσει υπαίθρια γλέντια για την Καθαρά Δευτέρα στο Σέιχ Σου, την αλάνα της Τούμπας και το άλσος της Νέας Ελβετίας.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 10 το πρωί και οι κάτοικοι θα έχουν μπορούν να πετάξουν χαρταετό και να διασκεδάσουν με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα.

Ανάλογες εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί στους δήμους Καλαμαριάς, Νεάπολης - Συκεών, Κορδελιού - Ευόσμου, Πυλαίας - Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη.

Στη Σταυρούπολη της Ξάνθης αναμένεται να αναβιώσει το έθιμο της καμήλας στην κεντρική πλατεία του οικισμού, ενώ στα Άβδηρα θα ζωντανέψουν παραδοσιακά έθιμα- "γάμοι", "μουντζούρηδες "- ενώ θα παρουσιαστούν σατιρικά θέματα.

Στην πόλη της Νάουσας και την Καθαρά Δευτέρα θα κυκλοφορούν ελεύθερα τα μπουλούκια χωρίς το προσωπείο, παρασύροντας τους επισκέπτες σε ένα ξέφρενο γλέντι, ενώ στις γύρω περιοχές της Ημαθίας κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να πετάξουν χαρταετούς και να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα.

Στην Κοζάνη, ο δήμος θα προσφέρει νηστίσιμα εδέσματα και χαρταετούς στο πάρκο Αγ. Δημητρίου, ενώ στο Σοχό Θεσσαλονίκης θα κάνουν την εμφάνιση τους οι "Κουδουνοφόροι".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αγορά
SHARE:

24Media Network