Μένουν Βρυξέλλες αναζητώντας συμφωνία

Μένουν Βρυξέλλες αναζητώντας συμφωνία
Spanish Economy Minister Luis de Guindos, left, speaks with Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos, center, and French Finance Minister Michel Sapin during a meeting of eurogroup finance ministers at the Europa building in Brussels on Monday, March 20, 2017. Finance ministers from countries using the euro single currency meet Monday to discuss Greece's debt-laden economy and their budgetary plans for 2017. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

Συγκλίσεις παρατηρούνται σε μια σειρά από θέματα στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στη βελγική πρωτεύουσα. Αυξάνονται οι προσδοκίες για ένα μίνιμουμ συμφωνίας στο άμεσο μέλλον. Πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις σε εργασιακά και ενεργειακά

Συνέχεια και τις επόμενες μέρες θα έχουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής αποστολής με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος σε ασφαλιστικό και εργασιακό με προοπτική τεχνικής συμφωνίας μέχρι και τις 7 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το τριήμερο των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκε υπήρχαν συγκλίσεις ακόμη και σε θέματα, που στην Αθήνα υπήρχε πλήρης διαφωνία, όπως για παράδειγμα οι ομαδικές απολύσεις και ο χρόνος και ο τρόπος περικοπής των συντάξεων από το 2020.

Κατά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις της τρίτης ημέρας, εξετάστηκαν για πολλοστή φορά οι δύο βασικές διαφωνίες, η περικοπή του αφορολόγητου, αλλά και τα ενεργειακά. Και στα δύο θέματα οι δύο πλευρές συζητούν, όλες τις εναλλακτικές, δημιουργώντας έτσι προσδοκίες για ένα μίνιμουμ συμφωνίας στο άμεσο μέλλον.

Ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ήταν χθες παρών στη διαπραγμάτευση, συζητά πλέον όχι το αν, αλλά το πότε και κυρίως το πώς, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πουλήσει υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Δείγμα του ότι όλες οι πλευρές συνεχίζουν να αναζητούν λύση, είναι και το γεγονός ότι τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, όσο και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ, επέστρεψαν στην Βελγική πρωτεύουσα μετά από υποχρεώσεις που είχαν εντός της ΕΕ για να συνεχίσουν από κοντά τις συνομιλίες.

Ωστόσο, θα χρειαστούν περισσότερες μέρες για κάτι πιο ουσιαστικό από μια σύγκλιση σε όλα τα θέματα, όπως άφησε να εννοηθεί και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ Τζέρυ Ράις την Πέμπτη, λέγοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και ότι οι διαπραγματεύσεις σχετίζονται με βασικά ζητήματα πολιτικής, όπως το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό.

“Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές”.

“Εργαζόμαστε όσο πιο εντατικά μπορούμε με όλους τους εταίρους για να φτάσουμε στην επίτευξη μίας συμφωνίας” τόνισε και αρνήθηκε να προβεί σε εκτιμήσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

AP Photo/Virginia Mayo

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα