Μέρκελ: Χορήγηση χρημάτων μόνο εκεί που υπάρχει έλεγχος

Δεύτερη συνάντηση εργασίας μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012. (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.)
Η Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής EUROKINISSI

Όλα όσα δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Για σημαντικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

"Λάβαμε σημαντικές αποφάσεις χθες το βράδυ. Πρώτον, συμφωνήσαμε ότι, αν οι χώρες χρειάζονται τα εργαλεία για την αγορά ομολόγων στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά από τον EFSF ή τον ESM, τότε οι όροι θα συμφωνηθούν ως εξής", είπε η Μέρκελ και συνέχισε:

"Η έκθεση για την κάθε χώρα θα παρουσιάζεται στην Κομισιόν στη βάση της οποίας θα συμφωνούμε πάν σε ένα μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η τρόικα των ΕΕ/ΔΝΤ θα επιβλέπει τότε, όπως είθισται στον EFSF και τον ESM, αν τηρούνται οι όροι".

Οι θέσεις μας για "χορήγηση χρημάτων μόνο εκεί που υπάρχει έλεγχος" δεν έχουν αλλάξει, τόνισε, χαρακτηρίζοντας "καλό συμβιβασμό" τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις ώστε μέχρι το τέλος του έτους να υλοποιηθεί η συμφωνία.

"Η έκθεση για την κάθε χώρα θα παρουσιάζεται στην Κομισιόν στη βάση της οποίας θα συμφωνούμε σε ένα μνημόνιο στο οποίο θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα", επανέλαβε.

Σε ότι αφορά την περίπτωση της Ισπανίας, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι ο EFSF θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και θα αναλάβει ο ESM αργότερα, χωρίς το status του προνομιακού δανειστή.

Η Άνγκελα Μέρκελ κατέληξε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος του Eurogroup.

Μπαρόζο: Ιστορική συμφωνία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε λόγο για μια συμφωνία που πριν από λίγους μήνες ήταν αδιανόητη, τονίζοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να εξεπλάγησαν από την ανακοίνωση της συμφωνίας που πέτυχαν οι Ευρωπαίοι.

"Συμφωνήσαμε σε μέτρα που ήταν αδιανόητα πριν από λίγους μήνες" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο υπογραμμίζοντας ότι η 29η Ιουνίου θα αποτελέσει μία ημερομηνία ορόσημο.

Βαν Ρομπέι: Εφικτή η τραπεζική ενοποίηση

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την τραπεζική ενοποίηση. Αναφερόμενος στα θέματα οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε η ότι η ευρωπαϊκή και οικονομική ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να ελέγχονται και να είναι κοινοί για όλους.

Χαρακτήρισε επίσης ιστορικό βήμα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σημάνσεως και πιστοποιήσεως, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να έχουν εκπληρωθεί μέχρι το 2014 πολλές από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που εμφανίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Ρομπέι πρόσθεσε πως υπήρξαν πολλά προβλήματα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, όμως αυτή ήταν εποικοδομητική. Αναφορικά με την προεδρία του Eurogroup, είπε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σύνοδος: Ιταλία και Ισπανία "καθάρισαν" για τον Νότο

SHARE:

24Media Network