Μίνι συνάντηση κορυφής στην Φρανκφούρτη

Μίνι συνάντηση κορυφής στην Φρανκφούρτη

Εντατικές είναι διαβουλεύσεις για την κρίση χρέους. Εκτάκτως στην Φρανκφούρτη ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί όπου συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ

Στη Φρανκφούρτη μετέβη εκτάκτως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί όπου συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και ανώτερους της Ε.Ε.. για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη τη Κυριακή.

Όπως φαίνεται οι διαβουλεύσεις είναι έντονες  μεταξύ της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με το Reuters, στην "ανεπίσημη" συνάντηση συμμετείχαν ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο αντικαταστάτης του, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας – Γερμανίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται Γάλλους βουλευτές,  Σαρκοζί φέρεται να είπε ότι οι διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη έχουν «κολλήσει» στο θέμα των σχέσεων του EFSF με την ΕΚΤ. Με την επίσκεψή του στην Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, επιδιώκει να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες για την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Ψάχνοντας το "μίτο" του ελληνικού χρέους

Παράλληλα, η Deutsche Welle, αναφέρει πως Γαλλία και Γερμανία εργάζονται πυρετωδώς για την επίτευξη σύγκλισης στο θέμα του ‘κουρέματος’ του ελληνικού χρέους. Η Γερμανία μέχρι τη Τρίτη επέμενε σε ένα κούρεμα γύρω στο 60 ή 70%, ενώ η Γαλλία αντιδρά σθεναρά, φοβούμενη ότι θα χρειαστεί να ενισχύσει με κρατικές εγγυήσεις τις γαλλικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το ‘κούρεμα’.

Ωστόσο, όπως είχε διαρρεύσει και από το Παρίσι, "δεν προβλέφθηκε κανένα ανακοινωθέν μετά τη λήξη της συνάντησης εργασίας", ενώ σημειώνεται πως η γαλλική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πιστοληπτικής υποβάθμισης, χάνοντας την αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Νωρίτερα, δύο ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία για αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Γερμανία και η Γαλλία κατέληξαν σε συμφωνία για την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF σε περισσότερα από 2 τρισ. ευρώ. "Είναι λάθος, δεν υπάρχει συμφωνία", δήλωσε μία από τις πηγές, ενώ μία δεύτερη πηγή είπε ότι δεν είναι μια απλή υπόθεση να πολλαπλασιάσεις τα 440 εκατ. ευρώ του EFSF.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες την Κυριακή προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας και αναμένεται να συμφωνήσουν σε κάποιου είδους μόχλευση του EFSF.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν πει στο Reuters ότι είναι πιθανό να ενισχυθεί η ικανότητα του ταμείου κατά 3-5 φορές, όχι όμως το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που διαθέτει.

Εν τω μεταξύ, τα σενάρια περί αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διέψευσε κατηγορηματικά για άλλη μια φορά το Βερολίνο.

Μέρκελ: "Οι αλλαγές στη Συνθήκη δεν είναι ταμπού"

Λίγο πριν τη συνάντηση με τον Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την εμπιστοσύνη της πως η Ευρώπη θα επιλύσει την τρέχουσα κρίση του χρέους της.

"Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα», είπε η Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να διστάσει να αλλάξει τους κανόνες της σε μακροπρόθεσμη βάση. «Αλλαγές στη Συνθήκη δεν είναι ταμπού για μένα", δήλωσε η Μέρκελ.

"Η ικανότητα της ΕΕ να ενεργεί και να κάνει ελιγμούς, έχει αποδειχθεί αργή και περίπλοκη. Αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την κρίση ως ευκαιρία, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε πιο γρήγορα, ακόμα και με αντισυμβατικό τρόπο", δήλωσε η Μέρκελ.

"Εάν το ευρώ αποτύχει, η Ευρώπη αποτυγχάνει, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο".

SHARE:

24Media Network