Μέρκελ: Μόνιμη επιτήρηση και πρόσθετα μέτρα

Μέρκελ: Μόνιμη επιτήρηση και πρόσθετα μέτρα

Το κούρεμα του χρέους δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική βουλή. "Ναι" από τη γερμανική κάτω Βουλή στην ενίσχυση του EFSF. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Vid)

Μόνιμη επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και πρόσθετα μέτρα επιθυμεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου, όπως προκύπτει από την έκθεση της τρόικας. Το κούρεμα του χρέους δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της χώρας, υπογράμμισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στη γερμανική βουλή, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την ενίσχυση του EFSF, σημείωσε πως στόχος της σημερινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. είναι να βρεθεί μια λύση ώστε το χρέος της Ελλάδας να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, υποδηλώνοντας κούρεμα 60%.

"Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη", τόνισε ενώ προσέθεσε πως "η Ευρώπη πρέπει να είναι πρόθυμη να αλλάξει τη Συνθήκη".

ADVERTISING

Αναγνώρισε δε πως "ο ελληνικός λαός έχει βαρύ φορτίο και αξίζει τον σεβασμό μας".

Αν και "θα γίνει μεν μια προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων", είπε, ωστόσο συμπλήρωσε πως "δεν υπάρχουν απλές λύσεις στην κρίση", υπογραμμίζοντας  πως θα μας απασχολούν χρόνια αυτά τα θέματα.

"Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου δεν είναι πλέον εφαρμόσιμες", ανέφερε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι "η βοήθεια, πάντα θα πρέπει να συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις".

"Η ευρωζώνη", πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, "θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ορθοποδήσει η χώρα".

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ δεσμεύτηκε να προωθήσει βιώσιμες αποφάσεις στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

"Θα εργαστώ για την επίτευξη βιώσιμων αποφάσεων απόψε", ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως "δεν μπορεί να υπάρξει συνολική λύση μέσα σε ένα βράδυ".

"Πράσινο φως" στην ενίσχυση του EFSF

Η γερμανική κάτω Βουλή ενέκρινε το μεσημέρι της Τετάρτης την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με βουλευτή, ο οποίος μίλησε στο Reuters, η πρόταση πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία και το αποτέλεσμα δίνει στην Άνγκελα Μέρκελ τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί με μεγαλύτερη άνεση στη Σύνοδο Κορυφής.

Με την ενίσχυση του EFSF, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα χρειάζεται πλέον να αγοράζει τοξικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Επίσης, μπαίνει τέλος και στη συζήτηση περί ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης απευθείας από την ΕΚΤ.

Μπαγί: Πολιτικές και όχι τεχνικές οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

"Η αποψινή απόφαση θα είναι πολιτική", τόνισε ο  εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Σύνοδος Κορυφής θα λήξει κατά πάσα περίπτωση χωρίς ακριβείς αριθμούς και στοιχεία, όπως διευκρίνε.

Τόνισε δε πως όλες οι τεχνικές πλευρές του πακέτου θα καθοριστούν σε μετέπειτα συναντήσεις.

Τέλος, δε διευκρίνισε πόσες λεπτομέρειες αναμένονται σχετικά με την έκταση της συμβολής των ιδιωτικών τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Όνειρο απατηλό μια οριστική συμφωνία για τη κρίση

SHARE:

24Media Network