Μήνυμα Σόιμπλε στην Ελλάδα: "Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε"

Μήνυμα Σόιμπλε στην Ελλάδα: "Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε"

Την πρόοδο της Ελλάδας αναγνωρίζει ο Β. Σόιμπλε. Τι λέει για το "κούρεμα" και το ενδεχόμενο νέας βοήθειας

Εάν με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το 2014, η χώρα χρειάζεται νέα βοήθεια, "είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε, εφόσον η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις", διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά απορρίπτει το ενδεχόμενο νέου "κουρέματος".

Επισημαίνει δε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν.

"Στην περίπτωση που χρειαστεί νέα βοήθεια, αυτή θα αντιστοιχεί σε μέρος μόνον των μέχρι τώρα προγραμμάτων, καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν γίνει, στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Ρόδο και αλλού", αναφέρει ο κ. Σόιμπλε σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Focus.

Μακριά από το "κούρεμα"

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αποκλείει για μία ακόμη φορά την πιθανότητα δεύτερου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους.

"Θα αναστάτωνε επενδυτές και πιστωτές και θα προκαλούσε ραγδαία αύξηση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων. Ένα δεύτερο κούρεμα δεν είναι το σωστό βήμα για την Ελλάδα", επαναλαμβάνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και προειδοποιεί ότι "όποιος το συζητά, δοακινδυνεύει όλα".

Ανάλογο είναι το περιεχόμενο και συνέντευξης που έχει παραχωρήσει ο Βόλφγκανγκ Σόμπλε, στην "Welt am Sonntag", στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, μέσω της διαδικασίας προσαρμογής.

"Μια κρίση προσαρμογής είναι αναπόφευκτη, όταν μια χώρα δεν είναι ανταγωνιστική. Ωστόσο η κατάσταση στη χώρα εξελίσσεται όπως αναμενόταν και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη καλύτερα. Υπάρχει πρόοδος, αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα, η τρόικα περιμένει επιστροφή στην ανάπτυξη του χρόνου και έτσι το χρέος θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται. Η Ελλάδα έχει φθάσει στο σημείο να μην αυξάνει το χρέος της, νωρίτερα απ΄ό,τι σχεδιαζόταν", τονίζει ο Γερμανός πολιτικός και προσθέτει ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να διευκρινιστεί το ύψος των χρηματοδοτικών κενών που θα εμφανιστούν.

"Θα πρέπει δηλαδή να καθορίσουμε, είπε, το πότε κάποιες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα επιμηκύνουν τις λήξεις των ελληνικών τίλων που κατέχουν, όπως έχει σχεδιαστεί", σημειώνει και κάνει λόγο για τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ που δεν έχουν καλυφθεί, διευκρινίζοντας ότι τέτοια θέματα έχουν προκύψει και κατά το παρελθόν και πάντα επιλύθηκαν. "Θα αποφασίσουμε την επόμενη χρονιά σχετικώς με πιθανά μέτρα για μετά το 2014. Δεν κρύβουμε τίποτε, αλλά δεν υπάρχει καί τίποτε που να μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τώρα", δηλώνει ο κ. Σόιμπλε.Σε ό,τι αφορά το " κούρεμα", τονίζει και πάλι ότι όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο, αλλά θα ήταν και λάθος, ενώ θα προκαλούσε νέα ανασφάλεια και αμφιβολίες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network