Μικρή μείωση στις καταθέσεις τον Απρίλιο, λόγω Κύπρου

Άνοιξαν οι Κυρπιακές Τράπεζες στην Ελλάδα και οι συναλλαγές με το κοινό γίνονται κανονικά από το πρωί,Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Άνοιξαν οι Κυρπιακές Τράπεζες στην Ελλάδα και οι συναλλαγές με το κοινό γίνονται κανονικά από το πρωί,Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Υποχώρηση στις καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών για το μήνα Απρίλιο. Κλειστή η στρόφιγγα του δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

 Μικρή εκροή ύψους 1,7 δισ. ευρώ καταγράφηκε τον Απρίλιο από το απόθεμα των καταθέσεων που διατηρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στο τέλος Απριλίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησαν στα 162,3 δισ. ευρώ από τα 164 δισ. ευρώ που είχαν φθάσει στο τέλος Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι καταθέσεις παρέμειναν αυξημένες κατά περίπου 8% σε σύγκριση με το κατώτατο επίπεδο στο οποίο είχαν υποχωρήσει (150,6 δισ. ευρώ) τον Ιούνιο του 2012.

Η εκροή των καταθέσεων τον Απρίλιο δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο καθώς παρατηρήθηκε σε όλες σχεδόν χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία). Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κατά κύριο λόγο με την κρίση στην Κύπρο το «κούρεμα» των καταθέσεων που επιβλήθηκε, καθώς και τα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων.

Ασφυκτιά η αγορά

Περαιτέρω επιβράδυνση εμφάνισε ο ρυθμός χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική (οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις) κατά 1,6 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι το συνολικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες να εμφανίζει μείωση κατά 3,4%.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2013, ήταν αρνητική κατά 1.190 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 1.514 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της έγινε λιγότερο αρνητικός και διαμορφώθηκε σε -3,4% από -3,6% τον Μάρτιο του 2013.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έγινε περισσότερο αρνητικός και διαμορφώθηκε σε -3,0% από -2,8% τον περασμένο μήνα, ενώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 1.103 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 956 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν λιγότερο αρνητικός στο -8,7% από -13,9%, τον Μάρτιο του 2013.

Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υποχώρησε κατά 3,7% σε σύγκριση με πέρυσι, στα 104,2 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων εμφάνισαν μείωση κατά 3,2% με αποτέλεσμα το συνολικό υπόλοιπο των δανείων να μειωθεί στα 73,2 δισ. ευρώ από 77,4 δισ. ευρώ που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Αντιστοίχως οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων κατέγραψαν μείωση κατά 5,4% στα 29,3 δισ. ευρώ από 32 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network